Subiectele Zilei: Consecinta a dosarului lui Dan Sova: Patru alti avocati celebri risca anchetarea DNA; Noul ministru al Justitiei vrea sa inchida "Editura Jilava"; Dupa 7 ani de amanari, Radu Mazare si echipa se indreapta spre prescrierea faptelor
Povestile unor romani convertiti la islam: "Am plecat acasa plangand de fericire". In ultimul episod al serialului despre comunitatea musulmana din Romania va spunem povestile celor care au renuntat la crestinism pentru a deveni slujitori ai lui Allah. Intr-o perioada in care islamul este blamat si este asociat cu terorismul, exista romani care imbratiseaza religia musulmana si o considera singura cale catre linistea sufleteasca. Asa se face ca, pe langa turco-tatarii din Dobrogea si arabii veniti in Romania ca studenti sau oameni de afaceri, in interiorul comunitatii musulmane din tara noastra a mai aparut o categorie: cea a crestinilor convertiti la islam. Numarul lor este in crestere si in fiecare an se intalnesc in tabere de vara in care discuta despre "trezirea la noua credinta", asa cum numesc ei convertirea. Am incercat sa aflam ce se afla in spatele acestor schimbari religioase si ce ii atrage pe romani catre religia musulmana, anunta Adevarul.
Noul ministru al Justitiei vrea sa inchida "Editura Jilava": "Este un pic greu de explicat cum poti sa scrii trei, patru, cinci carti intr-un an". Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, marti, ca exista un proiect de modificare a dispozitiilor privind eliberarea conditionata a detinutilor care au scris lucrari stiintifice, precizand ca trebuie facut ceva in aceasta materie pentru a se ajunge la o situatie normala. "Predecesorul meu a promis acest lucru si exista un proiect care se afla in faza de avizare. Sigur, ca principiu, cred ca trebuie facut ceva in aceasta materie astfel incat sa ajungem la o situatie normala. Daca, sa spunem, cuiva din mediul academic ii trebuie mult mai mult de un an ca sa scrie o carte, oricat timp liber ai avea, cred ca este un pic greu de explicat cum poti sa scrii trei, patru, cinci carti intr-un an. Deci, inteleg sa preiau initiativa de la predecesorul meu si sa o sustin", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul Justitiei a mentionat ca nu poate preciza cand vor aparea modificarile legislative si sub ce forma, informeaza Gandul.
Proiectul legii "Banca ia casa, scapi de datorii", avizat în Parlament. Datornicii care nu mai pot plăti ratele la casă ar putea să treacă imobilul ipotecat în proprietatea băncii, instituția financiară nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri. Proiectul de lege a primit ieri aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, urmând să intre în plen. Conform proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Datornicul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare băncii prin care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate, costurile cu această procedură urmând să fie suportate de debitor, scrie Romania Libera.
Zece bogati ai Romaniei, prinsi de Fisc cu averi nedeclarate de 20 de mil. euro. Impozitul URIAS pe care il vor plati acum. Zece dintre bogatii Romaniei au fost prinsi cu averi nedeclarate de aproape 20 de milioane de euro. Anuntul a fost facut de cei de la Fisc. Inspectorii le-au trimis celor in cauza notificari prin care i-au instiintat ca trebuie sa achite din urma 16 milioane de lei impozit, doar pentru anul 2011. Desi o treime din sume pot proveni din activitati ilegale, cei de la ANAF nu confirma ca ar fi trimis dosarele parchetului pentru cercetari. Metodele folosite de inspectorii ANAF ca sa gaseasca averile nedeclarate au fost ca in evul mediu, se plang oficialii. Adica au luat la puricat pe hartie peste 100.000 de tranzactii bancare pentru 480 de conturi, cate aveau cei 10 bogatasi in 2011. Le-au imbinat apoi cu toate cele 10.000 de operatiuni facute de 120 de firme care ar fi avut legatura cu suspectii. Iar pentru ca cercetatii aveau terenuri si cladiri sau alte bunuri imprastiate prin 100 de localitati, functionarii Fiscului s-au interesat de ele la tot atatea primarii, anunta StirileProtv.ro.
DW: De ce s-a anulat receptia de 1 Decembrie? Anularea unui eveniment care facea parte de multa vreme din viata rituala a statului si societatii romanesti este cel putin surprinzatoare. Presedintia a anulat receptia care se organiza la Palatul Cotroceni, in fiecare an de 1 Decembrie. Era o parte din seria de manifestari dedicate zilei nationale si un prilej de rememorare a unui eveniment epocal din istoria Romaniei. Anul acesta insa receptia nu se va organiza din cauza intamplarii tragice de la clubul Colectiv din Bucuresti. Impresia noastra este ca decizia este gresita si ca ea se bazeaza pe o confuzie de planuri. Receptia de la Palatul Cotroceni nu a fost niciodata o sindrofie vesela, un banchet prea imbelsugat sau te miri ce forma de celebrare a bucuriilor personale. Cu alte cuvinte, nu a fost nicio manifestare privata cu desfasurari lipsite de masura, dar nici macar o manifestare publica de natura carnavalesca, informeaza Deutsche Welle.
Dupa 7 ani de amanari, Radu Mazare si echipa se indreapta spre prescrierea faptelor. Au trecut 2.553 de zile de cand Radu Mazare, fostul primar al Constantei, este trimis in judecata in dosarul retrocedarii frauduloase a 150 de terenuri din judet. Fostul edil si echipa de la Primarie asteapta in ianuarie 2016 concluziile unei expertize care nu se mai termina. Procesul retrocedarilor de terenuri din Constanta, in care sunt judecati mai multi functionari din Primarie, dar si fostul edil Radu Mazare, are toate sansele sa devina unul "istoric". Ieri, la al 82 termen de judecata, Corina Daescu a decis sa amane din nou procesul, pentru 19 ianuarie 2016. Potrivit unor surse judiciare, acuzatiile la adresa unor inculpati s-au prescris deja. Ieri, baronul Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, si-a trimis doar avocatul. La fel a facut Cristian Borcea, inchis deja in Penitenciarul de la Poarta Alba, scrie EVZ.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă