Potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros, cresterea economica a Romaniei a facut ca, in ultimii ani, numarul saracilor sa scada drastic.

Astfel, de la "recordul" de 8 milioane de romani care se zbateau in saracie absoluta in 2000, Romania a reusit sa ajunga la aproximativ 3 milioane in 2006. "Totusi, in 2007, Romania are o rata a saraciei (absoluta) inca deosebit de mare in context european, comparabila doar cu unele tari din fosta Uniune Sovietica", atrage atentia sociologul Manuela Stanculescu, co-autor al editiei Barometrului de Opinie Publica, dat astazi publicitarii de Fundatia Soros. Cea mai de plans zona a tarii este Moldova, unde rata saraciei absolute atinge inca 35%, fata de 10% in Bucuresti. In mediul rural, saracia este prezenta in 22 de gospodarii dintr-o suta, fata de 7 la suta in mediul urban.

Saracia, care a crescut pe masura ce PIB-ul scadea, a scazut sensibil odata cu cresterea economica de dupa 2000. Rata saraciei absolute s-a redus la 13.8% din populatie in anul 2006. In acelasi timp, inegalitatea veniturilor a avut o dinamica opusa saraciei. Aceasta a scazut in perioadele de recesiune economica si a inceput sa creasca odata cu revitalizarea economiei.

Castigatorii transformarilor postcomuniste sunt persoanele mai tinere, cu educatie inalta sau cu o calificare care are cautare pe piata, in special din mediul urban. Perdantii, pe de alta parte, sunt in special persoanele cu nivel redus de educatie, lipsite de calificare, in special din mediul rural. Cei cu nivel redus de educatie, tinerii, tiganii, somerii si munictorii necalificati au avut de-a lungul intregii perioade si inca mai au un risc semnificativ de saracie.

Evenimentul Zilei