Nicolae Ceausescu ramane pentru destui romani „cel mai bun” dar, in acelasi timp, şi „cel mai rau” lider politic al tarii din ultimul secol, noteaza Romania Libera. Potrivit ultimului Barometrului de Opinie Publica, citat de Cotidianul, 23% dintre romani sustin ca fostul dictator a fost conducatorul politic care a facut cel mai mult bine pentru tara, cu un procent mai mult decat in 1999. Dupa 18 ani de la Revolutia din decembrie 1989, numarul romanilor care il regreta pe Nicolae Ceausescu este in crestere. Ei sunt nostalgicii Epocii de Aur, cei care considera ca pe vremea conducatorului iubit era mai bine: oameni in varsta, mai saraci, mai putin educati, puternic nemultumiti de actualul guvern, izolati cultural, scrie Evenimentul Zilei.

Basescu, medalia de argint in clasamentul celor mai buni lideri

Pe locul 2 in acest top se claseaza presedintele Traian Basescu, preferat de 15% dintre respondenti, in timp ce pe pozitia a 3-a, in usoara urcare fata de 1999, se afla fostul presedinte Ion Iliescu, cotat cu 9 procente. In timp ce regele Mihai se claseaza pe pozitia a 5-a, fostul presedinte Emil Constantinescu ocupa ultimul loc, 11, fiind agreat de doar 3% dintre cei care au raspuns la chestionar.

Nicolae Ceausescu este in acelasi timp si liderul politic care a facut cel mai mult rau acestei tari - 24%, arata Barometrul, fiind urmat de succesorul sau postdecembrist in fruntea tarii, Ion Iliescu (15%), care in 2007 trece in fruntea lui Emil Constantinescu in acest top, dupa ce in 1999 era in urma lui. Contactat ieri de Cotidianul, fostul presedinte Ion Iliescu a refuzat sa comenteze aceasta pozitie: „Sa fie sanatosi. Nu am nici o explicatie”.

O ierarhie normala pentru romani

Pentru sociologul Mircea Kivu aceasta ierarhie este normala, fiindca "indiferent ca aceia care au raspuns la chestionar cred a facut bine sau rau, Ceausescu a marcat existenta celor mai multi oameni si de aceea avem aceste rezultate". Pe de alta parte, Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, crede ca "ar trebui sa privim procentele pe care Ceausescu le-a strans pentru a se afla in top, pentru ca ele nu sunt foarte mari si de aceea nu trebuie sa generalizam". De altfel, el a mai precizat ca "nu este ceva nou" faptul ca Ceausescu este pe primul loc la cele doua categorii, pentru ca "acest lucru arata ca mentalitatile, cultura politica nu se schimba asa usor", noteaza Romania Libera.

Clasamentul din 1999

Fundatia Soros a facut si in 1999 o cercetare similara. Atunci, tot Ceausescu era si in topul simpatiilor, si in cel al antipatiilor. 225 il considerau cel mai bun conducator si tot 22% il considerau cel mai rau. In 1999, 9% il considerau pe Iliescu cel mai bun, iar 7% cel mai rau. La acea vreme, Emil Constantinescu avea mai multi admiratori (3%), dar starnea si mai multe antipatii (18%), scrie Evz.