Coalitia romanilor, un ONG care reuneste romani din SUA, compara pe site-ul propriu numarul de mandate de interceptare telefonica pe securitate nationala al SRI fata de cel al FBI. "In Romania, cu o populatie de 16 ori mai mica ca Statele Unite, SRI asculta pe "securitate nationala" de 2 ori mai multe telefoane ca FBI", scrie coalitiaromanilor.org.

"Concret, in 2014, SRI a facut 2.469 de interceptari pe securitate nationala la o populatie de 20 de milioane de locuitori (luam in calcul ca unii sunt plecati la lucru in strainatate), in timp ce FBI a facut 1.416 interceptari pe o lege similara la o populatie de 319 milioane. Evolutia comparata a numarului de interceptari se poate vedea in tabelul de mai jos", se arata in analiza ONG-ului coordonat de Chris Terhes.

Articolul citat mai arata ca "datele furnizate de rapoartele SRI arata ca in ultimii 10 ani totalul interceptarilor facut de SRI a crescut cu 700%. Aici includem atat interceptarile pe securitate nationala cat si cele cerute de DNA, parchete si alte institutii, astfel ca de de la 6.370 de interceptari, in 2005, s-a ajuns, in 2014, la 44.759 interceptari".

De notat ca aceasta crestere a numarului de interceptari vine pe fondul intensificarii luptei anti-coruptie in ultimii zece ani, dar si pe fondul intensificarii eforturilor Rusiei de a-si proiecta interesele in vecinatate.

Citeste tot articolul pe CoalitiaRomanilor.org