Decontul pentru moartea bebelusilor de la Giulesti: 4.200.000 de euro! Deznodamantul celei mai mari tragedii din istoria. Executorii au pus sechestru pe bunurile Ministerului Sanatatii, dar au acceptat ca angajatii sa poata folosi masinile si calculatoarele pana cand se va achita creanta. Pentru parintii care au trecut prin iad pe 16 august 2010, calvarul nu se va sfarsi niciodata Cinci ani de chin au trecut de la incendiul din 16 august 2010 de la Maternitatea Giulesti, care a ucis sase bebelusi si a ranit grav alti cinci care vor ramane cu sechele pe viata. Cele noua familii nici acum nu si-au revenit, mai ales ca lungul proces declansat dupa tragedie parea ca nu se mai termina. Intr-un final, dupa patru ani de termene, amanari si contestatii, Curtea de Apel a dat sentinta definitiva si a stabilit cine si cat are de platit despagubiri, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cel mai odios dosar al Securitatii, sters cu un proces regizat de comunisti: crimele de pe santierul de la Canal - 67 de morti, sute de oameni nenorociti, niciun vinovat. Oficial, in scriptele fostului regim comunist, oamenii care au murit in lagarul de munca de la Canalul Dunare Marea-Neagra au fost 67. Sute de detinuti, adusi sa munceasca pe acest santier, au fost, insa, torturati, infometati, schingiuiti sufleteste si nenorociti fizic pe viata. Violentele fara margini au fost judecate intr-un proces regizat de comunisti, in urma caruia toti tortionarii au fost iertati si chiar rasplatiti. In perioada anilor 1949 - 1952, in Dobrogea au fost infiintate mai multe colonii de munca, printre care Salcia, Cernavoda si Capul Midia, pentru a avea forta de munca pentru Canalul Dunare Marea-Neagra, proiectul inceput de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Aici au fost trimisi mii de oameni, atat cu condamnari penale cat si administrative, atat cei sanatosi, cat si oameni bolnavi si batrani, unii aflati pe patul de moarte. In coloniile de munca, in perioada iunie 1952 - martie 1955 au decedat peste 60 de detinuti, care munceau la canal, iar altii au ramas cu infirmitati permanente. Au fost schingiuiti, batuti cu cureaua de la ventilatorul tractorului, tinuti afara dezbracati, electrocutati, alergati cu caii, anuntaAdevarul.

Cinci statistici economice despre Romania pe care Victor Ponta nu le va posta pe Facebook. Premierul Victor Ponta este unul dintre cei mai activi politicieni pe retelele de socializare, in special pe Facebook, platforma pe care o foloseste pentru a face anunturi legate de functia sa, dar si pentru a se lauda cu reusitele economice din mandatul sau, prezentate de cele mai multe ori ca fiind reusite personale. In ultimele 10 zile pe contul oficial al premierului au fost postate 14 astfel de "mesaje-anunturi-laude" privind reusitele economice si situatia buna in care se afla Romania, ca urmare a guvernarii sale. Uneori, premierul a incercat chiar sa induca in eroare opinia publica, cum a fost cazul cu datoria externa a Romaniei despre care a anuntat ca a scazut, doar ca partea statului in aceasta datorie a crescut de fapt sau cel privind situatia reala a platilor aferente datoriei Romaniei in contul acordului cu FMI-CE si Banca Mondiala, informeazaGandul.

Statul captiv si cele trei riscuri pentru Moldova. Cei care doresc plecarea guvernantilor si a presedintelui din functie s-au impartit in doua tabere consistente: proeuropenii si sustinatorii liderilor cu vederi proruse. Ambele grupari sunt nemultumite de gradul mare de coruptie si de politicienii aflati la putere in ultimii ani. Spre deosebire de prorusi, protestatarii proeuropeni nu au nici un lider pe care sa spuna ca l-ar urma cu ochii inchisi. Nu este vorba despre absenta charismei printre politicienii de dincolo de Prut, ci mai degraba despre faptul ca cei afirmati pe scena publica sunt considerati corupti, iar nemultumitii proeuropeni au anuntat ca vor sa-si infiinteze propriul partid, din care vor emana viitorii lideri. Presa de la Chisinau a mentionat ca in spatele partidei provestice din tara s-ar afla doi oameni de afaceri, Victor si Viorel Topa, pe care Vlad Plahotniuc, finantatorul Partidului Democrat, din coalitia aflata la putere i-ar fi lasat fara cota-parte asupra careia s-ar fi inteles din banci si companii de asigurare. Acest partid neinfiintat inca al Platformei "Demnitate si Adevar" este cotat cu 7%, la egalitate cu PD si PLD. Prounionistii lui Mihai Ghimpu au peste 9%, iar popularii fostului premier Iurie Leanca, aproape 10 procente, scrieRomania Libera.

