Filiera SRI-PSD. Milioane de euro castigate de apropiati ai serviciilor secrete de la Sorin Oprescu. Detalii despre industria banoasa a igienizarilor. O firma din Iasi care a castigat contracte publice de la institutiile controlate de Sorin Oprescu este controlata de rude a unor fosti ofiteri din Serviciul Roman de Informatii. SC Wasval SRL este detinuta de sotia unui fost sef din cadrul SRI, cumnata a fostului ministru PSD Constantin Nita. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au luat in vizor, in ultima perioada, mai multe firme din domeniul igienizarii. O adevarata industrie, cu interese de milioane de euro, s-a format in randul celor care primesc contracte grase de la stat pentru a curata sau dezinfecta orasele mari ale tarii. O firma care au izbutit in ultimii ani sa castige zeci de milioane de lei din dezinsectie este originara din Iasi si se numeste Wasval. Firma care in anii trecuti a castigat contracte de milioane a avut in 2014, potrivit datelor oficiale, doar sapte angajati, insa profituri consistente. In spatele acestei societati se ascund persoane care, intamplator sau nu, au legaturi in SRI sau chiar cu oameni grei din Guvernul Romaniei, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Lupta orgoliilor pentru un post de sef la Spitalul "Marie Curie". Pentru ca nu este cadru universitar, seful sectiei de pediatrie III a fost destituit. In locul lui ar putea fi pusa nevasta doctorului Mircea Cinteza, fost ministru al Sanatatii, actual membru al Senatului UMF. Aproape 20 de persoane, parinti ai unor pacienti si cadre medicale, au protestat, ieri, in fata Spitalului "Marie Curie" din Capitala. Motivul: dr. Adrian Stanciu, seful Sectiei de Pediatrie III, a fost destituit pe motiv ca nu este cadru universitar. "Senatul UMF decide schimbarea sefilor de sectii", explica managerul spitalului, Daniel Buzatu. Completeaza academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF "Carol Davila": "Amendamentul adus Legii 95/2006, aprobat anul trecut in noiembrie, spune ca in toate clinicile universitare directorul medical si sefii de sectie, unde se lucreaza cu studentii si rezidentii, trebuie sa fie cadre universitare. Senatul UMF este obligat sa respecte legea. (...) Cel mai probabil, sef al sectiei va fi dr. Mihaela Balgradean", anuntaEVZ.

Cum ar putea Guvernul Ponta sa aduca Romania in pragul recesiunii. Calculele pentru bugetul anului electoral 2016. Pana cel tarziu peste o luna Guvernul trebuie sa depuna in Parlament proiectul legii bugetului pentru anul viitor, in care au loc alegeri locale si legislative generale. In conditiile in care Romania are o crestere economica de peste 3% din PIB, o datorie publica de putin sub 40% din PIB, venituri bugetare cu 7,8% mai mari in primele noua luni fata de perioada similara a anului precedent si un excedent bugetar de aproape 1% din PIB dupa primele opt luni, premisele bugetului pentru 2016 par a fi printre cele mai bune. Nu sunt. In cazul in care Guvernul pune in practica cheltuielile suplimentare anuntate pana acum este posibil ca deficitul bugetar sa "explodeze", ceea ce ar putea duce, la orizontul lui 2018, la depasirea pragului critic maximal al datoriei publice, moment in care, avertizeaza BNR, riscul de recesiune este de peste 50%, informeazaGandul.

De ce are nevoie Romania de un nou acord cu FMI. Reprezentantii Fondului International Monetar (FMI) si cei ai Ministerului Finantelor au inceput discutiile pe marginea bugetului de stat pe 2016. In cadrul intalnirilor se va aborda si problema incheierii unui nou acord. Desi acordul anterior cu FMI, de tip stand-by, in valoare de 4 miliarde de euro, care a expirat la sfarsitul lunii septembrie, a fost considerat un esec, Romania nereusind sa incheie toate reformele la care s-a angajat, iata ca ne pregatim sa incheiem o noua intelegere cu institutia financiara internationala. "Astazi (marti - n. red.) o sa fie deschiderea misiunii FMI. O sa discutam subiecte pe care le stim cu totii, in principal bugetul pe 2016, ce a ramas de implementat din toate reformele structurale, legea redeventelor etc.", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor. Acesta a adaugat: "In actualele conditii la nivel international, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru Romania un plus". In ultima vreme, tot mai multe voci au sustinut ideea incheierii unei noi intelegeri cu FMI, scrieRomania Libera.

Efectul pe care l-ar putea avea regula "51% produse romanesti in magazine". Patronii supermarketurilor pun insa o conditie. Putem aproviziona magazinele cu suficiente legume daca acestea vor fi obligate sa aiba 51 la suta productie romaneasca, sustin asociatiile de fermieri. Reprezentantii lor solicita ca hipermarketurile sa lucreze direct cu agricultorii si sa nu mai finanteze intermediarii. De altfel, nici reprezentantii marilor magazine nu se opun acestei idei raspandite in Franta sau Italia. Cer insa garantii de la stat ca nu vor ramane cu rafturile goale. Fermierii dintr-o zona vestita din Giurgiu spun raspicat ca pot livra suficiente legume pentru tot Bucurestiul 9 - 10 luni pe an. Un fermier din Colibasi are solare pe un hectar, unde cultiva salata. Ar putea sa livreze suficienta marfa pentru un hipermarket din Bucuresti din martie pana in noiembrie, anuntaStirileProtv.ro.

Povestea celui mai sangeros atac terorist petrecut vreodata in Romania. Macelul generat de Operatiunea "Autobuzul", relatat de supravietuitori dupa 34 de ani. Cel mai sangeros atac terorist din Romania, petrecut la 23 august 1981, a avut de o parte a baricadei trei atacatori amatori, care au preluat controlul, sub amenintarea armelor, asupra unui autobuz plin de calatori, iar de cealalta parte forte de ordine total incompetente, care au rezolvat cazul cu pretul unui macel. Unul dintre calatorii supravietuitori si doi dintre ofiterii de Securitate implicati ne-au povestit cum s-a derulat drama. Petru Dancescu (58 de ani) a supravietuit miraculos celui mai sangeros atentat terorist din Romania regimului comunist. Inginerul din Ciula Mica, un sat din Tara Hategului, Dancescu a fost martor si victima in macelul petrecut in 23 august 1981, in apropiere de Timisoara, dupa ce trei tineri din Hunedoara au incercat sa fuga din tara, luand peste 40 de ostatici intr-un autobuz de calatori care circula pe ruta Hateg - Orastie. Petru Dancescu a fost impuscat de patru ori in schimbul de focuri dintre teroristii care au deturnat autobuzul si trupele de interventie. A ajuns in coma la spital, dar a reusit sa isi revina, chiar daca traieste in prezent avand un glont in trup. Alti sase oameni nu au avut sansa lui, fiind ucisi cu gloantele trase asupra masinii sau de teroristi, in timp ce 12 pasageri au fost raniti, informeazaAdevarul.