Afaceri de milioane de euro cu telefoanele fixe din penitenciare. Un condamnat plateste un minut de convorbire cu 0,2 lei, in timp ce o persoana din libertate plateste 0,04 lei. Detinutii sunt revoltati de aceste tarife, in conditiile in care ei nu au venituri. Aproape 5,1 milioane de euro este cifra de afaceri a celor trei firme, alese fara licitatie de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), sa ofere servicii de telefonie fixa detinutilor din penitenciare atunci cand acestia doresc sa vorbeasca cu rudele, avocatii sau alte persoane. Cele trei firme care scot profit oferind servicii scumpe, in opinia detinutor, sunt Paytel Iasi, Telesoft Iasi si BVFon Romania din Bucuresti. Inainte sa primeasca serviciile de telefonie din penitenciare, cifra lor de afaceri era sub 500.000 de euro. Dupa patru ani, cifra de afaceri a ajuns la aproape 23 de milioane de lei, adica 5,1 milioane de euro, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum "a salvat" statul Complexul Energetic Hunedoara pana l-a bagat in groapa. Salvarea Complexului Energetic Hunedoara a fost atat de "prioritara" pentru statul roman incat compania a primit prea tarziu ajutorul de salvare de 167 de milioane de lei, ceea ce a dus la achizitia cu intarziere a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Lovitura finala vine de la Ministerul Mediului, care a amendat compania cu 538 de milioane de lei, fix pentru certificatele de carbon. Complexul Energetic Hunedoara este compus din termocentralele Deva si Paroseni, plus minele viabile de huila din Valea Jiului, respectiv Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan, compania detinand o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si avand aproximativ 6.500 de angajati. Compania a fost formata in anul 2012 din termocentralele si minele care le deservesc, astfel incat productia integrata sa asigure un viitor pentru huila romaneasca. In acel moment, Hidroelectrica era in insolventa din cauza secetei si a "baietilor destepti", astfel ca in acel an a incheiat cu un profit de 37,9 milioane de lei, anuntaAdevarul.

Surpriza din bugetul lui Ciolos. Consiliul Fiscal: "Proiectia compromite insasi ideea de cadru fiscal-bugetar bazat pe reguli". Consiliul Fiscal arata ca proiectul de buget pe 2016 aprobat de Guvernul Ciolos contine deficiente majore, care incalca toate regulile impuse de legea responabilitatii fiscale, riscand sa duca Romania in derapaj economic, cu incalcarea obligatiilor asumate la nivelul UE, privind plafonul deficitului bugetar de 3%. Consiliul arata ca Guvernul Ciolos si-a supraevaluat veniturile la buget cu 2 miliarde de lei (0,3% din PIB) si ca promoveaza un mix letal: reducerea taxelor concomitent cu cresterea extinsa a salariilor bugetarilor. Prognoza Consiliului este ca, in modul in care este construit bugetul pe 2016, putem asista la deficite bugetare de peste 3% in 2017 si 2018. Proiectul de buget pentru anul viitor intra vineri in dezbaterea Parlamentului, informeazaGandul.

Cea mai scumpa biblioteca din Romania functioneaza ilegal. Biblioteca Nationala a Romaniei (BNR), care adaposteste "o parte importanta a tezaurului cultural national scris", functioneaza de aproape patru ani fara avizele legale pentru securitate la incendiu. Sediul celei mai importante biblioteci din tara a fost inaugurat in 2012, dupa ce statul roman a investit peste 120 de milioane de euro. Cladirea din Bucuresti, in care se afla si birourile Ministerului Culturii, adaposteste aproximativ 350.000 de documente si carti vechi rare, din care 40.000 de manuscrise. De asemenea, peste 60.000 de persoane au abonament la Biblioteca Nationala a Romaniei, potrivit ultimului raport anual de activitate publicat pe site-ul institutiei. Cu toate astea, Ministerul Culturii nu a considerat ca este prioritara intrarea in legalitate a cladirii, prin avizare de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), scrieRomania Libera.

Stenograme din dosarul DNA. Truica despre retrocedarea fermei Baneasa: Doar vom semna si va fi a noastra. Remus Truica dadea asigurari, intr-o discutie purtata cu un alt membru al grupului infractional pe care il constituise, ca pentru obtinerea fermei de la Baneasa ar mai fi nevoie doar de cateva formalitati. Asta se arata in interceptarile din referatul prin care procurorii DNA cer joi arestarea preventiva a inculpatilor Remus Truica, Dan Andronic, Marius Marcovici, Robert Rosu si Lucian Mateescu. Afirmatia a fost facuta in cadrul unei intalniri la care a participat omul de afaceri israelian Benjamin (Benny) Steinmetz, cooptat de Truica in grupul infractional constituit pentru dobandirea intregii averi revendicate de printul Paul al Romaniei, alaturi de consultantii politici Tal Silberstein si Shimon Sheves, de asemenea israelieni, conform unor informatii din dosar, anuntaStirileProtv.ro.

Cum au reusit agentii FBI sa-l prinda pe Dumitru Martin. Informatii din rechizitoriu. Documentul obtinut de Constanta News este chiar rechizitoriul intocmit de agentul FBI Matthew Young despre felul in care a actionat Dumitru Martin. Este vorba despre un document cu 17 pagini care explica in cele mai mici detalii apropierea lui Martin de autoritatile militare americane, dar si cine sunt cei doi angajati ai Polaris M Holding care au negociat spagile. Omul de afaceri din Constanta este acuzat oficial de dare de mita catre un angajat al statului. Documentul a fost intocmit pe 19 noiembrie 2015, dar Dumitru Martin a fost retinut pe baza lui abia pe 1 decembrie. Ghinionul lui Martin a fost ca a intrat pe mana unui agent specializat in Marea Coruptie din Statele Unite. Acesta a fost ajutat de biroul FBI de la Bucuresti care i-a oferit informatii despre familia Martin si compania Polaris M Holding, informeazaConstanta News.

Ce institutii si companii ale statului mai acorda prime salariatilor. Pentru al saptelea an consecutiv, Guvernul a anuntat ca bugetarii nu ar trebui sa se bazeze in anul urmator pe prime si sporuri. Insa, asta nu inseamna ca toti angajatii statului vor avea de suferit. Institutiile si companiile cu capital majoritar sau integral de stat care reusesc sa se autofinanteze si care au alocat buget pentru sporuri si prime, fara bani de la buget, ar putea face asta. In acelasi regim intra si voucherele de vacanta. "De obicei, in februarie au loc negocieri referitoare la contractul colectiv de munca, iar atunci se iau aceste decizii. Banii se aloca si in functie de performantele financiare obtinute pe anul in curs", a declaratpentru EVZ Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa". In majoritatea cazurilor, nu se stie inca daca se vor acorda sau nu prime in acest an, pentru ca nu se cunosc exact rezultatele financiare ale anului in curs. "Legea ofera posibilitatea institutiilor si companiilor sa dea prime, dar daca nu sunt bani, nu se dau", a explicat Hossu, scrieEVZ.