Santajarea bucurestenilor cu frigul in case ascunde o afacere. An de an, bucurestenii sunt luati de fraieri. Desi muncesc pe branci pe salarii mizere doar pentru a-si plati datoriile, acestia risca sa tremure de frig la iarna in propriile case. Romgaz ameninta ca va taia furnizarea de gaze naturale pentru Electrocentrale Bucuresti daca aceasta nu prezinta un calendar de stingere a datoriilor pana la 15 octombrie. "Azi am fost notificati de catre Romgaz ca, daca nu gasim solutii pentru a achita datoria de 305 milioane de lei, o sa sisteze furnizarea gazelor incepand cu 15 octombrie. Am apobat un material in care, pentru o luna, garantam cu contractele de furnizare a energiei electrice, dupa care, pentru un an de zile sa ipotecam anumite actiuni din cadrul societatii", a declarat Nicolaescu. Acesta a mai precizat ca aceste datorii s-au acumulat din cauza faptului ca Primaria Capitalei nu a bugetat in fiecare an la nivelul de a asigura 50% din pretul gigacaloriei. "Bucurestenii sunt constiinciosi si platesc gazele. Pretul la gaze are doua componente: una pe care o platesc bucurestenii si subventia pe care o asigura Primaria, de 50%, care a bugetat mai putin", a explicat acesta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Culmea modernizarii in judetul Olt: bani aruncati pe cocotieri portocalii de plastic si pe opt parcuri goale, intr-o comuna fara apa curenta sau canalizare. Locuitorii din comuna Cungrea, judetul Olt, se pot mandri cu faptul ca detin singurii cocotieri portocalii de plastic din mediul rural. La capitolul "investitii fara sens" se mai numara opt parcuri si imbracarea in lemn a 23 de fantani. Locuitorii comunei Cungrea din judetul Olt, aflata la aproape 35 de kilometri de Slatina, nu au apa curenta, canalizare sau strazi asfaltate, dar ar putea castiga detasat un top al investitiilor proaste. In comuna, toata lumea stie de "palmierii" de la primarie, unde au fost amplasati initial cei patru cocotieri portocaliu cu galben. Copacii de plastic din comuna Cungrea au fost cumparati de fostul primar din mandatul 2008-2012, Ion Murgulet (PDL). In prezent, pe raza comunei mai exista doar doi cocotieri, ceilalti fiind preluati de o firma din Dragasani in contul unor datorii ale comunei fata de societatea cu pricina. Banii pentru acest "proiect", 30.000 lei, au venit de la bugetul local, anuntaAdevarul.

Se desfiinteaza clasa pregatitoare? Raspunsul ministrului Educatiei. Ministrul Educatiei Nationale, Mihai Sorin Cimpeanu, a declarat, luni, la Timisoara, ca nu se va desfiinta clasa pregatitoare, iar printre motive se numara perfectionarea dascalilor, reactiile pozitive ale parintilor, dar si laudele primite "de la nivel european" pentru acest proiect. Ministrul Educatiei Nationale, Mihai Sorin Cimpeanu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, la Timisoara, ca nu isi pune problema desfiintarii clasei pregatotoare in conditiile in care la nivel international Romania este "apreciata pentru aceste clase", informeazaGandul.

O noua achizitie controversata a MAI: Avem masini de politie noi, dar nu avem bani de girofaruri. Autoturismele noi, achizitionate de catre Ministerul Afacerilor Interne, nu pot fi folosite de politie in misiuni speciale, deoarece nu au fost alocati bani pentru montarea unor girofaruri speciale. Ministerul si Politia isi paseaza responsabilitatea alocarii sumelor de bani necesare. Ministerul Afacerilor Interne a achizitionat 4.000 de autoturisme Logan care au fost receptionate de catre structurile diun subordine. Masinile au fost destinate politiei, jandarmerie si pompierilor. Pentru a reduce costurile de achizitie, dotarile si semnele distinctive ale fiecareia din cele trei structure trebuiau sa fie personalizate ulterior. Lucru care ne-a fost confirmat de catre Ministerului Afacerilor Interne: "avand in vedere diversitatea misiunilor operative specifice fiecarei structuri beneficiare si elementele vizuale de diferentiere, s-a urmarit achizitia unor autospeciale care, dupa caz, sa poata fi echipate si adaptate specificului fiecarei misiuni", scrieRomania Libera.

Un nou an universitar, aceleasi probleme. Suma ridicola la care au ramas bursele sociale: "Nu se poate trai din banii astia". A inceput anul universitar, iar primii studenti s-au intors de luni la cursuri. Tinerii le-au reamintit oficialilor inca din prima zi ca una dintre cele mai serioase probleme ale lor este cea a burselor aproape simbolice. In unele universitati, cele sociale nu depaseasc 90 de lei lunar, bani din care nimeni nu are cum sa traiasca. Situatia s-ar putea schimba, daca statul le-ar acorda subventii pe toata perioada studiilor, asa cum se intampla in Occident O tanara a venit de la Chisinau ca sa studieze finante in Bucuresti. ''Imi place pur si simplu economia si vreau o specializare in domeniul asta", spune ea. Si nu e singura. "Vreau o cariera in finante-banci, de asta am si ales domeniul", a spus o alta tanara, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Votul de la distanta si natiunea extrateritoriala. Un sonadj de opinie releva faptul ca votul prin corespondenta este privit cu oarecare reticenta. Aflat in SUA, presedintele Klaus Iohannis a promis romanilor stabiliti peste ocean ca va impulsiona adoptarea votului prin corespondenta. In tara insa un sondaj de opinie realizat de INSCOP ne ofera un tablou destul de ciudat. Iata intrebarea: "Ce parere aveti despre introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate (diaspora) - propusa de PNL?" Raspunsurile ne arata o distributie neconcludenta: 42,3% au o parere buna, 21,3% nici buna nici proasta, 27,4% au o parere proasta, iar cei ramasi nu se pronunta. Rezultatul e ciudat, deoarece problema votului de la distanta este, in principiu, nepartizana si ar fi fost firesc ca adeziunile sa fie mult mai numeroase. De ce sunt totusi atat de multe opinii contrare? Integral inDeutsche Welle.

Judecatoarea care vrea sa anuleze Codul deontologic al magistratilor. Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Gabriela Baltag, a criticat extrem de dur sistemul judiciar romanesc, numind Justitia una a razbunarii. Ea a cerut CSM sa anuleze procedura in cazul abaterilor de la Codul deontologic. Gabriela Baltag, judecator de 22 de ani, a criticat foarte dur sistemul judiciar romanesc, printr-un discurs tinut, saptamana trecuta, la conferinta "Guvernarea reprezentativa si separatia puterilor sub imperiul democratiei", organizata la Palatul Parlamentului. "Sunt probleme reale in interiorul sistemului, poate le auziti prin vocile unor domni avocati, uneori, prin vocile Parchetului, mai putin prin vocile judecatorilor. Pentru ca judecatorii sunt soldatii tacuti ai Dreptatii, ei vorbesc foarte putin, aproape deloc, vorbesc reprezentantii asociatiilor profesionale si cam atat", a spus judecatoarea Gabriela Baltag, scrieEVZ.