Valul de refugiati a ravasit un oras de granita din Macedonia. Localnic din Gevgelija: "Venirea lor a adus haosul total pe strazi". Localnicii din Gevgelija, mica localitate de la granita Macedoniei cu Grecia, traiesc sub asediul migrantilor. In oras a fost decretata starea de urgenta, pentru ca autoritatile s-au vazut puse dintr-odata in situatia de a face fata valului de refugiati. Iar situatia a scapat de sub control. Oraselul de frontiera, in care traiesc 20.000 locuitori, nu s-a mai confruntat niciodata cu asemenea invazie a strainilor. Oamenii din Gevgelija s-au trezit peste noapte cu noi vecini, care se instaleaza unde nimeresc si dorm pe unde apuca. Localnicii au gasit in curtile lor familii intregi de refugiati, care n-aveau altundeva unde sa se duca, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Explozie" a industriei de armament in Romania. Teatrele de razboi au adus venituri de un miliard de lei. Confl ictele armate care au izbucnit anul trecut si continua in acest an reprezinta o bula de oxigen pentru o industrie de armament care isi revine spectaculos din criza. De la un an la altul, afacerile cunosc salturi impresionante. Cei peste 4.000 de oameni care lucreaza in cele mai importante cinci fabrici de armament ale Romaniei, controlate de Compania Nationala ROMARM, nu au motive de ingrijorare. Ba chiar, este nevoie de personal suplimentar. Uzina Mecanica Cugir va angaja, incepand din luna septembrie, aproximativ 80 de persoane, muncitori calificati pe pozitii de executie. Pe fondul cresterii numarului de conflicte armate si a contractelor incheiate, aproape toate fabricile de armament asteapta un an 2015 mai bun decat 2014, care, la randul lui, a fost mult mai profitabil decat 2013. Exporturile sunt estimate sa creasca cu 16% in acest an, pana la 100 milioane de dolari, anuntaEVZ.

Balcanii, ruta traficului cu imigranti. Balcanii au devenit in prezent centrul traficantilor de persoane, care au preluat "afacerea"transportului de imigranti spre vestul Europei si au stabilit rute periculoase, controlate de bandele criminale. Abia au fost incepute procedurile de identificare a celor 71 de victime din "camionul rusinii", in Austria, cand un al doilea vehicul, o camioneta alba, a fost interceptat la frontiera germana. Cei 26 de imigranti inghesuiti ca sardelele sunt in viata; printre ei trei copii deshidratati, care au fost spitalizati, apoi externati duminica. Parintii lor vor sa-si continue drumul spre "Eldorado"german dupa ce au petrecut deja 20 de zile pe drumuri, cu foarte putina hrana si apa. Nici unul dintre cei 26 de imigranti din camioneta interceptata, sirieni, afgani si cetateni din Bangladesh, nu a declarat ca vrea sa depuna cerere de azil in Austria. Presupusa "calauza" va ramane in tara pentru cercetari. Este vorba de un roman de 29 de ani care a fost prins de politie dupa o scurta urmarire, informeazaRomania Libera.

Imagini terifiante publicate de Statul Islamic. Jihadistii au legat cu lanturi patru luptatori siiti, apoi i-au ars de vii. Gruparea terorista Statul Islamic a ars de vii patru luptatori siiti in Irak, dupa cum arata o inregistrare video postata luni de jihadisti, din seria de executii macabre puse in scena si filmate de acestia, transmite AFP. Cei patru barbati au fost identificati drept membri ai fortelor Mobilizarii Populare, care lupta impotriva jihadistilor in Irak, relateaza Agerpres. In inregistrare, ei sunt aratati atarnati, cu bratele si picioarele legate, inainte de a li se da foc. Calaii lor sustin ca i-au executat pentru a razbuna moartea a patru dintre jihadisti, ucisi de fortele proguvernamentale. Dupa preluarea controlului asupra unor vaste teritorii din Irak si din Siria, Statul Islamic a difuzat numeroase inregistrari video in care pune in scena executii infioratoare, mai ales prin decapitare sau inec, scrieStirileProtv.ro.

DW: Ce ne lipseste. Mereu aminata, dar promisa de toate guvernarile de oricare culoare politica, infrastructura de transport, in primul rind o retea de autostrazi impiedica atit flexibilitatea fortei de munca autohtone precum si o mai mare pondere a investitiilor straine si a turismului. Numarul mare al somerilor din zonele foarte sarace ar putea fi diminuat daca acestia ar avea posibilitatea sa faca naveta in orasele mai dezvoltate, fara sa fie obligati sa parcurga distante mici in ore pierdute pe sosele asfaltate prost, pline de hirtoape, si tocmai de aceea aglomerate de automobile care ruleaza in ritm de melc. La bilantul a trei ani de guvernare, Victor Ponta declara: "La ce n-am reusit sa realizam punem infrastructura rutiera. Asta e o prioritate. Din cei 600 sute de km de autostrada, 300 de km i-a inaugurat acest guvern. Sint 300 de kilometri terminati, inca 250 contractati si in lucru. Ultima problema e Comarnic - Brasov, e scumpa pentru ca nu avem fonduri europene, e o zona geografica dificila, asa ca trebuia facuta prin parteneriat public-privat", anuntaDeutsche Welle.

Manuale gratuite si pentru elevii de a XI-a si a XII-a. Cum trebuie sa procedeze elevii ca sa le fie decontate. Incepand de anul acesta, elevii din anii terminali de liceu vor primi manuale gratuite. Pentru ca este prea tarziu sa le achizitioneze pe toate, ministrul Educatiei spune ca va deconta cel putin materialele didactice pentru materiile pe care tinerii le studiaza pentru BAC. Elevii de clasele a XI-a si a XII-a vor avea manuale gratuite chiar de anul acesta, cel putin la materiile pe care le studiaza pentru BAC, a informat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, la capatul discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii elevilor. Avand in vedere ca decizia a fost luata pe ultima suta de metri inainte de inceperea anului scolar, Ministerul Educatiei nu poate achizitiona manualele direct de la editori sa le puna pe bancile elevilor, insa s-a ajuns la un compromis pentru anul scolar care incepe acum. "In urma discutiilor cu elevii, vom aloca o suma care sa le acopere macar cheltuielile pentru manualele de la materiile care se dau la Bac. Din pacate, nu mai este timp sa achizitionam manualele direct, dar elevii isi vor putea deconta cheltuielile facute pe manuale in baza unei chitante", a explicat ministrul. Cimpeanu estimeaza ca manualele vor costa bugetul de stat in jur de 20 de milioane de lei, bani pe care spera sa-i obtina la recalcularea bugetara, informeazaAdevarul.