Marturii in instanta: cum s-a distrat judecatoarea Gabriela Birsan la celebrul Moulin Rouge din Paris. Curtea Suprema a inceput ieri audierile intr-unul din cele mai rasunatoare procese de coruptie judiciara din Romania. Este vorba de dosarul in care sunt judecati patru magistrati de la Curtea Suprema: Gabriela Birsan - fosta sefa a Sectiei de contencios"administrativ (suspendata din functie), Anton Pandrea - fost sef al Sectiei Penale (pensionat), Iuliana Pusoiu (pensionata) si Corina Corbu (suspendata din functie). In esenta, cazul priveste modul in care afaceristul Gabriel Chiriac - care avea procese comerciale pe rolul Curtii, ar fi cumparat influenta unor judecatori cu ajutorul avocatei Claudia Gherbovan Silinescu. Ieri procesul a ajuns la faza audierilor, iar prima care a raspuns intrebarilor instantei a fost avocata afaceristului Chiriac, Claudia Silinescu, acuzata la randul ei de complicitate la dare de mita si cumparare de influenta. Timp de trei ore aceasta a povestit despre cadourile pe care le-ar fi facut magistratilor Pusoiu si Birsan si despre o petrecere data de acestea la restaurantul Moulin Rouge - care ar fi fost achitata de Chiriac. S-a intamplat pe 22 mai 2010, atunci cand Birsan isi sarbatorea ziua de nastere, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

DNA a plecat de la Finante cu raportul "Loteria" intocmit de Darius Valcov. Procurorii DNA au trecut, ieri, pe la Ministerul Finantelor Publice (MFP) si au ridicat o serie de documente dupa ce nu au primit raspuns la o cerere privind predarea unor acte. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au cerut de la subordonatii lui Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor, concluziile Corpului de control al fostului ministru Darius Valcov fata de contractul incheiat de Loteria Nationala cu grupul austriac Novomatic. Cei de la MFP au avut un termen rezonabil sa predea respectivul raport, insa acest lucru nu s-a intamplat, astfel incat s-au trezit la usa cu anchetatorii care au luat actele si au plecat. Imediat, ministerul Finan telor Publice a tinut sa transmita ca DNA nu face perchezitii, ci a solicitat unele documente referitoare la verificarile efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Loteria Romana, anuntaEVZ.

Harta exporturilor de armament. Unde a trimis Romania arme in 2014. Lista clientilor-surpriza. Exporturile de armament si tehnica militara romanesti au scazut cu aproximativ 10% in 2014, la 159 de milioane de euro, dupa ce in anul precedent exporturile se dublasera. Statele Unite ale Americii revin in pozitia de principal client de armament romanesc, contractele cu americanii reprezentand 35% din totalul exporturilor de anul trecut. Surpriza de anul trecut o reprezinta Norvegia, tara cu care Romania nu a avut pana acum relatii comerciale semnificative in acest domeniu si care a fost cel mai mare client european de armament romanesc, in 2014, precum si Macedonia, de asemenea o piata noua pentru tehnica militara romaneasca. O alta aparitie surpriza in lista clientilor sunt fostele republici sovietice Uzbekistan si Kazakhstan sau Slovacia, care a cumparat munitie de peste 1 milion de euro, pentru a revinde-o mai departe in Uganda. Totodata, in ciuda sanctiunilor impuse de SUA si UE Rusiei, Romania a exportat armament si acolo, chiar daca infim si in cadrul unor contracte comerciale: lunete in valoare de 13.500 euro.Gandulprezinta care sunt cei mai mari clienti de armament romanesc de anul trecut, la nivel mondial si european.