Sapte angajati vin zilnic si monitorizeaza un sistem de 21 de milioane de euro care nu merge. Explicatia pentru haosul din trafic. Un sistem de 21 de milioane de euro care ar fi trebuit sa fluidizeze traficul din Bucuresti nu mai functioneaza. O spune un raport cerut de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, care a suportat mare parte din aceasta suma uriasa. Desi ar fi trebuit sa avem semafoare corelate, intersectii degajate imediat de unul dintre cele mai inteligente programe din lume, Primaria Capitalei nu a mai innoit contractele de mentenanta si acum circulatia a revenit la situatia din anii 2000. Adica pe strazi domneste haosul "incolonat". Bucurestiul este pe locul 8 in lume in materie de aglomeratie. Si asta nu din cauza ca avem un numar mare de masini, ci din cauza incompetentei autoritatilor. Un Bucurestean care pleaca la un drum de 30 de minute face alte 27 de minute in trafic, iar intarzierea anuala este de 103 ore" Consumul de benzina si motorina a crescut cu 40% in Capitala, din cauza aglomeratiei si traficului, arata rapoartele oficiale, anuntaStirileProtv.ro.

Afacerile "Maestrului". 1,34 milioane de euro din banii nerambursabili europeni de la Elena Udrea pentru hotelul afaceristului lui Ion Cristoiu. Asociatul si prietenul lui Cristoiu si-a modernizat propriul hotel cu centru SPA, dusuri emotionale, dus tropical si baie turceasca dupa ce a primit 1, 34 milioane de euro bani nerabursabili europeni prin MDRT, in mandatul Elenei Udrea Antohe Zaharia, zis si Zica Antohe, asociatul lui Ion Cristoiu si Vlad Pufu (B1 TV) in firma Tipogrup Press SRL, patron si manager al Hotelului Pietroasa din Buzau a beneficiat de bani nerambursabili europeni, prin ministerul condus de Elena Udrea, in valoare de 5.494.910 lei. Platile au fost facute prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 5: "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului". SC Pietroasa SA Buzau, detinuta de Antohe Zaharia, asociatul lui Ion Cristoiu si Vlad Pufu (B1 TV) in firma Tipogrup Press SRL, a beneficiat in proiectul "Modernizarea si extinderea Complexului Hotelier Pietroasa Buzau" de fonduri de 1.346.792 de euro (curs BNR Martie 2010- 1 euro/4,08 lei), in cadrul programului de creare, dezvoltare si modernizare a infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice, gestionat de MDRT sub mandatul de ministru al Elenei Udrea, informeazaPresa Curata.

Primarul Chiliman, judecat dupa ce a autorizat o terasa fara acordul vecinilor. Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1, a fost trimis in judecata dupa ce, din proprie initiativa si fara avizul Consiliului local, a autorizat functionarea unei terase. Ajutat de doi subordonati, Marius Petrica Ionescu si Constantina Georgiana Derdene, ambii sefi in Directia de Utilitati Publice a primariei, Chiliman a semnat autorizatia, pe 16 octombrie anul trecut, cu incalcarea unei hotarari a Consiliului Local. Astfel, potrivit HCL 181 din noiembrie 2013, "unitatea amplasata intr-o zona rezidentiala a Municipiului Bucuresti trebuie sa prezinte acordul proprietarilor imobilelor cu destinatia de locuinta cu care se invecineaza in dreapta, stanga, vizavi si spatele unitatii". Proprietarul terasei este tinut la secret de procurorii Parchetului Judecatoriei Sector 1, la fel firma care a deschis restaurantul in sectorul lui Chiliman. In ciuda insistentelor noastre, anchetatorii au refuzat sa dezvaluie cui apartine terasa, in ciuda faptului ca dosarul a fost trimis in judecata si ca rechizitoriul a devenit, astfel, public, scrieEVZ.

Profesor islamolog din Cluj - mituri spulberate despre musulmani. Ce sunt, de fapt, Sharia, razboiul sfant si cele 70 de fecioare care ii asteapta in rai. Islamologul Marius Lazar, cadru didactic la UBB Cluj, a explicat, pentru "Adevarul", ce inseamna sa fii musulman, ce este Sharia, cum traiesc adeptii Islamului si cat de extremista si radicala este aceasta religie. Universitarul clujean a vorbit despre concepte incorect cunoscute in Europa, precum razboiul sfant, cele 70 de virgine care-i asteapta pe jihadisti in paradis sau ce inteleg musulmanii prin "necredinciosi". "Realitatea din teren este foarte diferita de ceea ce este prezentat in mass-media", este fraza pe care a repetat-o de mai multe ori in timpul interviului Marius Lazar, cadru didactic lector universitar la Departamentul de Studii Internationale si Istorie contemporana, Facultatea de Istorie-Filosofie, din Universitatea Babes-Bolyai si unul dintre putinii islamologi din Romania. Si intr-adevar, cercetatorul clujean nu cunoaste situatia din tarile arabe din studiile pe care le-a facut, ci si din teren, intrucat a vizitat tari precum Iran, Egipt - unde s-a aflat chiar cand a inceput "Primavara Araba" sau Maroc. Cu cateva zile inainte de interviu s-a intors dintr-o vizita de lucru in Iran, o tara unde problema terorismului din zona este luata foarte in serios, anuntaAdevarul.