Cronologia unei demisii asteptate. Cinci intrebari de interes national despre Gabriel Oprea la care nu s-a raspuns pana acum. A trecut aproape o saptamana de la tragicul accident in care politistul de doar 28 de ani Bogdan Gigina a murit deschizandu-i coloana oficiala Gabriel Oprea. Nici pana acum insa nu s-a raspuns oficial daca vicepremierul avea dreptul la coloana oficiala, in conditiile in care aceasta e permisa doar in situatii deosebite. Gabriel Oprea tace, printr-un comunicat de presa Internele anuntand ca ministrul nu poate da detalii pana la finalizarea anchetei. In vreme ce premierul Victor Ponta refuza sa dea si el vreun raspuns, Klaus Iohannis cere explicatii, iar sute de oameni au iesit in strada pentru a-i cere demisia. Integral in Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a ratat CNADNR solutia unui tunel pentru autostrada A1, in loc sa sape un canion in nisipuri miscatoare. Refuzul Companiei de Drumuri de a accepta construirea unui tunel in zona cu alunecari de pe lotul 3 Sibiu-Orastie, in loc de un urias debleu, a cauzat pagube de zeci de milioane de lei, arata documentele detinute in exclusivitate de Romania libera. Varianta construirii unui tunel in locul uriasului debleu prevazut in proiectul initial, respectiv 42 de metri adancime, pana la 250 de metri latime, a fost propusa Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) de catre constructorul Impregilo-Salini dupa ce a devenit evident ca taierea dealului de argila cu un canion imens nu este fezabila. Continuarea in Romania Libera.

Greu de ucis! Revenirea spectaculoasa a lui Traian Basescu in politica. Fostul presedinte a preluat oficial conducerea Miscarii Populare. Desi a spus ca nu-l mai intereseaza nicio functie, participantii la Congresul MP i-au transmis ca ar putea fi premier. Dupa ce a fost ales presedinte cu unanimitatea celor prezenti, Basescu a relansat entuziasmul usor topit al democratilor din partid. Dupa vot, el a revenit la microfon si a spus: "Sper ca la momentul la care se va face viitorul congres, sa fim partid de guvernare", noteaza EVZ.

Scandalul Oprea: va reseta jocul politic? Cu sute de oameni care cer in strada demisia vicepremierului si realizarea unei anchete transparente si libere de orice influenta politica, opozitia s-a vazut si ea nevoita sa reactioneze. Ameninta cu folosirea tuturor parghiilor parlamentare, inclusiv intrarea in greva, pentru a-l forta pe liderul UNPR sa raspunda la intrebarile pe care, de cinci zile, le ocoleste cu obstinatie, scotandu-si la inaintare colegii de partid si consilierele de 23 de ani. Conducerea PNL ar putea analiza astazi, potrivit Alinei Gorghiu, instrumentele parlamentare prin care opozitia poate pune presiune asupra lui Gabriel Oprea si a aliatilor acestuia, in sensul clarificarii situatiei relevate de accidentul in care, martea trecuta, si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, scrie Romania Libera.

Cecilia Malmstrom: Coruptia face ca lucrurile pozitive care se pot spune despre Moldova sa nu se vada. Comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, se afla la Chisinau intr-o perioada cu puternice framantari la nivel politic si proteste stradale non-stop, generate de numeroase scandaluri de coruptie. Cecilia Malmstrom este oficialul european care a semnat, in luna aprilie 2014, in calitate de comisar pentru Afaceri Interne, Acordul cu privire la liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova, gest care a oferit posibilitate la sute de mii de cetateni ai Republicii Moldova sa calatoreasca fara viza in UE. In cadrul vizitei intreprinse la Chisinau, oficialul european a insistat ca autoritatile moldovene sa stopeze coruptia si sa revina la procesul de implementare a reformelor, informeaza Deutsche Welle.