Ministrul de Finante Eugen Teodorovici, in grupul codasilor la invatatura din Uniunea Europeana. Majoritatea ministrilor din Guvernul Ponta au studiat la universitati mai slab cotate decat omologii lor din statele membre al Uniunii Europene, arata o analiza a Rl. Emblematic este cazul lui Eugen Teodorovici, care nu a urmat nici un curs la o universitate din primele 800 la nivel mondial, fiind printre putinii ministri de Finante din UE aflati in aceasta situatie. Guvernul Ponta a schimbat un numar important de ministri, iar numirile in functii au fost adesea controversate. Spre exemplu, la Ministerul Transporturilor, dar si la cel al Finantelor, in trei ani, s-au perindat cate sase titulari. Cum numarul de kilometri de autostrada construiti in Romania si nivelul de trai nu au explodat, suntem indreptatiti sa punem sub semnul intrebarii competenta acestor ministri. In acest context, "Romania libera" a realizat o analiza a studiilor si a cursurilor universitare urmate de ministrii Cabinetului Ponta comparandu-le cu cele urmate de omologii lor din Uniunea Europeana. Aceasta analiza va fi prezentata in mai multe articole. Astazi aratam situatia unuia dintre cei mai importanti ministri ai Guvernului Ponta: Eugen Teodorovici, scrieRomania Libera.

Recolta bogata a scazut pretul legumelor, dar agricultorii sunt nevoiti sa arunce tone intregi. "N-avem cui sa le vindem". Un an bun pentru agricultura nu inseamna obligatoriu si belsug pentru cei care au trudit. In comuna Matca din Galati de pilda agricultorii au aruncat zeci de tone de rosii, castraveti sau vinete pentru ca n-au avut cui sa le vanda la un pret decent. Putini s-au gandit ca ar fi putut sa se asocieze si sa dea legumele, fabricilor de conserve, care asteapta marfa pentru liniile de productie. La Matca, productia mare de legume de anul acesta a facut ca preturile sa scada atat de mult incat oamenii nu isi acopera nici macar cheltuielile. Barbat: "Anul trecut, rosiile de muraturi erau 22, 23, anul asta e 11, 12, pana la un leu patruzeci, cel mai mult. Ardeiul gras era la la ora asta 35, acuma e 25, 20. Vinete, tot la fel, optzeci de bani, un leu." Asa au ajuns sa arunce tone de legume la gunoi, decat sa le dea pe nimic. Munca lor se duce de unde a venit, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Reforma universitatii. Plagiatul este doar cazul particular cel mai strident, adevarata problema a mediului academic fiind ca titlurile de doctor se obtin azi mai usor ca niciodata si ca asistam la o veritabila inflatie. Primul ministru a anuntat ca amana cu un an termenul la care profesorii fara doctorat ar fi trebuit sa paraseasca universitatile. Ministrul Educatiei isi exprimase anterior regretul pentru ca legea il obliga sa ia o astfel de masura. El afirmase intr-o conferinta de presa ca peste 3000 de cadre didactice care nu au reusit pina acum sa obtina titlul de doctor vor trebui sa paraseasca universitatile, dar ca, in opinia sa, invatamantul superior va avea de suferit. Aceasta prevedere a legii educatie a fost adoptata in 2011 si punerea ei in plicare va fi amanata pana in 2016, informeazaDeutsche Welle.

Cum sunt, cu adevarat, romanii: nici ardelenii, nici banatenii nu sunt "fruncea". Muntenii - cei mai fericiti dintre noi, moldovenii - cei mai religiosi. Studiul "Psihologia poporului roman", realizat de specialisti din Cluj-Napoca, arata ca nu exista diferente semnificative intre Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova in ceea ce priveste munca, increderea in oameni sau mandria nationala. Totusi, studiul spulbera si cateva mituri. De exemplu, banatenii nu sunt "fruncea" in ceea ce priveste munca, iar ardelenii nu sunt pe departe cei mai fericiti romani. "Exista in mentalul colectiv ideea ca se pot identifica diferente fundamentale intre diversele zone ale tarii, definite prin vechile provincii romanesti. Astfel de pareri sunt adesea teoretizate in mass media si, pornind de la acestea, se construiesc apoi adevarate teorii identitare si psihologice, uneori, dupa cum vom vedea, la fel de solide precum castelele de nisip", sustine psihologul Daniel David, in studiul "Psihologia poporului roman". Clujeanul a folosit datele obtinute de World Values Survey in perioada 2010-2014, o retea globala de cercetatori care studiaza din 1981 prin metode academice riguroase, valorile importante pentru locuitorii din aproape 100 de tari, scrieAdevarul.