Un razboi dintre SUA si China este mai probabil decat evitarea acestuia, potrivit traiectoriei actuale a evenimentelor, este concluzia a doi profesori de la Harvard, care pornesc de la faimoasa "Capcana a lui Tucidide" potrivit careia, atunci cand o putere in ascensiune ameninta puterea dominanta, razboiul este cel mai probabil eveniment.

Capcana lui TucidideFoto: belfercenter.ksg.harvard.edu/

"Intr-adevar, judecand dupa evolutiile istorice, razboiul este mai probabil decat evitarea acestuia", scrie Graham Allison, Belfer Center for Science and International Affairs, intr-un articol publicat pe The Atlantic.

Istoricul grec a aratat ca, atunci cand o putere in ascensiune rivalizeaza cu puterea dominanta - asa cum a fostul cazul Atenei in fata Spartei, in Grecia antica, sau al Germaniei si Marii Britanii, in urma cu un secol - evenimentul cel mai probabil este un razboi.

O echipa de la Harvard Belfer Center for Science and International Affairs analizat 16 astfel de cazuri din ultimii 500 de ani si a descoperit ca in 12 cazuri rezultatul a fost un razboi. Cand razboiul a fost evitat, a fost nevoie de ajustari dureroase in actiune si atitudini atat din partea puterii in ascensiune cat si a puterii dominante.

Autorii noteaza ca, atunci cand o putere in ascensiune incepe sa ameninte puterea dominanta, crize care in mod normal ar fi fost depasite, precum asasinarea unu arhiduce in 1914, pot genera o cascada de reactii ce pot duce la un deznodamant pe care nici una dintre parti nu l-ar fi ales initial.

Tucidide scria, in urma cu peste 2.400 de ani: "Ascensiunea Atenei si teama pe care acest lucru o inspira in Sparta au facut razboiul inevitabil". Tucidide a identificat doua motoare ale acestei dinamici: sentimentul puterii in ascensiune al importantei sale si nevoii de a avea o voce mai puternica si hotararea puterii dominante de a apara status quo-ul.

Cand un conflict a aparut intre Corint si Corcyra (Corfu, in prezent), Sparta a luat apararea Corintului, fortand Atena sa-si sprijine aliatul. Astfel a inceput razboiul peloponezian care s-a terminat 30 de ani mai tarziu, cu Sparta castigatoare. Dar ambele state erau in ruina si Grecia a devenit vulnerabila in fata imperiului Persan.

"Provocarea geostrategica proeminenta a acestei ere nu sunt extremistii islamici violenti sau renasterea Rusiei. Este impactul pe care ascensiunea Chinei il va avea asupra ordinii internationale conduse de SUA, care a furnizat o perioada fara precedent de pace si de prosperitate, timp de 70 de ani. Asa cum observa fostul lider al Singapore, Lee Kuan Yew, 'amploarea schimbarii echilibrului global este atat de mare incat lumea trebuie sa isi gaseasca un nou echilibru. Nu este posibil sa pretinzi ca este doar un alt mare jucator. Este cel mai mare jucator in istoria lumii'. Toata lumea este constienta de ascensiunea Chinei. Dar putini dintre noi constientizeaza magnitudinea sa. Niciodata in istorie o natiune nu a crescut atat de rapid, atat de repede si pe atatea dimensiuni ale puterii", mai arata autorul.