Financial Post: Gabriel Resources opreste proiectul din Romania in urma diminuarii sustinerii
Gabriel sustine ca nu stie inca ce anume a determinat schimbarea guvernului roman, condus de o coalitie formata din doua partide: Partidul National Liberal si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.
"Ni s-a spus ca am fost dati la schimb, ca partidul etnicilor maghiari doreau sa ne opreasca proiectul, iar liberalii doreau altceva, asa ca au facut schimb", a declarat intr-un interviu Richard Young, director financiar. "Nu suntem siguri. Dar am vazut o schimbare clara in actiunile guvernului".
Acesta nu este sigur care a fost impactul ONG-urilor, dar a spus ca "nu exista dubii" ca acestea au influentat unele parti implicate. Gabriel il acuza de manipulare si pe miliardarul american de origine maghiara George Soros. Gabriel a apelat la o actiune in instanta pentru a relua procesul de obtinere a autorizatiei.
Situatia Gabriel Resources a atras atentia asupra problemei tot mai mari a riscului politic, care afecteaza proiectele miniere de pretutindeni.
Compania Gabriel, cu sediul la Toronto, incearca sa redezvolte zacaminte care au fost exploatate, abandonate si apoi reexploatate timp de aproape 2 000 de ani. Compania a investit peste 300 de milioane de dolari in Rosia Montana si a facut dovada unor rezerve probabile de 283 500 de kilograme de aur.
In ciuda inconvenientelor, Gabriel ramane increzatoare ca va construi pana la urma o mina la Rosia Montana.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri