Un irakian care a luptat in Siria impotriva ISIS, in fortele kurde, participant la atrocitati in razboi, a ajuns ilegal in Romania, a cerut azil, dupa care a disparut, desi avea telefonul urmarit. Autoritatile romane au refuzat sa comenteze situatia, scrie Euractiv.ro.

  • IMPORTANT: EurActiv este in posesia unor documente care arata numele real al cetateanului irakian. Pentru a nu periclita eventuale demersuri in curs si pentru a-l proteja pe acesta, EurActiv a decis sa nu divulge identitatea lui reala, folosind numele fictiv "Artin".

Artin are 27 de ani, este cetatean irakian si a fost gasit de politistii romani la inceputul lunii februarie a acestui an langa Bucuresti, in Chiajna. Facea parte dintr-un grup de opt migranti ce doreau sa ajunga ilegal in vestul Europei.

Cei opt au ajuns in Chiajna, la marginea Bucurestiului, in doua taxiuri. Localnicii i-au vazut si au anuntat politia despre prezenta celor opt cetateni straini in comuna lor.

Migrantii au fost gasiti si audiati de politisti si, pentru ca au cerut azil, au fost cazati intr-un centru pentru refugiati din Bucuresti.

Din acel moment, acestia se aflau legal in Romania, in baza cererilor de azil depuse.

In timpul audierilor, cei opt le-au spus politistilor ca scopul lor era sa ajunga in Germania. Au povestit ca au venit prin Turcia, apoi din Bulgaria au trecut vama ascunsi intr-un TIR.

"Pentru ei, Romania era doar o tara de tranzit. Destinatia lor era Germania. Au povestit ca, dupa ce au trecut granita dinspre Siria spre Turcia, au fost preluati de mai multi cetateni turci, care s-au oferit sa-i conduca spre Germania contra unor sume de bani. Au trecut fraudulos granita spre Bulgaria, apoi spre Romania, pe la Giurgiu, ascunsi intr-un TIR", au declarat pentru EurActiv.ro reprezentanti ai autoritatilor judiciare romane.

Telefonul lui Artin si fotografiile din razboi

In telefonul lui Artin politistii au gasit zeci de fotografii cu el inarmat, langa vehicule militare si impreuna cu alti camarazi sau alaturi de copii cu arme in maini, semn ca Artin a fost combatant activ in conflictul din Siria.

Specialistii militari consultati de Euractiv.ro au apreciat ca uniforma purtata de irakian in fotografii apartine trupelor din Kurdistanul irakian, Peshmerga (tradus "cei care infrunta moartea", nr.), o factiune militara sprijinita de statele occidentale care lupta impotriva ISIS. In plus, pe bratul stang al barbatului apare, in mai multe fotografii, o sigla pe care specialistii consultati au putut citi "fortele speciale".

Intr-o alta fotografie, pe uniforma altui militar apare numele orasului Khanaqin, populat in majoritate de kurzi.

"Omul a recunoscut ca a fost combatant in Siria. Am descoperit si fotografiile din telefonul mobil. Cu toate astea, a depus cerere de azil, la fel ca si ceilalti", au afirmat sursele din cadrul autoritatilor judiciare romane.

Artin, martor la atrocitati in razboiul din Siria

Fotografiile descoperite in telefonul lui Artin il au, in majoritatea cazurilor, in prim-plan chiar pe acesta. Trei imagini arata insa cadavrele a doi barbati ce par sa fi fost ucisi de grupa de militari din care Artin facea parte, dupa ce, in prealabil, par sa fi fost torturati.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro