Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania. "Ponta, acuzat de coruptie, este sub presiune de mai multe luni". "Acesta este in primul rand un gest de solidaritate cu victimele incendiului de la clubul Colectiv si in al doilea rand un protest impotriva guvernului, contra primariei sectorului patru, impotriva sistemului ce a facut ca o astfel de tragedie sa aiba loc", a declarat pentru AFP Viorel Anastasoaie, un manifestant in varsta de treizeci de ani. Responsabilii politici trebuie sa inteleaga ca "interesul public este cel care conteaza in primul rand si nu interesul personal", a adaugat el. Dupa tragedia ce a traumatizat tara, seful conservator al statului Klaus Iohannis a pledat pentru o schimbare fundamentala a societatii romanesti, macinata cronic de coruptie, aminteste AFP, citata de stirileprotv.ro.

ActualitateFoto: Colaj foto

Apara-te, democratie! e vremuri minunate au fost acelea, nu demult, cand ne gandeam ca amenintarea cea mai grava pentru democratia noastra este lehamitea oamenilor pentru tot ce inseamna politica. Noi, bunii democrati, alegatori activi cantonati in paragrafele legii fundamentale, eram nelinistiti ca tot mai multe rude, prieteni si vecini intorceau spatele cu dezinteres statului si societatii. Astazi, dupa sosirea unui milion de refugiati in Germania, situatia s-a schimbat fundamental. Traim la marginea starii de necesitate si norodul se mobilizeaza. Oameni violenti, sustinatori notorii ai extremei drepte, incita lumea, secondati de simpatizantii lor secreti de pana acum, care nu-si mai ascund convingerile. Cu doar cateva saptamani in urma eram inca draguti. Le spuneam refugiatilor bine ati venit, scrie Deutsche Welle.

Noaptea ingerilor. Lunga lista de nereguli care au facut posibil dezastrul de la Clubul Colectiv. ISU a facut controale la Clubul din Strada Tabacarilor numarul 7. Primul pas il face Catalin Gancea, la 6 noiembrie 2014, cand depune la Primaria Sectorului 4 o cerere pentru eliberarea autorizatiei de functionare. Pentru asta da o declaratie pe propria raspundere in care micsoreaza toate cifrele, ca sa nu aiba nevoie de alte acte, inclusiv de cel emis de PSI/Pompieri, vizand sistemele de prevenire a incendiilor, fapt demonstrat, deja, de jurnalistii de la Evenimentul zilei, inca de luni. Spre exemplu, din totalul de 425 de metri patrati, scrie ca vor folosi pentru servirea publicului doar 335 de metri patrati, restul fiind spatii de pregatire, birouri, grupuri sanitare, vestiare, etc. Altfel, legea i-ar fi obligat sa ceara avizul pompierilor, potrivit EVZ.ro.

Marturii din Colectiv: "Cand am intrat inauntru, era o liniste desavarsita. Se auzeau doar telefoanele sunand incontinuu". Cand li se da alarma, pompierii au doua minute sa se echipeze si sa iasa cu autospecialele pe poarta unitatii. De obicei, nu stiu cat de grava este situatia spre care se indreapta. Cand au ajuns in fata cladirii in care functiona clubul, au vazut oameni arsi alergand in strada. Sorin Arhire isi aminteste: "Invatat ca la alte incendii, cu cateva victime, am vazut vreo 4-5 care ieseau cu arsuri si am crezut ca despre ei este vorba, zic sa ma opresc sa-i ajut. Dar inainte era tot mai rau, tot mai multi, tot mai multi. Oameni care ardeau hainele pe ei si care ne implorau sa-i ajutam, sa intram inauntru si sa le salvam prietenii. Usa era blocata de cadavre, o gramada de corpuri unul peste celalalt si a trebuit sa le dam la o parte ca sa putem intra", scrie Adevarul.

