De ce Romania nu e atractiva pentru imigranti. Desi romanii de rand se arata, in general, toleranti cu o posibila venire a refugiatilor sirieni in tara noastra, specialistii spun ca acestia nu au prea multe motive sa se indrepte spre Romania. Cel mai fierbinte subiect la nivel international, criza refugiatilor sirieni care iau cu asalt Europa, are ecouri firave in Romania. Dinspre zona politica n-a venit nicio reactie coerenta, iar oamenii de rand sunt complet dezinteresati de subiect. Am iesit in strada si am incercat sa adunam cateva pareri. Majoritatea tinerilor spun ca nu se mai uita la televizor si ca nu sunt la curent cu problema refugiatilor, iar cei care au urmarit subiectul cred ca Romania ar trebui sa primeasca imigranti sirieni. "Eu cred ca ar trebui sa ii ajutam, n-as fi de acord sa-i tinem la granita, sa-i luam la bataie si sa nu-i lasam sa intre", ne-a declarat Cristian Andrei, un tanar corporatist din Bucuresti, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Guvernul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ion Iliescu a pus in fruntea tarii destabilizatorii Romaniei. Dupa caderea regimului Ceausescu, la comanda principalelor structuri guvernamentale au fost numiti oamenii noii oranduiri, formata in marea lor majoritate din fosti comunisti. Drumul spre democratie al Romaniei a fost blocat, in mod violent, in timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, de personajele care au preluat fraiele puterii, dupa caderea regimului comunist, condus de dictatorul Nicolae Ceausescu. Ca nou sef al statului, Ion Iliescu a pus la comanda principalelor structuri guvernamentale fosti comunisti , care au servit, ulterior, "noii oranduiri", anuntaEVZ.

Dupa ce SRI a secretizat informatiile in cazul generalului Dumbrava, un judecator CSM cere explicatii: "SRI trebuia sa clarifice: ce au inteles prin camp tactic, cine ataca?" SRI ar fi trebuit sa dea explicatii publice dupa ce generalul Dumitru Dumbrava a sustinut ca justitia este "camp tactic" pentru SRI si sa spuna "cine ataca". Declaratia ii apartine judecatorului CSM, Horatius Dumbrava, cel care a cerut si CSAT sa spuna daca exista ofiteri acoperiti printre magistrati. O declaratie fara precedent facuta de la varful SRI provoaca tensiune la varful justitiei. Generalul Dumitru Dumbrava a sustinut intr-un interviu ca justitia este "camp tactic" pentru SRI. Asociatiile de magistrati au cerut imediat CSM sa se pronunte daca este afectata independenta sistemului, insa Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca acest lucru nu s-a intamplat. Hotararea a fost contestata, insa fara succes. Plenul CSM a respins luni solicitarea de revocare a deciziei, spre indignarea asociatiilor magistratilor. Mai mult, informatiile transmise in acest caz de SRI raman secretizate, informeazaGandul.

Efectele deciziei ASF de a cere falimentul Astra. Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis sa ridice licenta Astra Asigurari si sa ceara falimentul firmei. Daca justitia va confirma cererea ASF si va decide falimentul, inchiderea celei mai mari companii romanesti de asigurare va genera un adevarat cutremur care se va resimti inclusiv in alte tari. Milioane de oameni si sute de firme ar putea avea de suferit din cauza falimentului societatii Astra Asigurari, daca justitia va confirma cererea ASF si va decide aceasta masura extrema. Decizia de a "nationaliza", practic, firma care a condus ani la randul topul companiilor de asigurari loveste in plin peste 4 milioane de asigurati din tara si de peste hotare care vor astepta luni de zile pentru a fi despagubiti. Nu este insa nici pe departe singurul efect al deciziei ASF. Cei care au votat pentru falimentul Astra iau practic sute de milioane de euro unor companii private, si chiar statului in conditiile in care despagubirile maxime sunt limitate la doar 450.000 de lei, scrieRomania Libera.

De ce "zidul anti-imigranti" al Ungariei nu este eficient. Guvernul Orban da legi pentru a proteja gardul. Lung de 175 de kilometri, "zidul anti-imigranti"al premierului maghiar Viktor Orban ar fi trebuit sa apere Ungaria de valurile de refugiati. Numai ca nu a fost asa. Iar jurnalistii belgieni au si explicatia. "Zidul anti-imigranti" inaltat de guvernul Ungariei la granita cu Serbia are "o mica bresa", scriu jurnalistii de la VRT (postul public de limba flamanda din Belgia) - ceea ce explica cum in ultimele 24 de ore a fost traversat de circa 2.000 de refugiati. Mai precis, "zidul" - care de fapt este un gard dublu, protejat de sarma ghimpata si inalt de 4 metri - se termina brusc la granita intre Ungaria si Romania. Capatul sau e in plin camp, asa cum se vede clar in reportajul jurnalistilor belgieni, care au mers pe jos de-a lungul "zidului" incepand din orasul Asotthalom. Iar zona respectiva pare complet nesupravegheata, dat fiind ca echipa de filmare nu a fost oprita de niciun politist de frontiera, anuntaStirileProtv.ro.

Cum vede viitoarea generatie de medici legalizarea spagii. Zilele astea se vorbeste destul de mult despre spaga in spitale. Toate astea din cauza unei legi care ar urma sa impoziteze plicul, aflata acum la Camera Deputatilor. Cu totii am avut, cel putin o data, o ruda prin alianta in spital, deci stim "cum merge treaba". Numai ca lucrul asta cu legalizarea spagii i-a scandalizat pe multi. Am vorbit despre realitatile sistemului medical romanesc cu cativa din urmatoarea generatie de medici. I-am intrebat de dinozauri, plicuri, plecarea in strainatate sau guvernanti. Am vrut sa aflu cum gandesc medicii tineri, astia din generatia mea, mai ales ca mai mereu vorbesc altii in numele lor. Integral peVice.com.

Romania sau Ungaria? A cui este, de fapt, Transilvania, un tinut atat de controversat. Argumentele istoricilor. Adversitatea de secole dintre romani si maghiari nu este o fictiune, ci o realitate ce isi are radacinile in ocuparea unui teritoriu. "A cui este Transilvania?" este o intrebare la care istoricii romani raspund intr-un fel, in timp ce istoricii maghiari au o cu totul alta pozitie. Transilvania este si astazi motiv de disputa intre romani si maghiari, chiar daca mai mult pe plan politic. In timp ce politicienii isca diferite conflicte pe acest subiect, oamenii de rand, romani si maghiari, nu-si doresc altceva decat o convietuire pasnica, in calitate de cetateni ai Uniunii Europene si membri NATO. Cei mai indreptatiti sa spuna a cui este de fapt Transilvania sunt istoricii. Si in randul lor, insa, parerile sunt impartite. "Dupa ce timp de cateva secole in care populatia majoritara si-a pastrat identitatea, in ciuda unor politici agresive de deznationalizare, e un motiv just pentru a spune ca Transilvania este a Romaniei. O data cu incheierea Primului Razboi Mondial, problema natiunilor a fost discutata intr-un mod deschis, fapt ce a permis constituirea statelor nationale din aceasta parte a Europei. In Transilvania, ca si in Basarabia sau Bucovina, populatia a avut oportunitatea sa se exprime prin reprezentanti, de cele mai multe ori legitimi, asupra unirii cu Romania, scrieAdevarul.