Un raspuns oficial de la Military Hospital Queen Astrid Bruxelles la care au ajuns opt pacienti raniti in incendiul din clubul Colectiv arata ca toti au fost infectati in Romania cu bacterii intraspitalicesti, scrie Romania Libera.

Candele la ColectivFoto: Hotnews

Ranitii au ajuns la Bruxelles pe 7 noiembrie, dupa ce au fost tratati aproximativ zece zile in spitalele din Romania, potrivit documentului trimis de spitalul belgian, la solicitarea ziarului Romania Libera.

Cei opt provin de la Spitalul Militar Central Carol Davila din Bucuresti. Comandantul acestei unitati medicale, Florentina Radu, a explicat, intr-o declaratie facuta presei in ziua de 6 noiembrie ca "patru pacienti in stare foarte grava si patru pacienti in stare mai putin grava pot fi preluati de Spitalul Militar din Bruxelles".

Doctorii de la Spitalul Militar din Bruxelles spun ca infectiile cu bacterii sunt o raritate in lumea medicala si nu au incidenta pretinsa de medicii romani: "In timpul spitalizarii, exista sanse mici si limitate ca pacientul sa fie infectat cu bacterii", se arata in scrisoarea oficiala de raspuns.

Ziaristii de la Romania Libera i-au intrebat pe medicii de la Military Hospital Queen Astrid Brussels "daca pacientii romani din Colectiv au ajuns in spitalul belgian cu infectii, daca exista sanse ca pacientii sa se infecteze in spitalul dansilor si care sunt sansele ca un pacient sa moara de septicemie in spitalul belgian".

Care este raspunsul integral primit de la Military Hospital Queen Astrid Bruxelles:

"In primul rand dorim sa va prezentam sincerele noastre condoleante legate de pierderea atat de multor vieti tinere in timpul incendiului care a avut loc in club, la sfarsitul lunii Ocotmbrie 2015. In aceasta scrisoare incercam sa raspundem intrebarilor dumneavoastra.

Pacientii romani au fost primiti in Spitalul nostru Militar pe 7 noiembrie 2015. Doi dintre ei se afla la Unitatea de Ingrijiri de Urgente, iar ceilalti sase la Unitatea de Ingrijiri Medii. La internare, ei pareau sa fie colonizati cu o anumita cantitate de bacterii. Conditia lor medicala este, acum, una stabila, iar noi le oferim o ingrijire la standarde ridicate asa cum o cere starea lor actuala. In timpul oricarei spitalizari, exista sanse mici si limitate de a obtine o infectie nosocomiala, posibilitate fata de care noi luam toate masurile de preventie. Referitor la bugetul zilnic pe care il alocam unui pacient ars, nu va putem oferi date exacte, deoarece sunt implicate companiile de asigurari medicale dar si alti parteneri . Speram ca veti gasi aceste informatii folositoare si suntem la dispoztia dumneavoastra in cazul in care aveti nevoie de alte detalii".