Istoricul Neagu Djuvara: Criza refugiatilor, comparabila cu invadarea Imperiului Roman. Se declara el insusi un pribeag si, dupa ani de viata petrecuti in Africa sau Occidentul European, istoricul Neagu Djuvara spune ca Europa traverseaza azi o perioada ca acum 2.000 de ani. Cand Imperiul Roman se apropia de apusul sau si era invadat de popoare din Asia sau Africa. Istoria se schimba, dar Europa zilelor noastre este mai reticenta si la limita unui refuz in fata valurilor de imigranti. Un procent e asimilabil, dar 10 inseamna enorm pentru orice cultura, iar Europa nu este pregatita sa faca fata unei asemenea invazii, ne spune Neagu Djuvara. Poate Europa absorbi noua populatie, cea a miilor de refugiati care se indreapta spre inima continentului? Este intrebarea pe care o lanseaza istoricul Neagu Djuvara, intr-un dialog cu Luca Niculescu, la Digi24.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Raspunsul RA-APPS, dupa ce Carmen Iohannis a fost acuzata ca a ordonat taierea a 40 de copaci: La vila "Nufarul" au fost taiati cinci plopi uscati. Sotia presedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, a fost acuzata de presa ca a ordonat sa fie taiati peste 40 de copaci crescuti in curtea vilei prezidentiale de la Neptun. "Adevarul" a contactat RA-APPS pentru a afla daca acuzatiile sunt intemeiate, cati copaci au fost taiati si de ce. Intr-un articol cu titlul "Carmen Iohannis, pe urmele Elenei Ceausescu. A taiat copacii de la vila din Neptun ca sa scape de tantari", cotidianul "National" sustine ca, pe langa renovarea vilei, sotii Iohannis ar fi cerut sa fie taiati peste 40 de copaci din curtea vilei prezidentiale de la Neptun, pe motiv ca ar fi atras tantari. "Surse din anturajul prezidential sustin ca, practic, Carmen Iohannis nu a vrut decat o suprafata mai mare unde sa se poata bronza in voie toata ziua, fara a mai fi nevoita sa-si mute sezlongul.", se arata in articol. "Adevarul" a transmis o solicitare catre RA-APPS, in baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informatii de interes public, pentru a afla cati copaci au fost taiati si din ce motiv.

Oana Mizil, despre acatiste, puscarie si procreare biblico-naturala cu Vanghelie. Nepoata fostului ministru comunist Paul Niculescu-Mizil si-a destainuit intimitatile cu "primarele de la 5", cu cateva zile inainte sa o nasca pe fetita lui Vanghelie. Plus alte cancanuri politice. Arestat la domiciliu, Marean a fost partenerul ideal pentru Oana Mizil. N-a putut pleca de acasa Am trait cu ea, de la distanta, ultima luna de sarcina. Am simtit impreuna miscarile bebelusei inca nenascute, am avut greturi, n-am dormit nopti - dupa ce primeam SMS-uri ca s-a simtit rau si interviul se amana, iar si iar - am avut pofte nebanuite la ore mici, am fost - virtual - la EKG si am stat la palavre in parcarea vilei sale, in care a locuit bunicul sau, Paul Niculescu- Mizil, cu soferul sau Florin, un urgisit condamnat sa bea cafea adusa de acasa, la sticluta. In tot acest timp n-am reusit sa ne intalnim. Intervenea cate ceva, invariabil legat de copilul din pantecele sau. Nici cu mama n-am vorbit la telefon, cum am vorbit cu Oana Niculescu- Mizil Stefanescu, fosta Tohme si viitoare Vanghelie, in ultimele sale saptamani de sarcina. Cand in sfarsit ne-am intalnit, am fost introdusi, ca la marile case de azi, de o menajera filipineza. Ca o veritabila printesa, nascuta comunista si convertita intr-o burgheza de conjunctura, Oana n-a renuntat la tocurile cui nici cu burta la gura. Integral in EVZ.

