Cu doua zile inainte ca schimbarea sa sa se formalizeze prin votul Parlamentului, seful TVR, Stelian Tanase, a acuzat, intr-o emisiune chiar la postul public, ca decizia privind demiterea sa are drept "cauza imediata" un conflict cu vicepremierul Gabriel Oprea, care l-a sunat "foarte infiebantat, foarte oparit", cerandu-i sa scoata de pe post un material despre plagiatul sau. Mai mult, liderul UNPR s-a folosit si de reprezentantii partidului sau in conducerea TVR pentru a opri materialele pe aceasta tema, unul dintre acestia, precizand Tanase, venind chiar la el acasa, potrivit Gandul.

Stelian TanaseFoto: Agerpres

"Scandalul care este acum la TVR vine de la domnul Oprea. Cauza imediata este conflictul cu generalul Oprea. Intr-o zi m-a sunat sa-mi spuna ca seara la stiri s-a dat un material despre plagiatul lui. Mi-a spus ca numai televiziunea de stat il ataca pe el. Era foarte infierbantat, foarte oparit pe subiectul despre care v-am spus. Eu i-am spus ca nu pot sa scot materiale, ca nu am un control editorial. I-am spus ca daca eu dau telefon la stiri si spun sa nu se mai dea material cu acest subiect, maine suntem amandoi pe prima pagina", a spus Stelian Tanase, precizand ca discutia a fost intermediata de jurnalistul Realitatea Tv, Rares Bogdan.

"A doua zi, Oprea s-a vazut cu cei doi lideri ai PSD si au hotarat lichidarea mea. E vorba de Ponta si Dragnea. Este un amestec grosolan in libertaea presei din Romania, este un lucru inacceptabil", a mai spus seful TVR, fara a avea vreo indoiala ca va fi demis de Parlament.. (material integral pe gandul.info.)

Plenul reunit al Parlamentului va dezbate miercuri raportul de activitate al Televiziunii publice pe anul 2014, a anuntat luni presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. Daca raportul este respins, asa cum a fost in comisiile reunite de cultura, conducerea TVR in frunte cu Stelian Tanase este demisa de drept.

Citirea motiunii de cenzura va fi facuta miercuri la ora 10.00, odata cu dezbaterea raportului Comisiilor de cultura cu privire la raportul de activitate al TVR. "Deci, vom avea raportul de activitate al TVR in dezbaterea plenului, dupa care citirea motiunii de cenzura", a declarat luni Zgonea.

Acesta a explicat ca, in cazul in care raportul de respingere al Comisiilor pentru cultura va fi aprobat, Consiliul de Administratie al TVR va fi dizolvat.

"Daca raportul va fi aprobat, exista raport de respingere, atunci se dizolva Consiliul de Administratie. Birourile permanente reunite au posibilitatea sa propuna un director general interimar, doua luni de zile, interval in care comitetul liderilor trebuie sa propuna un nou Consiliu de Administratie plenului reunit", a explicat Zgonea.

Amintim ca prin aceasta procedura au picat toate conducerile TVR din 2004 pana acum.

Raportul pe 2014 al Televiziunii publice, confruntata cu mari probleme financiare, releva:

  • datorii totale de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane catre bugetul de stat
  • venituri totale de 544,2 milioane lei
  • cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei
  • pierdere de 81,5 milioane de lei

Contactat in urma cu doua saptamani de Hotnews.ro, presedintele director-general al TVR, Stelian Tanase, a declarat in acest context ca in ultimele zile a avut doua discutii "neplacute" cu "generalul Oprea", pe tema plagiatului prezentat in stirile televiziunii.

PSD a presat si in primavara pentru discutarea raportului de activitate al TVR, institutie aflata intr-o situatie financiara dezastruoasa. Insa discutiile au fost blocate atunci de PNL, ai carui reprezentanti nu s-au dus la dezbaterile pe aceasta tema din Comsiile de Cultura. Dupa luni de tacere aproape totala pe aceasta tema, subiectul a revenit brusc, azi, pe agenda politicienilor, prin declaratiile lui Liviu Dragnea.