Documentul provine din arhiva SRI, reprezentind o nota informativa a sursei „Laurentiu“, data pe 31 octombrie 1984, in casa conspirativa „Filiti“ din Bucuresti, prin care acesta a furnizat atit schita casei lui Vlad Georgescu, cit si o descriere detaliata a ei si o relatare a discutiei pe care o avusese la München cu jurnalistul. Nota informativa, care astazi se afla in arhiva CNSAS, in dosarele operatiunilor „Melita“ si „Eterul“, demonstreaza ca seniorul liberal a mintit in urma cu o saptamina, cind a declarat pentru Cotidianul ca nu a fost niciodata in casa lui Vlad Georgescu si ca Securitatea nu i-a cerut niciodata sa faca schita casei cuiva.

Sursa „Laurentiu“ a fost deconspirata de CNSAS ca fiind Constantin Balaceanu-Stolnici, dupa ce informatia a fost prezentata in premiera de Cotidianul inca din luna aprilie. Saptamina trecuta, academi-cianul a recunoscut ca folosea acest nume de cod in perioada anilor ’80, iar detaliile din aceasta nota, dar si dintr-o alta referitoare la intelectualii romani stabiliti la Paris, arata fara dubiu ca „Laurentiu“ este chiar el.

In nota informativa in care prezinta schita casei lui Vlad Georgescu, „Laurentiu“ arata ca intilnirea cu Vlad Georgescu, pe atunci directorul Europei Libere, s-a produs prin intermediul uneia dintre angajatele postului de radio, Anca Tyllo.

„Vlad Georgescu stia cu o zi inainte de sosirea sursei, caci intilnise la serviciu pe Anca Tyllo care l-a informat de vizita la München, a doua zi, a sursei. Anca Tyllo mentioneaza ca a reactionat imediat cu bucurie si replica lui a fost: «Vai, ce bine ca vin, sper sa-l vad si eu. Dar crezi ca o sa vrea sa ma vada?»“, nota colonelul de Securitate Gheorghe Raduca din ceea ce ii raporta „Laurentiu“.

Despre Anca Tyllo, Constantin Balaceanu-Stolnici a declarat saptamina trecuta ca o stia, ca si pe Vlad Georgescu, din Bucuresti, era prietena cu sotia sa si, citeodata, era chiar gazda sa la München. Invitat impreuna cu sotia si cu Anca Tyllo „la un drink“ acasa la Vlad Georgescu, „Laurentiu“ a mers pina la urma singur in vizita la jurnalist, retinind numeroase detalii si facind o multime de observatii.

„Masina lui Vlad Georgescu este un BMW care reflecta standardul ridicat al nivelului sau de trai. Locuinta sa se gaseste intr-un cartier rezidential modern din estul orasului, intr-un bloc cu aspect relativ luxos“, nota „Laurentiu“.

Desi gazda nu l-a dus intr-un „tur“ al apartamentului, vizitatorul a incercat sa retina tot: pozitionarea camerelor, pozitionarea obiectelor de mobilier in living, unde a avut loc discutia, precum si dialogul cu jurnalistul. „In dreapta nisei, dincolo de usa antreului, se afla o usa care se deschidea in camera copilului.

Fara a fi sigura, sursa isi aminteste ca in stinga nisei se afla o alta usa (care, probabil, ducea in dormitorul gazdelor)“, spunea „Laurentiu“ ofiterului de Securitate, desenind o schita a casei lui Vlad Georgescu, asa cum si-o amintea.

„La intrare, sursa a fost intimpinata de sotia lui Vlad Georgescu. Inainte de a incepe discutia raportata, sursei i-a fost prezentat copilul. In timpul discutiilor, in nisa nu era nimeni si nici in portiunea vizibila a livingroom-ului nu se vedea nimeni.

Sotia lui Vlad Georgescu, Mary Georgescu, care locuieste si astazi in München, a confirmat ca nota informativa, pe care i-a prezentat-o Cotidianul, vizeaza o intilnire a sotului sau cu Constantin Balaceanu-Stolnici. „Nu am nici o indoiala. Nu-mi mai aduc aminte cu claritate figura sa, dar sotul meu vorbea adesea despre el si imi aduc aminte de aceasta vizita, intrucit trebuia ca domnul Balaceanu-Stolnici sa vina in vizita cu sotia si cu inca cineva“, spune Mary Georgescu, care, dupa ce s-a salutat cu oaspetele, s-a retras in alta incapere.

Cotidianul