Santaj la Antene. Mitica Dragomir: "Fostul sef al ANAF a vrut sa ma bage in puscarie". Procesul in care trustul Antena Group este acuzat de santajarea directorului RCS-RDS a continuat cu audierea fostul sef al LPF. Chemat, ieri, pentru a fi audiat ca martor in dosarul de santaj al Antenelor, Dumitru Dragomir a sosit primul. Purta un sacou deschis la culoare, pantaloni, camasa si palarie negre. Tolanit pe o banca si insotit de un bodyguard discret, citeste, nostalgic, "Romania Mare". Cu putin inainte de a incepe procesul au luat loc in sala de judecata Sorin Alexandrescu si Camelia Voiculescu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romania ar putea "inghiti" inca 20.000 de refugiati. Comisia Europeana pregateste un nou mecanism de relocare a refugiatilor bazat pe procente obligatorii, nu pe cote, cum a fost pana acum. Procentul revenit Romaniei ar urma sa fie de 3,9% din numarul total de refugiati, ceea ce insemana ca vom primi de patru ori mai multi imigranti decat a stabilit initial UE. Fluxul continuu de refugiati din Orientul Mijlociu si din Africa i-a facut pe liderii europeni sa gandeasca un nou mecanism de relocare, dupa ce sistemul cotelor obligatorii de imigranti pare a fi esuat din fasa. Consilierul prezidential Leonard Orban a spus, la Adevarul Live, ca numarul de refugiati alocati Romaniei de catre Bruxelles - 6.200 - este aproape de a fi suspendat. ￯Se vorbeste de un mecanism permanent de relocare. Propunerea Comisiei Europene (CE) este deja facuta, la nivel tehnic discutiile deja au incpeut. Deodata, nu mai discutam de cifre, de 6.200 de refugiati (n.r. - cota impusa Romaniei dintr-un total de 120.000 de refugiati), ci discutam de procente. Spre exemplu, conform propunerii facute de Comisie, Romaniei i-ar reveni un procent de 3,9% dintr-un total de refugiati care ar intra in UE. Ce ar insemna procentul de 3, 9% aplicat la un numar de, sa spunem, 1.000.000 de refugiati? Va las pe dumneavoastra sa calculati", a spus Leonard Orban. Am calculat raportandu-ne la o cifra oficiala, anuntaAdevarul.

Raport exploziv al Natiunilor Unite privind legalizarea tuturor drogurilor. Recomandarile facute guvernelor intr-un document confidential. Un raport al Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) privind dezincriminarea consumului si posesiei de droguri, prezentat de miliardarul britanic Richard Branson si publicat pe site - ul Virgin provoaca o dezbatere aprinsa la nivel international. Branson a sustinut ca ONU ar putea solicita guvernelor lumii sa puna capat "razboiului impotriva drogurilor" si sa legalizeze utilizarea si posesia de asemenea substante, invocand un raport aflat sub embargo de publicare, remis de UNODC sefilor companiilor media. Dupa ce informatia a fost preluata de mass media internationala, Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate nu neaga autenticitatea documentului, insa precizeaza ca acesta se afla "in lucru" si nu reprezinta o pozitie oficiala finala, informeazaGandul.

Dosarul Brancusi pentru UNESCO, o catastrofa plina de greseli de limba si de continut. Dosarul de candidatura al Ansamblului Brancusi, pentru inscrierea in patrimoniul UNESCO, a fost trimis la Paris plin de greseli de limba si de continut. Oficial, Institutul National al Patrimoniului a motivat ca a fost retras pentru "completari", ascunzand insa problemele de fond, din cauza carora Comitetul Patrimoniului Mondial nu a decis includerea operelor de la Targu Jiu pe listele UNESCO. De 25 de ani, Romania doreste sa includa operele lui Brancusi de la Targu Jiu pe listele UNESCO. In mod normal, data fiind anvergura internationala a sculptorului si unicitatea ansamblului, inscrierea pe listele UNESCO ar fi fost un demers usor, de fiecare data insa autoritatile romane au dat dovada de incompetenta si nu au reusit sa convinga expertii de la Paris sa accepte propunerea noastra.Romania Liberaa intrat in posesia dosarului depus de catre Ministerul Culturii la UNESCO si demonstreaza cat de neprofesionist a fost intocmit. Un capitol din acest raport este plin de greseli de limba, de cuvinte inexistente in franceza si de repetitii suparatoare. O fraza la inceputul textului a fost copiata de pe Wikipedia.

