Comemorare cu angajamente. Preot: "Ajunge cu bacsisul, cu pilele!". Clopotele de la toate bisericile din Capitala, inclusiv cele de pe Dealul Patriarhiei, au batut vineri seara exact la ora 22:30, cand a izbucnit incendiul vinerea trecuta. In memoria celor 32 de morti, o mie de oameni au participat la un mars tacut, pornit din Piata Unirii si incheiat in fata clubului Colectiv, unde de sapte zile s-a format un altar de flori si lumanari. La exact o saptamana de la tragedia din Colectiv, clopotele de la toate bisericile din Bucuresti au batut in memoria celor 32 de tineri care si-au pierdut viata in incendiul izbucnit in local. In fata clubului, un sobor de preoti s-a rugat pentru vindecarea celor 127 de raniti si a oficiat o slujba de pomenire. Criticati pentru lipsa de implicare in zilele de dupa drama din Colectiv, reprezentantii Patriarhiei spun ca au inteles acum mesajele primite, scrie digi24.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Profesorii unui colegiu din Capitala: Muzica rock, propaganda pentru acceptarea Satanei. Dupa incendiul izbucnit in clubul Colectiv din Capitala, in timpul unui concert rock, profesorii de religie de la Colegiul "A.D. Xenopol" din Bucuresti le explica elevilor ca muzica rock are efecte deosebit de grave asupra lor, intrucat ea pregateste acceptarea de catre omenire a Satanei. "Propaganda care se face rockului face parte din planul de pregatire a unei noi ere in care toate religiile monoteiste sa fie inlocuita cu o religie unica, New Age. Aceasta noua religie pregateste acceptarea de catre omenire a unui Mantuitor nou, Anti-Hristos, pe motiv ca el va rezolva totul", arata un material redactat de profesori, impartit elevilor si distribuit pe Facebook. De asemenea, cadrele didactice au mai scris ca structura muzicii rock cine din ceremonia voodoo si ca mesjul "Satan este Dumnezeu" este unul din mesajele ascunse in versurile cantecelor, noteaza Romania Libera.ro.

DW: Revolutia si neincrederea generalizata. Dupa decenii de manipulare, diversiune, impostura, natia s-a imbolnavit de neincredere. Cum o tamaduim? Cum ii dam revolutiei o directie, o sansa de succes? Punandu-ne la munca memoria. Inteligenta. Si bunatatea inimii. Presedintele care tacea vorbeste. Acum vorbeste de nu se mai opreste. Caci, la Cotroceni, s-au insirat la rand spre a sta la taclale prea multi ex- turnatori, ex-securisti, ex si post-postcomunisti care au mancat creta, ca lupul din poveste, spre a se da reprezentanti "legitimi". Ai cui? Pai cum ai cui? Ai natiei, tarisoarei, ai liberalismului si ai revolutiei! Desigur. Apoi nu se mai opreste si fiindca taifasul nu are cum sa fie suficient intr-un moment in care strada face legea. Asa ca strada s-a lasat invitata la discutii chiar si ea. Presedintele a simtit la randul sau acut nevoia sa arate ca-aude vocea maselor. Dar cum nu poti transporta poteca, aleea, ulita, soseaua ori piata in totusi limitatul palat de la Cotroceni,s-a lansat strazii o indefinita invitatie in corpore, scrie Deutsche Welle.

Cine sunt oamenii cu portavoce care ii ghideaza pe protestatarii din Piata Universitatii. Dupa tragedia din clubul Colectiv, mii de oameni au iesit in strada, in Piata Universitatii din Capitala, pentru a-si striga nemultumirile pe care le au fata de intreaga clasa politica. Pe langa protestatarii experimentati, o multime de oameni nemultumiti de modul in care este condusa Romania in acest moment s-au inarmat cu portavoce si i-au indemnat pe manifestanti sa scandeze ore in sir. Desi in cele trei zile de proteste de pana acum nu s-au remarcat niste lideri ai strazii, asa cum s-a intamplat la protestele "Uniti Salvam Rosia Montana", "Adevarul" va prezinta povestile oamenilor care, in ultimele zile, si-au impus sloganurile si scandarile, insufletind manifestantii si incurajandu-i sa ceara schimbarea clasei politice, a sistemului, a Romaniei.

