Interviu cu istoricul Margaret MacMillan: Scurtul drum de la pace la razboi Istoricul Margaret MacMillan s-a aflat de curand la Bucuresti pentru a lansa o carte de referinta dedicata primei conflagratii mondiale, "Razboiul care a pus capat pacii. Drumul spre 1914" publicata la Editura Trei. Credeti ca Europa si-a invatat lectia celor doua razboaie mondiale? M.M.: Cred ca da. Sper ca da. Acum Uniunea Europeana promoveaza valori ale pacii. Tari care altadata erau puternic militarizate, ca Germania, de exemplu, sunt campioane ale democratiei. Oamenii se pot schimba, societatile se pot schimba. Pe de alta parte, istoria ne-a demonstrat ca tarile pot face si uriasi pasi inapoi, cum a fost cazul Iugoslaviei in anii '90. Rolul cel mai important il au liderii politici. Daca ei decid sa mizeze pe cartea terorii si a fricii se poate ajunge oricand la un nou razboi, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Mesaj dur al lui Mircea Cartarescu, dupa atentatele de la Paris: "Imbecili ce sunteti, nu puteti fi oameni, trebuie sa fiti credinte, la fel de fanatice ca si ale teroristilor" "In loc sa privim realitatea in fata (si sutele de morti ne cer asta), ne agatam de mizerabilele noastre ideologii. Pe ele le vedem, ele ne sunt dragi, nu oamenii care-au murit. Nu-i uram pe cei care dispretuiesc viata umana, ci pe cei care cred altfel decat noi. Au reinceput stupidele si dezgustatoarele polemici intre dreapta si stanga, de parca despre asta ar fi vorba acum. Imbecili ce sunteti, nu puteti fi oameni, trebuie sa fiti credinte, la fel de fanatice ca si ale teroristilor. M-am saturat de voi, mi-a ajuns. Macar o zi puteati sa taceti", a cris pe Facebook Mircea Cartarescu, anunta Gandul.

Cristian Sima despre falsul conflict intre crestinism si islamism. Despre adevaratul conflict intre Occidentul falit si Orientul Mijlociu bogat. Quo Vadis, Europa? Extrapoland situatia creata la noi dupa incendiul de la "Colectiv" la situatia creata in Europa si in lume dupa atentatele de la Paris, avem din nou a raspunde la aceeasi intrebare: "Quo vadis, Europa?" Incotro mergi, civilizatie occidentala? Oare civilizatia occidentala va fi si ea rastignita cu susul in jos daca se intoarce la vechile ei valori? Lumea s-a schimbat enorm, tehnologia si viteza comunicarii sunt un ghimpe in propagarea crestinismului, dar par de mare ajutor in propagarea urii, a xenofobiei si a fratricidului, integral pe EVZ.

De ce a fost Franta tinta atentatului ISIS? Dupa Charlie Hebdo, Thalys, Isere, Franta este din nou lovita de teroristii Statului Islamic. De un an, tara este tinta principala a jihadistilor in Occident. Pentru islamistii radicali, aceasta republica laica, leaganul libertatii de expresie, reprezinta mai mult ca niciodata "marele satan". Ura nu a incetat sa creasca in ultimul deceniu, odata cu optiunile societatii, de la interdictia valului islamic in scoli (2004) la cea a interdictiei burqa in spatiului public (2010), trecand prin casatoria pentru toti (2013). Franta detine un record ingrijorator, al celui mai mare numar de combatanti europeni in Siria - 1.700 de francezi lupta in prezent in randurile Statului Islamic. Oficial, Franta se afla in "razboi contra terorismului" de la declansarea operatiunii Serval in Mali, in ianuarie 2013 si de atunci acest angajament nu a facut decat sa creasca. Din Sahel in Orientul Mijlociu, Hollande a devenit unul din primii sefi de razboi din Occident, scrie Romania Libera.

Toate lucrurile aberante pe care le-au pus oamenii in carca musulmanilor zilele astea Dupa fiecare atentat in Europa, imi rasar pe wall ca ciupercile dupa ploaie comentariile prietenilor mei care cred cu tarie ca musulmanii, in ansamblu, ne-au declarat razboi si noi ne-am luat cu altele si nu am observat. Am observat astfel ca pe langa sentimentul coplesitor si nejustificat, la urma urmelor, al catastrofei iminente si totale, acesti prieteni ai mei sufera de o frustrare palpabila. Nimeni, cu exceptia tovarasilor lor de cuib, blog si share, nu pare sa ii bage in seama. Ei au inteles si problema, detin si solutia si sunt dispusi sa o explice oricui sta sa asculte, dar, cu toate astea, nici criminala de Merkel, nici pampalaul de Obama, nici fatalaul de Hollande nu le acorda vreun graunte de atentie, ba dimpotriva, continua in ignoranta lor vinovata sa sinucida Europa in fel si chip, scrie Vice.

En entendant Jihadi John. Profetia care se autoindeplineste in lupta cu terorismul Maestri ai decapitarilor, barbari medievali care aprind torte umane, brate ucigase ale unei ideologii fanatice, kamikaze care devin martiri. Frankensteini chititi sa recupereze din istorie o veche ordine a Orientului Mijlociu. Acestia sunt militantii Statului Islamic (ISIS/ ISIL/ Daesh/ Al-Dawlat). Fara hazardari nostradamice, al Treilea Razboi Mondial este unul al terorismului, care angreneaza deja o coalitie internationala coordonata de Statele Unite, un regim dictatorial sprijinit (inca) de celalalt fost pol al lumii bipolare - Rusia, cativa actori nonstatali si un Orient Mijlociu in clocot. In urma atacului din 9/11 a fost declansat razboiul global impotriva terorii (GWOT - Global War On Terrorism), cand presedintele Bush a separat huntingtonian terorismul de nonterorism si a spus: "Esti cu noi sau esti impotriva noastra". A urmat o invazie, orchestrata impreuna cu Tony Blair, fundamentata pe o ipoteza care s-a dovedit a fi falsa, si anume o presupusa legatura intre Al-Qaida si Saddam Hussein. Asta dupa ce prima acuzatie, aceea ca Hussein detine arme de distrugere in masa, si-a vadit caracterul dubitabil. Integral pe Adevarul.

Comentariu: Declaratie de razboi la adresa Europei Atacul a fost o lovitura in inima Europei. Un act criminal impotriva statului francez, care nu si-a putut proteja cetatenii desi dispune de cele mai noi si mai complexe mijloace de supraveghere. Atentatele au fost si un atac asupra scenei politice franceze. Urmeaza acum cu siguranta o alunecare a acesteia la dreapta si la extrema dreapta. Franta va dori sa se izoleze, sa se retraga din fenomenul globalizarii. Castigatorul politic al cosmarului din 13 noiembrie va fi in Franta formatiunea de extrema dreapta Frontul National. Iar ghinionistul si neindragitul presedinte Francois Hollande este principalul pierzator, scrie Deutsche Welle.