Se inmultesc dosarele penale in cazul autostrazii Orastie-Sibiu. Procurorii DNA au transmis doua solicitari conducerii Companiei Nationale de Autostrazi (CNADNR) avand ca tema autostrada Orastie-Sibiu. Mai exact, in prima solicitare, au cerut toata documentatia, in original sau in copie, legata de derularea celor patru contracte privind constructia tronsoanelor autostrazii Orastie-Sibiu si documentele financiare privind decontarea lucrarilor, plus consultanta asigurata pentru Lotul 3 al sectiunii Orastie-Sibiu. In a doua solicitare, aflata pe birourile oficialilor CNADNR, procurorii au cerut documentele privind procedurile de selectie a firmei care a realizat studiul de fezabilitate a Lotului 3 al autostrazii Orastie-Sibiu, modul in care au fost organizate licitatiile pentru constructie si cum au fost supervizate lucrarile la cei aproximativ 22 km de autostrada, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romania ar putea castiga din cearta dintre Rusia si Turcia. Tara noastra ar putea sa profite de pe urma abandonarii proiectului Turkish Stream, exportand surplusul de gaze naturale de care dispune. Expertii in energie afirma ca astfel am putea sa mai reducem din deficitul balantei comerciale. Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca proiectul Turkish Stream a fost sistat. "In prezent toate negocierile pentru conducta de gaze Turkish Stream sunt suspendate, in special avand in vedere ca activitatea comisiei interguvernamentale pentru comert si cooperare economica a fost la randul ei oprita printr-un decret guvernamental. In conditiile in care activitatea comisiei a fost suspendata, lucrarile la acordul Turkish Stream au fost si ele intrerupte", a precizat Alexandr Novak. In schimb, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sambata, la un forum economic organizat la Istanbul, ca tara sa a oprit proiectul cu totul. "Este posibil sa gasim alti furnizori", a precizat Erdogan, referindu-se la Qatar si Azerbaijan, care ar putea livra Turciei gazul necesar, anuntaRomania Libera.

Cardul de sanatate tortureaza sistemul. Erorile pe care le-a dat sistemul informatic ce gestioneaza cardurile de sanatate in ultima saptamana i-a infuriat pe medicii de familie dar si pe bolnavi, care sustin ca sunt privati de consultatii, trimiteri si retete. Autoritatile arata ca sistemul functioneaza mai lent, din cauza ca in luna decembrie se face dubla raportare a serviciilor. Cardul de sanatate le-a dat din nou batai de cap medicilor de familie in ultima saptamana din cauza ca sistemul informatic nu a functionat. Cei mai multi dintre pacientii care au avut nevoie de servicii medicale in ultimele zile au fost refuzati de doctori si au fost rechemati la cabinetele medicale sau la farmacii pentru a-si ridica retetele. O recunoaste chiar presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, doctorul Vasile Ciurchea, care spune insa ca sistemul nu a picat, ci a functionat mai greu, motivand ca in luna decembrie se face atat raportarea serviciilor pentru luna noiembrie cat si cea pentru luna decembrie, dat fiind faptul ca se apropie finalul de an, informeazaAdevarul.

Scene surprinse intr-un spital din Romania. Inconstienta pacientilor poate cauza infectii intraspitalicesti extrem de grave. Infectiile intraspitalicesti fac zeci de victime in fiecare an, in Romania. In spatele acestui bilant trist nu stau insa numai greselile personalului medical si lipsa de fonduri. La fel de vinovati sunt si unii dintre pacienti sau rudele lor. Multi nu respecta normele de igiena elementara. Fumeaza in locuri strict interzise, arunca diverse gunoaie pe holuri si circula prin saloane imbracati de strada. Pe holul Spitalului de Urgenta din Galati, la intrarea in sectia de ortopedie, un barbat care se sprijina intr-o carja isi aprinde linistit o tigara. Pijamaua tradeaza faptul ca este pacient si, cu toate acestea nu pare sa se fereasca. Un altul procedeaza la fel. Integral peStirileProtv.ro.