Milionari doar pe hartie - peste 8 milioane de romani au actiuni listate la bursa de care nu mai stiu nimic. Se implinesc 20 de ani de la un eveniment care a marcat istoria recenta a Romaniei: procesul de privatizare in masa. Cati dintre dumneavoastra va mai amintiti de cupoanele de privatizare pe care le-ati schimbat sau nu in actiuni la fabrici si uzine? In prezent, peste 8 milioane de romani au actiuni listate la bursa de care nu mai stiu nimic. Aceste actiuni au o valoare uriasa, de peste 350 de milioane de euro! Ce s-a intamplat cu banii dumneavoastra si cum puteti castiga din investitii la bursa. Un reportaj digi24. Peste 8 milioane de romani detin o adevarata avere de care nu s-au interesat niciodata: actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti. Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucuresti: "De fapt milioane din ei nici macar nu stiu ca sunt actionari!". Valoarea totala a acestor actiuni este uriasa, de peste 350 de milioane de euro. Silvia Buicanescu, director general al Depozitarului Central: "Important este sa se duca sa isi ridice acesti bani pentru ca sunt ai lor si nu beneficiaza de ei!". Cum am devenit o tara de actionari si de ce milioane de romani nu stiu acest lucru? Ca sa aflam raspunsurile trebuie sa ne intoarcem in anii '90.

Parfum de razmerita la Kremlin. O lovitura de stat impotriva lui Vladimir Putin pare din ce in ce mai posibila. La un sfert de secol dupa caderea Uniunii Sovietice, analistii politicii simt "un parfum de razmerita" in Rusia, in ciuda popularitatii foarte mari a lui Vladimir Putin. Potrivit zvonurilor, elita Kremlinului analizeaza acum daca Putin nu cumva ar trebui sa paraseasca scena, inainte de agravarea situatiei, noteaza Paul Roderick Gregory pentru "Forbes". "Schimbarile de regim au avut loc intotdeauna in mod spontan", ca in cazul lui Ceausescu Fondatorul publicatiei ruse Kommersant prezice ca la Kremlin va avea loc o schimbare dramatica si sfatuieste rusii care au posibilitatea de a parasi tara sa faca asta, timp de o luna sau mai bine, si sa-si ia copiii cu ei, scrie Adevarul.ro.

DW: Migratia, un efect irepresibil al epocii noastre. Sa remarcam un lucru: daca, din punct de vedere teoretic, distinctia intre libertati politice si economice poate fi facuta usor, in viata reala a omului din societatile periferice, e vorba de o intrepatrundere indisociabila. Punctul tare al politicilor privitoare la refugiati este si cel mai slab. Germanii, care au manifestat mai multa initiativa si au preluat de pe acum cea mai mare parte din povara, au facut o distinctie intre refugiatii autentici (persecutati politic sau amenintati cu moartea) si cei care cauta sa-si castige viata mai usor. In prima instanta aceasta triere pare salutara, caci Europa e inclinata (in aparenta) sa imbine generozitatea cu un firesc instinct de conservare. Civilizatia europeana este produsul unei indelungate istorii si ar fi gresit sa credem ca exponentii ei actuali sunt pur si simplu substituibili. Necesitatea "integrarii" de care vorbesc, prudent, politicienii, are la originea ei obiectivul "tare" al asimilarii, combatut insa tot mai asiduu de reprezentantii emigratiei si de cercurile stangii umanitare, noteaza Deutsche Welle.

REPORTAJ: Milioane de refugiati nevoiti sa aleaga intre drumul greu spre Europa si razboiul din tara lor. Dupa ce au scapat din razboiul devastator din tara lor, milioane de sirieni care au imigrat in tarile vecine, precum Liban, Turcia si Iordania, sunt pusi in fata unei alegeri dure: sa plece catre Europa, unde exista deja o criza grava a migratiei, sau sa se intoarca acasa, in plin bombardament. Chiar si alegerea de a se indrepta catre Europa nu este o garantie a supravietuirii - multi dintre acestia isi pierd viata in timp ce incearca sa traverseze Marea Mediterana catre Grecia sau Italia sau sa treaca de fortele de ordine de la frontierele tarilor pentru a patrunde ilegal pe teritoriul acestor state. Sunt transportati in conditii inumane, in camioane. Asa s-a intamplat si joi, cand 71 de imigranti au fost gasiti decedati intr-un camion abandonat pe o autostrada din Austria. Integral in Mediafax.