Filmul porno cu Vlad Filat, publicat pe net de Usatii, un avertisment cu iz mafiot. Internetul din Republica Moldova a fost inflamat azi de publicarea unei filmari a unei partide de amor al carei protagonist este fostul premier de la Chisinau Vlad Filat, in prezent aflat in arest, acuzat ca a participat la devalizarea bancilor in ”jaful miliardului”. Sursa filmului pare sa fie afaceristul intrat in politica Renato Usatii. In cursul zilei de joi Usatii a publicat pe Facebook o fotografie din filmarea partidei de amor a lui Vlad Filat cu titlul simplu: ”Captura dintr-un film”. In fotografia publicata de Usatii este clar despre ce e vorba in filmare, nu sunt clare fetele protagonistilor. Comentatorii au speculat: una dintre concluziile acestora fiind ca filmarea a fost realizata in casa lui Usatii de la Moscova, desi din filmul publicat ulterior reiese ca faptele se petrec la Chisinau, se relateaza pe blogurile Adevarul.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Si cu dusmanii trebuie vorbit. Washingtonul a schimbat fundamental macazul. In discutiile despre Siria, trebuie implicat si Iranul, a carui conducere il sustine pe Assad. Un pas necesar de multa vreme, dupa cum crede Matthias von Hein. Dupa mai bine de patru ani de crime, ucideri in masa si distrugeri, incepe sa se miste ceva pe frontul negocierilor in criza din Siria. Dupa o dramatica schimbare de pozitie, Washingtonul a renuntat la strategia initiala: schimbarea de macaz este evidenta si daca ne referim numai la anuntul secretarului Apararii Ashton Carter de a trimite in viitor si trupe de teren, mai ales in Irak, dar foarte posibil si in Siria. Si mai importanta este insa disponibilitatea SUA de a aduce la masa negocierilor unul din pionii centrali ai dramei din Siria: Iranul, informeaza Deutsche Welle.

Desi politica unicul copil a fost eliminate in China, consecintele raman. Trei ani dupa ce a devenit un simbol al abuzului politicii de planificare familiara din China, Feng Jianmei a reusit sa aiba, in sfarsit, o a doua fiica. Feng a nascut un copil mort in 2012, dupa ce autoritatile au decis inducerea artificiala a travaliului, pentru ca aceasta avea deja un copil acasa. Un sustinator al lui Feng a postat online o poza cu aceasta si copilul mort plin de sange. Poza a infuriat opinia publica si a dus la demiterea mai multor oficiali. Insa, chiar si dupa acest moment, sotul lui Feng a fost batut in strada la ordinile oficialilor locali, care au organizat si un protest al fermerilor fata de familia de ”tradatori”, scrie New York Times.

Tsipras acuza Europa ca varsa ”lacrimi de crocodil” in timp ce migrantii se ineaca in Mediterana. Premierul grec a acuzat Europa de inertie in ceea ce priveste modul cum a gestionat criza refugiatilor, dupa ce alti 22 de oameni s-au inecat, vineri, in Marea Egee. In acest context, Tsipras a sustinut ca Europa nu este capabila sa-si apere valorile umanitare, oferind refugiatilor o alternativa mai sigura decat periculoasele calatorii pe mare. ”Valurile Marii Egee nu aduc la mal doar refugiati morti, doar copii morti, dar si moartea civilizatiei europene”, noteaza The Guardian.

Familia lui Bercea Mondial a cerut 280.000 de euro si a primit 25 de ani de puscarie. Cum ameninta Florin Anghel, in 2012: "Sa moara fata mea si eu sa mor tamponat, daca nu oi cadea tu la puscarie! Si tu, si Mircea! Daca nu, facem in tara asta distrugeri". Dupa un proces zgomotos, membrii familiei lui Sandu Anghel, aflat dupa gratii pentru tentativa de omor, si-au aflat, ieri, pedepsele. Sentinta Tribunalului Constanta a venit cu condamnari dure pentru cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, judecati in dosarul ”Santaj la Mircea Basescu”. ”Imi pare rau pentru ei, asta a fost decizia instantei”, a fost reactia lui Mircea Basescu la aflarea vestii. Atat familia lui Sandu Anghel cat si Mircea Basescu vor contesta decizia primei instante, potrivit EVZ.

De ce trebuie condamnati vinovatii la Mineriada. Redeschiderea dosarului Mineriadei si inculparea fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, readuce in actualitate o drama istorica: cea a victimelor minerilor si a celor care i-au manipulat pe mineri. Ion Iliescu si ceilalti acuzati au oferit mass-mediei o varianta proprie a evenimentelor de acum 25 de ani si incearca sa se dezvinovateasca. Insa exista martori care ii acuza de dincolo de mormant. Unul dintre ei este fostul lider al PNTCD Ion Ratiu, cel mai bun presedinte pe care Romania nu l-a avut niciodata. Jurnalul sau, pe care l-a tinut cu constiinciozitate si cu luciditate, ar trebui sa reprezinte una dintre sursele de documentare pentru procurorii care cerceteaza acest dosar, cu atat mai mult cu cat Ion Ratiu a fost el insusi una dintre victimele Mineriadei, scrie Romania Libera.

Lacrimile ortacilor la inchiderea Minei Petrila: ”Am adaugat inca o tragedie sirului de drame din minerit”. Ultimul vagonet de carbune adus la suprafata din adancurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare miniera din Valea Jiului, a fost inampinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, inchiderea exploatarii de huila care a functionat neintrerupt timp de 156 de ani. O tristete apasatoare a cuprins astazi fostii si actualii angajati ai Minei Petrila, a carei activitate de extractie a fost oprita pentru totdeauna. Ultimul vagonet de carbune adus la suprafata, pe care minerii au scris data de astazi, a marcat inchiderea celei mai vechi exploatari miniere din Valea Jiului. Ortacii s-au strans in jurul vagonetului, iar unii dintre ei au plans, mai scrie Adevarul.

Dragnea apara ”cinstea” partidului cu un cod. Cine este omul care conduce ”lupta anticoruptie” din PSD. Cu un premier inculpat si un presedinte condamnat, PSD si-a facut un cod de etica ca sa-i sanctioneze pe social-democratii cu probleme penale. Nu automat insa, ci dupa doar cu aprobarea conducerii partidului. Decizia a fost anuntata chiar de seful PSD, Liviu Dragnea, care nu a precizat insa daca el sau premierul Ponta intra sub incidenta noilor reguli de integritate din partid. ”Trebuie sa scoatem in evidenta ceea ce ne caracterizeaza in general si anume onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect. Pentru aceasta trebuie sa adoptam acest cod si sa-l aplicam la rigoare atunci cand e cazul”, a comentat seful PSD. Daca au cod, pesedistii au si o Comisie de etica care va fi condusa de deputatul PSD Florin Iordache, cel care a coordonat, in 2013,in Parlament operatiunile ”Codul Penal” si ”Amnistia si Gratierea”, informeaza Gandul.