Omerta MAI. Politia invoca reguli ignorate in cazuri similare ca sa nu dea explicatii despre moartea politistului Gigina. Ministerul de Interne se ascunde in spatele anchetei procurorilor pentru a explica tacerea ministrului Gabriel Oprea in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, care deschidea coloana oficiala a demnitarului. Oficialii MAI invoca o lege pe care nu s-au sinchisit sa o respecte in nenumarate alte cazuri, cum ar fi cel la politistului Gheorghe Ionescu, spulberat cu masina de un sofer turc. Desi a trecut aproape o saptamana de la accidentul mortal caruia i-a cazut victima politistul Bogdan Gigina, aflat in coloana oficiala a ministrului de Interne Gabriel Oprea, politicianul nu a scos inca nicio vorba pentru a lamuri controversele legate de acest caz. Mai mult, pentru a acoperi tacerea suspecta a lui Oprea, Ministerul Administratiei si Internelor a emis un comunicat in care arata ca ministrul Gabriel Oprea nu face decat sa respecte legea, scrie Adevarul.

Vizita secreta a lui Oprea in Baneasa, informatia decisiva in cazul Gigina. Gabriel Oprea urmeaza sa dea declaratii in aceasta saptamana, in fata procurorului, pentru a preciza motivele pentru care a cerut coloana oficiala in seara in care a murit politistul Gigina. Parchetul Tribunalului Bucuresti a anuntat deschiderea unui dosar cu urmarire penala "in rem" pentru ucidere din culpa. Elementul cheie al anchetei care va decide daca vicepremierul Gabriel Oprea este vinovat, penal sau moral, de moartea politistului Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) este destinatia vizitei sale in Baneasa. De acolo, a fost preluat, marti la ora 19.00, de coloana oficiala din care facea parte si agentul pe motocicleta care a decedat pe traseu rutei oficiale. Acest amanunt va stabili si daca Oprea avea dreptul la coloana oficiala sau nu, noteaza EVZ.

"Daca va trebuie Sfinxul, luati-l acasa". In febra imobiliara, chiar si Ministerul Mediului a construit o vila la Babele. Bucegi intravilan, partea a II-a. Ultimul Plan Urbanistic General al orasului Busteni atesta zona drept "teren proprietate publica de interes national", ceea ce insemna ca nu se poate fara construi nimic avizul administratorului Parcului National. Totusi, aici acum sunt vile. Dar padurea de vizavi e inca in picioare, de vanzare - la 75 de euro metrul patrat - intravilan. Teoretic, mai poate fi salvata. La telefon, primarul din Busteni ne-a spus ca Ion Dumitru, fostul director Romsilva, a fost "fraier" ca n-a taiat copacii cand a trebuit. Anne Juganaru, secretar de stat in Ministerul Mediului spune ca nu va accepta niciodata asa ceva. Dar primarul Savin afirma ca pe planurile lui nu apare ca e padure si ca "Ministerul Mediului habar n-are, aici toata treaba e la Romsilva, la Ocolul Silvic Azuga si la Parcul National". Un reportaj Stirile Pro Tv.

Povestea unui roman care ne-a fermecat copilaria. De ce a scris Radu Tudoran "Toate panzele sus". Una dintre cele mai frumoase povesti din literatura romana, "Toate panzele sus!" de Radu Tudoran, s-a nascut intr-un hangar din Braila, acolo unde un om prigonit de regimul comunism incerca sa construiasca o ambarcatiune cu care sa plece pe marile lumii. Imediat dupa ce a publicat romanul "Un port la rasarit", care critica subtil universul slav si evoca Basarabia, Radu Tudoran a picat in dizgratia regimului comunist. Si daca pana in 1947 represaliile nu prea s-au facut simtite, de atunci incolo situatia s-a schimbat, Tudoran a disparut tacit din lumea literara, iar in 1954, cand a aparut "Toate panzele sus!" trecusera mai bine de cinci ani de cand fusese indepartat si traia "departe de lumea dezlantuita". Un material Adevarul.