Inchisoare pentru primarul care a fraudat, prin fiica sa, fondurile europene, ca sa isi faca vila. Tribunalul Timis a dat, miercuri, sentinta in procesul in care DNA Timisoara l-a trimis in judecata pe fostul primar PDL al comunei Tormac, Aurica Baran, alaturi de fiica sa, Carmina Diana Baran, de Dorel Craciunel, angajat al Primariei Tormac si de Vasile Sibinszki, consilier APIA. Ei sunt acuzati ca au facut fraude cu fonduri europene. Aurica Baran a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de inchisoare, fiica sa la 3 ani de inchisoare cu executare, Dorel Craciunel la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, iar Vasile Sibinszki la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare sub supraveghere. Ancheta in acest caz a pornit in urma unui control al Curtii de Conturi, realizat in 2012. Pe langa un prejudiciu de peste 740.000 de lei la bugetul local, cauzat prin false deconturi, auditorii au mai stabilit ca Aurica Baran a incasat de la APIA, in numele fiicei sale, fara drept, folosind documente false, subventii consistente, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romania se pregateste sa primeasca prima transa din cota obligatorie. Cat de pregatit este Guvernul. Guvernul a demarat procedurile pentru a prelua primii 300 de refugiati din cota impusa de Comisia Europeana. Imigrantii ar trebui sa ajunga in taberele din Romania spre sfarsitul lunii noiembrie, iar autoritatile romane par a fi pregatite de mica ciocnire a civilizatiilor. Romania se pregateste sa primeasca primul val de refugiati din cota obligatorie de peste 6.000 de oameni atribuita de Comisia Europeana. "Saptamana trecuta deja au fost facute primele demersuri de catre autoritatile romane pentru preluarea a 300 de refugiati care se afla in centrul de primire din Italia", a spus consilierul prezidential Leonard Orban pentru televiziunea Digi 24. Solcitarea a fost facuta vinerea trecuta, iar raspunsul urmeaza sa-l primim in urmatoarea luna. "Toata procedura dureaza cel putin 30 de zile, apoi urmeaza sa se mai faca si alte verificari legate de securitate, abia apoi refugiatii pot fi preluati efectiv", a spus Leonard Orban pentruAdevarul.

Sunt Balcanii urmatoarea tinta a lui Putin? Cu atentia concentrata asupra crizei refugiatilor si a situatiei din Siria, responsabilii politici europeni au pierdut din vedere faptul ca in luna noiembrie are loc un eveniment care ar putea destabiliza din nou Bosnia-Hertegovina si Balcanii. Este exact ceea ce isi doreste Vladimir Putin, care alimenteaza tensiunile din regiune si isi inarmeaza "fratele slav" de la sud de Dunare. Nici nu s-a intors bine de la intalnirea de la Sofia cu Boiko Borisov si Victor Ponta, ca premierul sarb Aleksandar Vucici a plecat intr-o vizita de trei zile la Moscova, care, desi oficial este consacrata relatiilor economice, are, potrivit presei moscovite, o importanta componenta militara. Desi Serbia si-a declarat, inca din 2007, neutralitatea, prin achizitiile despre care vorbesc ziarele rusesti, pare ca Serbia se pregateste de razboi, informeazaRomania Libera.

Cutremurele in serie din Galati au reinceput. Oamenii din satul Izvoarele nu mai dorm, de teama ca vor cadea casele pe ei. Noi cutremure seamana frica in satul Izvoarele din judetul Galati vestit pentru aceste fenomene pentru care nu exista inca o explicatie clara. Specialistii au inregistrat doar marti patru miscari telurice, de suprafata, insa localnicii spun ca au fost mai multe. Din pacate, destul de puternice pentru ca epicentrul este detectat la doar 5-6 kilometri adancime. Cel mai mare seism inregistrat oficial a avut 3,1 pe scara Richter. O camera de supraveghere instalata intr-un magazin a surprins reactia femeilor aflate in incapere in momentul in care s-a miscat pamantul. In casa familiei Popa s-a instalat panica dupa ce icoanele au cazut iar peretii au inceput sa se crape. Pe pereti sunt inca semnele-martor puse de pompieri in 2013, atunci cand au inceput primele cutremure, scrieStirileProtv.ro.

DW: Politica nelamurita a frontierelor. Presedintele Klaus Iohannis si prim-ministrul Victor Ponta au convenit marti sa-si coordoneze mai bine actiunile de politica externa cu referire la tema refugiatilor si regimul frontierelor. a capatul intalnirii de marti dintre presedintele Klaus Iohannis si primul-ministru Victor Ponta, am retinut ca cei doi lideri executivi se straduiesc sa evite divergentele pe temele de politica externa. Era si cazul. Din cauza declaratiilor oficiale contradictorii, s-a creat impresia ca Bucurestiul merge impleticit. Ultima data, premierul a incheiat la Sofia un pact cu Bulgaria si Serbia in chestiunea refugiatilor, dar presedintele a parut sa nu valideze acordul: "Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat pana la Sofia, s-a intalnit cu alti prim-ministri, o chestiune care este interesanta ca preocupare de week-end. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca sa angajeze Romania intr-un fel. Aceste declaratii pe care le-a facut sunt total neangajante pentru mine", anutnaDeutsche Welle.

Judecatoarea Claudia Cipariu de la Tribunalul Bucuresti, exclusa din magistratura. Judecatoarea Claudia Cipariu, de la Tribunalul Bucuresti, a fost exclusa miercuri din magistratura. Decizia vine in urma constatarii de catre CSM a abaterii disciplinare, constand in intarzieri in redactarea a 53 de hotarari judecatoresti, dintre care unele cu o durata mai mare de doi ani. Potrivit unui comunicat al CSM, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului a admis actiunea formulata de Inspectia Judiciara impotriva judecatoarei Cipariu. "Acesteia i-a fost aplicata sanctiunea excluderii din magistratura, retinandu-se in sarcina sa comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in 'intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile'. S-a constatat ca doamna judecator a inregistrat intarzieri in redactarea a 53 de hotarari judecatoresti, dintre care unele cu o durata mai mare de doi ani", se arata in comunicat, conform Agerpres, informeazaEVZ.

Ce invata tinerii la scoala despre istoria recenta a Romaniei. Pe langa notorietatea de moment, momentul stanjenitor al prezentatoarei Digi 24 care l-a intrebat, in direct, pe liderul studentilor din anii '90, Marian Munteanu, daca a prins Mineriada, ridica intrebarea fireasca a cunostintelor pe care tinerii le au despre istoria recenta a Romaniei. Concluzia e trista. Romanii nu isi cunosc bine propria istorie, informatiile pe care le au limitandu-se la cativa domnitori, cateva batalii mai cunoscute, monarhia si razboaiele mondiale, iar filmul se rupe la Revolutia din 1989. De vina sunt programele scolare, manualele, profesorii si lipsa de cultura generala, spun istoricii. Cu toate ca scoala romaneasca se poate lauda cu programe scolare foarte incarcate cu tot felul de informatii pe care de cele mai multe ori nici nu le folosim dupa ce terminam clasa a XII-a, romanii tot au o mare problema cu informatia de baza si cultura generala despre istoria propriei tari. Cele mai mari probleme le avem cu istoria contemporana, in special cea postdecembrista, iar lipsa cea mai mare de cunostinte despre ultimii 25 de ani o au tinerii, cei care s-au nascut la Revolutie, spun profesorii, scrieAdevarul.