DW: Spectrul dublei masuri. Mai intai de toate, "legea" ar trebui sa fie una pentru toti, fara nici un fel de derogari. Abia atunci putem sune ca s-a petrecut o "revolutie". Ce lipseste Romaniei politice? Am mai spus-o. E vorba de fair play si de refuzul dublei masuri. Cand vechii evrei acceptau legea revelata lui Moise, ei o acceptau pentru toti, indiferent de familii si triburi. Ceea ce vreau sa spun este ca legea, in sensul ei mai general, are sens numai daca se ancoreaza intr-un adevar plasat deasupra circumstantelor. Esenta legii, oricare ar fi ea, consta in universalitatea si ubicuitatea ei. In Romania se repeta de la o vreme, cu o anumita intentie politica, ca nimeni nu este deasupra legii, dar aceasta este o interpretare ingusta, caci nu e vorba numai de norma juridica stricta, enuntata in Coduri, ci de acel spirit obiectiv al normei care face abstractie de familie, de partid, de grup de interese, complicatii diplomatice samd, anuntaDeutsche Welle.

Cum a intrat Jocul Fecioresc in patrimoniul mondial. Cercetatorul clujean Zamfir Dejeu, cel care a avut ideea inscrierii dansului din Transilvania in lista UNESCO, a fost invatator, profesor de muzica, jurnalist, dirijor si creator de ansambluri folclorice. UNESCO a aprobat inscrierea in patrimoniul mondial al umanitatii a unuia dintre cele mai interesante dansuri din Romania. Este vorba de Jocul Fecioresc din Transilvania, un adevarat ritual initiatic cu origini stravechi. "Unul dintre liderii cetei antreneaza grupul, in timp ce un al doilea conduce dansul. Participantii pot avea varste intre 5 si 70 de ani, si pot include dansatori maghiari sau romi, la fel ca si dansatori romani, contribuind la dialogul intercultural si la coeziunea sociala. Dansul ajuta tinerii sa isi intareasca pozitia in comunitatile traditionale, mai ales in ochii fetelor si a familiilor lor, in vederea casatoriei", arata comunicatul oficial de presa al UNESCO. Cel care a avut viziunea demersului efectuat la UNESCO este un clujean, Zamfir Dejeu, care lucreaza ca cercetator la institutul Arhiva de Folclor a Academiei Romane si care preda ca profesor asociat la Academia de Muzica "Gheorghe Dima". El spune ca a lucrat cativa ani la dosarul care a fost depus la UNESCO, informeazaRomania Libera.

Povestea lui Mugur, elevul torturat de Securitate pentru ca a indraznit sa ceara libertate: "Il tineau 3 ore pe zi in fata unei lampi, pana a facut leucemie si a murit". Mugur Calinescu, un tanar de 17 ani din Botosani, a fost unul dintre cei mai importanti luptatori anticomunisti din nordul Moldovei. Dupa ce a militat impotriva regimului comunist si a visat la Revolutie inca de la inceputul anilor '80, baiatul a murit la scurt timp dupa ce Securitatea a inceput un program sustinut de torturare. Mama sa il plange si dupa 30 de ani pe baiat, considerat cu intarziere erou de catre statul roman. In anul 1981, pe 29 septembrie, muncitorii botosaneni mergeau, ca de obicei, la locul de munca. Angajatii restaurantelor si magazinelor din Centrul Vechi sau de pe Calea Nationala treceau cu totii pe langa cladirea impunatoare a Comitetului Judetean al PCR, astazi sediul Prefecturii si al Consiliului Judetean Botosani. Trecand pe langa peretele lateral, oamenii au ramas inmarmuriti. Pe zid scria apasat cu creta albastra si cu litere mari un strigat de revolta: "Ne-am saturat sa stam la cozi interminabile!", scrieAdevarul.