Un profesor de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti trage un semnal de alarma: "Va rog sa interveniti la IGSU pentru inchiderea obiectivului Arenele Romane". Tragedia care a avut loc pe 31 octombrie in clubul Colectiv, in urma careia si-au pierdut viata 32 de persoane, iar alte 146 au fost ranite, ridica tot mai multe semne de intrebare privind siguranta locatiilor in care se organizeaza concerte la care participa sute de oameni. Profesorul Gabriel Ispas, sef de lucrari la Facultatea de Inginerie a Instalatiilor, din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, atrage atentia ca Arenele Romane, locul in care au loc zeci de concerte, prezinta un grad ridicat de pericol pentru participantii la astfel de evenimente. "Va rog sa interveniti la IGSU/Primaria Sectorului 4 pentru inchiderea obiectivului. In acest an, pe data de 17 mai, un incident grav a perturbat desfasurarea concertului Roxette. Am trimis catre IGSU o sesizare, la care am primit raspunsul pe care il atasez. Solicit efectuarea unor expertize pe partea de structura si de instalatii pentru acest obiectiv, realizate insa de specialisti neutri - nu militari, nu politruci. Exista destui experti competenti in cadrul societatilor profesionale de inginerie structurala si de instalatii sau in cadrul facultatilor de profil din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. Va rog sa aveti in vedere ca trebuie sa actionam responsabil, pentru a impiedica producerea altor tragedii", se arata intr-un memoriu trimis de dr. ing. Gabriel Ispas, noteaaza EVZ.ro.

#Colectiv: Drapelul tesut cu fir de spaga (II). Lista firmelor care au dat bani pompierilor. De ce tace Raed Arafat? Mari companii de servicii publice precum Apa Nova si GDF Suez. Toata floarea cea vestita a hipermarketurilor, de la Billa la Kaufland si de la Lidl la Carrefour. Sutele de magazine din lantul Mega Image. Dar si Asociatia Dedeman. Plus Magazinul Unirea Shopping Center. Sau firma UTI a lui Tiberiu Urdareanu si SC Niro a lui Nicolae Dumitru "Niro". Toate acestea si multe altele au sponsorizat Asociatia pompierilor din Dealul Spirii. "Au facut-o de bunavoie, cu cit a putut fiecare sa ajute", explica, in detaliu si netulburat, chiar promotorul sistemului, colonelul Stelian Dudus, fostul sef de pina in 2015 al celei mai mari unitati de pompieri din tara. "Mai bine adunai sponsorizari pentru o Asociatie privata, bani de care stiai ca vei beneficia si tu, in loc sa stringi amenzi pentru buget, ca leafa tot aia ti-o dadea!" Pompier de la ISU Bucuresti Mai bine asa. "Mai ales ca seful iti fixa norma la sponsorizari!", intaresc oamenii din interior. Integral in tolo.ro.

Cele mai mizerabile manipulari ale presei din Romania fata de tragedia #Colectiv. Acesta nu este un top. Nu e ceva de genu' "10 cele mai tampite si sinistre chestii pe care presa romaneasca le-a dat despre incendiul de la Colectiv". Ar fi greu de facut asa ceva. Unele materiale scrise sau difuzate in aceasta saptamana patrund atat de tare in abisul prostiei umane, incat singura reactie pe care o poti avea este cea de om descumpanit. De om care simte ca toate valorile morale pe care le primise in copilarie, alea de au insistat maica-ta si taica-tu sa-ti intre in cap, s-au pierdut pe undeva. Poti privi chestiile astea care urmeaza in completarea celor conspirationiste, foarte la moda de vinerea trecuta incoace. Sau ca fratele sau sora mai mare a textelor si materialelor televizate care au redeschis o tema pe care o credeam ingropata, cam de la Inchizitie: cea a satanistilor. Pentru ca, da, in 2015, in Romania inca se vorbeste cu seninatate despre morti disparuti fara urma si despre tineri care se inchina la Diavol si au fost pedepsiti de Dumnezeu, fiind arsi in flacarile dreptatii. Continuarea in Vice.ro.