Medicii pun halatele in cui pe 1 septembrie: "Mergem pana-n panzele albe pentru dublarea salariilor!" Doctorii din spitalele bucurestene si cei din provincie vor participa in prima zi din septembrie la un miting in fata Ministerului Sanatatii. Medicii, care vor ca protestul lor sa fie unul legal, au cerut deja aprobari de la Primarie si de la Politie. Nemultumiti ca vor primi doar intre 200 si 450 de lei in plus la salariu, specialistii cer dublarea lefurilor si ameninta cu blocarea activitatii din spitale. Sistemul de sanatate sta pe un butoi cu pulbere, gata sa explodeze in orice moment. Niciodata agitatia din spitale nu a fost atat de mare ca acum, atrag atentia specialistii, care spun ca, pentru prima oara dupa foarte mult timp, doctorii chiar sunt dispusi sa iasa in strada pentru drepturile lor. Un prim pas l-au facut deja: au depus joi, dis-de-dimineata, documentele necesare pentru a protesta, legal, in fata Ministerului Sanatatii, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Sfarsitul tragic al jurnalistilor impuscati in direct redeschide o rana adanca in SUA. Cel mai mare esec al administratiei Obama Cazul tragic al celor doi jurnalisti din SUA impuscati mortal de un fost coleg de serviciu a tulburat miercuri lumea. Multi oamenii au fost martori, din fata televizorului, la o crima. Doi tineri, de 24 si 27 de ani, care urmau sa se casatoreasca, si-au pierdut viata. Uciderea celor doi jurnalisti a generat multa emotie si a relansat "eterna" dezbatere cu privire la controlul armelor de foc in Statele Unite. Casa Alba a facut Apel la Congres sa treaca un set de masuri pentru combaterea violentelor in care sunt implicate arme, informeaza Gandul.

Parlamentarii ii lasa pe Iohannis si Ponta fara salariul triplat Cei 69 de inalti demnitari, printre care si presedintele Klaus Iohannis, risca sa ramana fara salarii marite. Parlamentarii PSD se pregatesc sa respinga ordonanta de urgenta in baza careia indemnizatiile li s-au triplat. Una din prioritatile deputatilor si senatorilor PSD, pentru sesiunea parlamentara care va incepe saptamana viitoare, este sa respinga Ordonanta de Urgenta privind majorarea indemnizatiilor inaltilor demnitari, 69 la numar. "Am avut deja mai multe discutii cu colegii, insa vom discuta si in cadrul grupurilor parlamentare. Vom respinge Ordonanta in momentul in care ajunge in Parlament", au declarat, pentru EVZ, surse parlamentare social-democrate.

"Politbirou 2.0" sapa tronul lui Putin? Potrivit unui articol al publicatiei Forbes din 21 august, in Rusia ar fi in pregatire un "puci lent" impotriva presedintelui Vladimir Putin. Incredibil, dar nu imposibil. Informatia dezvaluita in premiera de Forbes si reluata de alte publicatii (Daily Mail, Slate, Atlantico etc.) pare paradoxala la prima vedere, pentru ca nivelul de sustinere pentru Vladimir Putin din partea populatiei a ramas incredibil de mare dupa anexarea Crimeii - patru persoane din cinci intervievate sustin actiunile lui. Cu toate acestea, in prezent, puterea personala a lui Putin pare mai putin asigurata, din cauza dificultatilor actuale ale economiei rusesti, asfixiata de sanctiunile economice, scaderea pretului materiilor prime si deteriorarea climatului de afaceri. Daca luam in considerare si dificultatile politice - inaintea razboiului din Crimeea, partidul Rusia Unita s-a confruntat cu importante manifestatii de masa in 2011-2012 -, fundamentele acestei popularitati de care se bucura liderul de la Kremlin s-ar putea eroda. Ideea articolului este ca Putin se afla astazi in fata unei alegeri dificile si ca elitele sunt mai putin interesate decat inainte de mentinerea lui la putere, scrie Romania Libera.

Refugiatii nu-ti cuceresc tara, dar sigur ti-o vor schimba Valurile de refugiati de la granitele Europei tin primele pagini ale ziarelor de ceva vreme. Mai nou, acest fenomen a dus la masuri extreme din partea unor tari: garduri de sarma ghimpata la granita, masarea blindatelor, intarirea flotelor pe mare etc. De unde vin si cine a ridicat acest val urias pe populatii? Primavara araba de la sfarsitul anului 2010 a destabilizat numeroase tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In unele dintre acestea (Tunisia, Egipt, Siria, Libia si Yemen) inlaturarea guvernului sau schimbarea lui a dus la un colaps al statului si la lupte armate intre diverse factiuni. Razboiul si insecuritatea intr-o zona atat de vasta au ridicat un val masiv de migratori. Daca ai urmarit, cat de cat, discutiile din ultimele zile, ai vazut, probabil, ca lumea s-a impartit, deja, in doua tabere, pro si anti refugiati. In Germania, de exemplu, una dintre principale tari vizate de exod, presedintele Parlamentului, crestin-democratul Norbert Lammert, a declarat ca nemtii se vor descurca cu valul de refugiati, pentru ca "este datoria noastra umanitara sa ajutam", scrie Vice.

Rusia va ocupa Norvegia intr-un serial de televiziune Postul norvegian de televiziune TV2 a difuzat recent secvente dintr-un serial intitulat "Sub ocupatie", in care Rusia invadeaza Norvegia, in numele UE, pentru a forta tara scandinava sa reia extractia de petrol, o productie cinematografica denuntata de diplomatia rusa, relateaza TheLocal.no. Potrivit scenariului, un partid ecologist radical ajunge la putere in Norvegia si intrerupe extractia de petrol si gaze. In urma acestei decizii, armata rusa invadeaza teritoriul norvegian pentru a prelua controlul asupra zacamintelor de hidrocarburi. Ideea scenariului ii apartine lui Jo Nesbo, un scriitor norvegian care a devenit celebru datorita romanelor sale politiste, scrie Adevarul.

Romania nu poate evita problema refugiatilor Romania, ca tara mica si relativ saraca, nu poate avea ambitia unei responsabilitati globale ca Germania, Franta sau Marea Britanie, dar poate aborda problema din perspectiva morala. Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat joi o sedinta a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta pe tema refugiatilor. Romania nu este deocamdata o tara de destinatie, dar ar putea deveni daca situatia se agraveaza. In orice caz, in calitate de membra a UE, Romania va lua parte la deciziile privitoare la criza refugiatilor si, implicit, va fi nevoita, la un moment dat, sa asume anumite poveri. Deocamdata, subiectul, care provoaca o mare neliniste in tarile occidentale, suscita la Bucuresti consideratii pur teoretice, informeaza Deutsche Welle.