Valeriu Stoica, unul dintre strategii unificarii PD cu PLD sub eticheta Partidul Democrat Liberal (PDL), recunoaste in exclusivitate pentru Romania libera ca aceasta noua formatiune a fost creata in prima instanta pentru obtinerea unei majoritati favorabile presedintelui Traian Basescu, dar ca pe termen lung urmareste comasarea fortelor de dreapta sub acelasi drapel. Stoica marturiseste in acelasi timp ca "unificarea nu ar fi fost posibila fara Traian Basescu", dar ca influenta sefului statului in acest procent ar fi de doar de 25 la suta.

"Daca un proiect mare se face sub tutela, nu ma deranjaza", spune liderul PLD referindu-se la suprematia lui Traian Basescu asupra celor doua partide care au decis sa se uneasca: "Imi asum sustinerea lui Traian Basescu, se poate spune acum ca PDL este un partid pentru majoritatea prezidentiala, dar intrebarea este daca acest partid este facut doar pentru majoritatea prezidentiala". Valeriu Stoica estimeaza insa ca noua formatiune este de cursa lunga si nu-l deranjaza "sa se spuna ca PDL va fi un partid prezidential, cata vreme presedintele isi asuma proiectul nostru comun". Dupa alegerile din 2008 acest nou partid ar putea atrage si parti semnificative din structurile PNL, crede optimist Valeriu Stoica.

Valeriu Stoica, 54 de ani, este presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali al PLD, fost ministru al Justitiei in perioada guvernarii CDR (1996-2000) si lider al PNL in perioada reunificarii liberale este unul dintre strategii unificarii PD cu PLD.

» Cat de mult a contat influenta presedintelui Basescu in impunerea unificarii PD cu PLD?

- Traian Basescu a fortat impunerea acestui proiect alaturi de altii. Acesta este un proiect natural, fara indoiala ca Traian Basescu doreste acest proiect, dar in aceeasi masura il doresc si PLD si PD. S-a spus in aceste zile ca ne-a chemat Traian Basescu la Cotroceni si ne-a impus unificarea – este o imagine simplista si manipulatoare. Intre Traian Basescu, PD si PLD exista fara indoiala o legatura puternica, si o spun foarte direct: Traian Basescu se foloseste de PD si PLD in aceeasi masura in care PD si PLD se folosesc de Traian Basescu.

» Dar care este ponderea de influenta care ii revine lui Traian Basescu in realizarea acestei unificari grabite?

- Basescu a influentat unificarea in proportie de 25 la suta. Exista patru factori care au influentat realizarea acestui proiect: Traian Basescu, PLD, PD si electoratul. Impartim la patru si vedem care este influenta lui Traian Basescu. Acest proiect nu s-a nascut acum, pentru el au lucrat Theodor Stolojan si Traian Basescu inca din 2003, de ce ne miram ca acest proiect se naste acum, desi el este gandit inca de acum patru ani.

» Fara impulsul prezidential ar fi fost posibila aceasta comasare rapida a PD cu PLD?

- Unificarea nu ar fi fost posibila fara Traian Basescu, dar nici fara PD, PLD si vointa electoratului.

Integral in Romania Libera