Istoria Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ce rol a jucat presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu. 13-15 iunie 1990: o pagina neagra in istoria Romaniei democratice, in care abia dupa un sfert de secol s-ar putea face dreptate. Pe 13-15 iunie 1990, in centrul Capitalei, minerii, alaturi de fortele de ordine, au intervenit pentru a inabusi revolta din Piata Universitatii. Si nu au lovit numai in protestatari, ci si in civili. Toti cei care au trecut drept... intelectuali au fost batuti, arestati si transportati in dube de Politie la o unitate militara din Magurele, unde au fost interogati. 13 Iunie. Ora 3:00 dimineata - Fortele de ordine distrug corturile manifestantilor aflate in Piata Universitatii si fac arestari, insa cordoanele de trupe antitero sunt rupte de manifestanti. Ora 9:00 dimineata - In ajutor sunt chemati muncitorii IMGB. Sunt scandate lozinci de tipul "IMGB face ordine!", "Moarte intelectualilor!" sau "Noi muncim, nu gadim!". Nu reusesc insa sa-i linisteasca pe protestatari si se retrag. Integral peStirileProtv.ro.

DW: Iliescu si alte paradoxuri greu de indurat. Ion liescu a fost pus in fine sub acuzare. Dar de ce a fost inculpat tardiv? Si ce-i cu alte paradoxuri politice interne si internationale? Suntem tot mai conectati pe retelele de socializare. Cum se face atunci ca ne invaluie singuratatea, iar izolarea multor conectati creste exponential? Sustinem ca am sti tot mai multe despre om, despre politica si despre te miri ce. Dar cum se lamureste atunci cresterea peste masura a confuziei multora? Ea ar putea spori. Caci parem, inextricabil, captivii unor paradoxuri, ai unor contradictii antinomice, ai unor aberatii si enormitati, prinsi in ceea ce as descrie cu un cuvant absent din DEX. Mistericale: mister si istericale. O combinatie care imi repugna. Caci mi-e dor de claritate. Morala si politica, informeazaDeutsche Welle.

Evaziune de opt milioane de euro. Concesionarul Lacului Cernica si un sponsor al lui Sorin Oprescu, retinuti de DIICOT. O ancheta a procurilor DIICOT a scos la iveala itele unei afaceri necurate in care sunt implicati oamenii de afaceri Valentin Vasilescu si Gabriel Gliganeanu. Vasilescu este concesionarul lacului Cernica, iar numele lui Gliganeanu apare pe lista celor care au sponzorizat campania electorala a lui Sorin Oprescu, in anul 2012. Anchetatorii sustin ca cei doi, impreuna cu alti complici, au constituit un grup infractional organizat. Sunt acuzati de evaziune fiscala - 19.646.267 lei - si spalare de bani - 18.167.271 lei, paguba produsa printr-un circuit de 15 firme. De la aceste firme, societatile Valexpress Logistics (fosta Security Protection Group), Mercury Impex 2000, Milva Prod si SPG Union au inregistrat ori au declarat achizitii fictive intre anii 2008 si 2014. Marti, politistii de la Crima Organizata si mascatii Jandarmeriei au efectuat 18 perchezitii in Bucuresti si in Ilfov, iar anchetatorii au pus sechestru pe un apartament in Bucuresti, 30 autovehicule, aproximativ 300.000 lei, 20.000 euro si 700 de dolari. Un rol important in ancheta a avut ANAF, scrieEVZ.

Laura Codruta Kovesi si Tiberiu Nitiu, propunerile lui Cazanciuc pentru sefia Parchetelor in 2016. Robert Cazanciuc, ministru Justitiei, a anuntat ca va propune reinnoirea mandatelor in fruntea DNA, respectiv a Parchetului General, a Laurei Codruta Kovesi, respectiv a lui Tiberiu Nitiu, aratand ca este multumit de activitatea celor doi. Mandatul celor doi expira in mai, anul viitor. "Daca voi fi ministrul Justitiei si daca cei doi isi vor exprima acordul pentru a-si continua mandatul, cu siguranta o voi face, pentru ca rezultatele arata foarte clar ca au stiut sa conduca aceste institutii spre performante, dincolo de discutiile din spatiul public cu referire la anumite cauze, poate uneori insuficient explicate sau intelese. Nu poti sa pui tu ca procuror pe masa toate datele pana la finalizarea unei anchete. Trebuie sa astepti pana la urma solutia unui judecator, asa este firesc sa fie, sa vezi daca demersul unui procuror a fost gresit sau nu", a afirmat, miercuri, ministrul Justitiei, pentru DC News. Intrebat daca decizia de a propune prelungirea mandatelor celor doi sefi ai parchetelor ii apartine 100% sau poate suporta ingerinte politice, Cazanciuc a spus: "Cu siguranta o sa apartina 100% ministrului Justitiei, daca voi fi eu acela. Daca o sa fie altcineva, acest lucru nu va pot spune", anuntaAdevarul.