Amenintarea rusa modifica doctrine. Marina SUA isi reevalueaza pozitia la nivel mondial, in contextul activitatii navelor de razboi si submarinelor ruse, care functioneaza la capacitati nemaiatinse de doua decenii. Noul sef al US Navy, amiralul John Richardson, seful operatiunilor navale, a declarat pentru Financial Times ca marina americana reevalueaza daca isi va intari prezenta in Europa si in Pacific, pe fondul noilor provocari ale marinei ruse. Amiralul american a declarat ca motivatiile ambigue ale Chinei si Rusiei au iscat temeri privind sanatatea sistemului mondial care garanteaza libertatea de navigatie si comertul fara piedici. El a declarat ca presedintele Vladimir Putin a incercat sa propulseze din nou marina rusa pe scena mondiala in asa fel incat "sa fie considerata jucator serios" si ca fenomenul "nu este un lucru pe termen scurt", potrivit Romania libera.

Ce inseamna de fapt "pe proprie raspundere". Cuvantul cheie in spatele caruia s-au ascuns toti patronii de cluburi: scaune. O hotarare de guvern din 2006 spune ca nu toti patronii de cluburi au nevoie de aprobarea pompierilor, ci doar cei care au spatii in care se strang peste 150 de oameni simultan. Iar inspectorii nu ii puteau verifica daca nu erau in evidenta. In timp ce ei se ascund in spatele unor hartii, mii de tineri isi pun vietile in pericol in fiecare seara. Legi care sunt modificate cu ordonante de urgenta, modificate cu hotarari de guvern. Exprimari vagi care lasa loc de interpretari. Toate se regasesc in documentele care duc la punerea in functiune a unui club. De ce nu toate spatiile in care se strang oameni nu au nevoie de avizul pompierilor?, se intreaba stirileprotv.ro.

Oprea a pus ochii pe imobilele lui Voiculescu. De ce vrea ministrul de Interne cheia de la sediile Grivco, Intact si ale televiziunilor Antena 1 si Antena 3. Intre doua tragedii, cea in care un politist si-a pierdut viata in timp ce deschidea coloana oficiala a vicepremierului Gabriel Oprea si cea de la clubul Colectiv, in care peste 30 de tineri au murit intr-un incendiu, ministrul de Interne, acelasi Gabriel Oprea, a avut timp sa puna la cale trecerea in administrarea sa a imobilelor ce i-au fost confiscate omului de afaceri Dan Voiculescu in dosarul ICA, scrie Adevarul. Potrivit unui document obtinut de portalul Profit.ro, Oprea a cerut Ministerului Finantelor sa treaca in administrarea Ministerului Afacerilor Interne sediile Grivco, Intact si ale televiziunilor Antena 1 si Antena 3, argumentand ca institutia pe care o conduce se confrunta cu o lipsa acuta de spatii pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii operative. Mai mult, sustin jurnalistii de la Profit.ro, la nivelul Guvernului a fost redactat deja un proiect de hotarare in vederea realizarii acestui transfer.

Aflata in pragul Pornaghedonului, Republica Moldova si-a ales la carma un urolog. Apele nu s-au linistit la Chisinau dupa ce a fost trantit guvernul. Chiar a doua zi dupa votul de neincredere din Parlament, pe internet a aparut o inregistrare in care fostul premier, Vlad Filat, facea sex cu o tipa, iar un politician controversat a declarat ca mai exista o gramada de filmari de acest gen. Pana cand se limpezesc apele si termina astia cu negocierile si formeaza o noua majoritate, Republica Moldova are un prim-ministru interimar: Gheorghe Brega, medic urolog si reprezentant al Partidului Liberal. Urologul care inlocuieste, la carma Moldovei, un premier demis pentru supiciuni de coruptie, a fost si el implicat in cateva scandaluri. In 1994 ar fi lovit o asistenta medicala atat de tare, incat i-ar fi dislocat cateva vertebre. El zice ca nu-i adevarat si ca, de fapt, femeia ar fi fost batuta de sot, scrie revista Vice.