Securitatea a avut o "sursa primara" la Intalnirea de la Malta, dintre Bush si Gorbaciov. 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. 14 decembrie 1989. Tentativa de revolta populara la Iasi. Inceputul revolutiei. In dupa-amiza de 14 decembrie, liderii Frontului Popular Roman s-au deplasat in Piata Unirii, unde au gasit toate intrarile blocate de Militie si de Garzile Patriotice. Fortele de ordine fusesera amplasate in dispozitive inca de la ora 03.00 dimineata. Statia de tramvai a fost mutata din piata pe o strada din apropiere pentru a nu reprezenta un punct de stationare. Numerosi cetateni, atentionati prin manifeste si prin telefon, au incercat sa vina in Piata Unirii pentru a participa la miting si au fost obligati sa circule, sa nu se opreasca, iar altii, observand dispozitivul de interventie si pustiul pietei, au traversat ca si cum erau doar in trecere pe acolo. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum a musamalizat o armata de angajati din Sanatate si Politie accidentul rutier produs de seful CJ Bacau, Dragos Benea: victima tratata gresit, dosare disparute. Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea (39 de ani), a comis un lung sir de nereguli, alaturi de angajati din Sanatate si Politie, in tentativa de a ascunde gravitatea unui accident rutier pe care l-a comis recent. Aflat la volanul unui automobil al institutiei pe care o conduce, Dragos Benea a lovit o femeie care se angajase in traversarea strazii in dimineata zilei de 10 decembrie, chiar in zona Consiliului Judetean Bacau. Accidentul a avut loc in asa-numita situatie "colt de strada". Codul rutier arata ca pietonul poate sa travereseze, chiar daca in locul cu pricina nu este zebra, dupa ce se asigura ca se afla in siguranta. Potrivit relatarilor ulterioare ale victimei, cel neatent a fost Dragos Benea, care, dupa ce a oprit, s-a asigurat la iesire doar in partea stanga si a demarat apoi spre dreapta, in conditiile in care femeia se afla deja in fata masinii, anuntaAdevarul.

Test radical pentru Uniunea Europeana. Proiectul care propune cel mai mare transfer de suveranitate de la infiintarea UE. Comisia Europeana a propus oficial crearea unei politii europene antiimigratie, care ar urma sa aiba 1.500 de membri si va putea fi detasata rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene, printr-o decizie luata la Bruxelles care va putea fi blocata doar cu o majoritate a statelor membre. Adoptarea acestei decizii reprezinta cel mai mare transfer de suveranitate de la infiintarea Uniunii Europene. Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede infiintarea unei noi structuri cu efective terestre si maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin inlocuirea actualei Agentii pentru frontiere - Frontex. Forta de reactie va ar urma sa aiba un buget de 322 de milioane de euro pana in anul 2020, informeazaGandul.

Cutremur in Justitie: Tentativa de fraudare a examenului pentru functii la Craiova. Presedintele Curtii de Apel Craiova, Mihaela Elisabeta Cotora, ajutata de alti judecatori subordonati, ar fi incercat, in 2013, sa isi instaleze doi apropiati in functii de vicepresedinti la instanta pe care o conducea si pe care ar fi vrut sa o controleze. Metoda ar fi fost influentarea membrilor comisiei de examen pentru promovare in functii de conducere a magistratilor. Membrii comisiei sunt desemnati de CSM si numele lor este secret, pentru a evita traficul de influenta sau presiunile. Romania libera a intrat in posesia unor documente care fac o radiografie a scandalului necunoscut opiniei publice pana acum. DNA a demarat cercetarile chiar in timpul evenimentelor si, ulterior, a inceput urmarirea penala fata de presedintele Curtii de Apel Craiova, Mihaela Cotora si fata de alte persoane. Dupa inceperea urmaririi penale, cei vizati au incercat sa obtina informatii chiar din interiorul DNA, incercari monitorizate de anchetatori. De asemenea, s-ar fi intalnit - intalniri monitorizate -, cel mai probabil pentru a se pune de acord cu ce vor declara la DNA, se mai consemneaza in documente, scrieRomania Libera.

Marea problema a soferilor pentru 2016: politele RCA se scumpesc. Cine va ajunge sa plateasca chiar si 1.000 de euro. Anul 2016 vine cu scumpiri uriase pentru soferi. Acestia vor plati mai mult pentru politele de asigurare obligatorii. La randul lor, transportatorii se plang ca in cazul lor majorarea este de 300%. De pilda, pentru o masina de taxi se plateste o polita de 1.000 de euro. Autoritatea de Supraveghere Financiara a refuzat sa comenteze scumpirile. Nemultumiti de noile preturi ale politelor RCA, zeci de soferi si cativa patroni ai firmelor de transport au protestat marti in fata ministerului de Finante. "1000 de euro pentru un Logan asigurare este imposibil de suportat pentru orice roman. Noi suntem in UE, dar nu avem salarii de UE." "25.000 de euro echivaleaza cu valoarea unui vehicul de 5-6 ani", anuntaStirileProtv.ro.

Mircea Basescu ramane sub control judiciar : "Nu am luat bani. Respect Justitia, astept recunoastere si dreptat". Curtea de Apel Constanta a decis, in aceasta dupa amiaza, mentinerea sub control judiciar a lui Mircea Basescu, cercetat pentru trafic de influenta, alaturi de Marian Capatana, cei doi fiind judecati pentru ca ar fi luat bani de la familia lui Sandu Anghel promitandu-i ca-l vor elibera din inchisoare. De-a lungul procesului Mircea Basescu a negat cu vehementa acuzatiile. Avocatul Andrei Gudu a contestat in instanta incheierea sedintei Tribunalului Constanta, din data de 2 decembrie, care prelungea masura controlului judiciar pentru clientul sau, Mircea Basescu. Asta pentru ca, pe de alta parte, Tribunalul a anuntat ca in data de 21 decembrie va da pronuntarile in proces. "Nu putem influenta cercetarea care este aproape de final, iar inculpatul nu ar mai justifica un interes de a impiedica procesul penal", a argumentat avocatul Andrei Gudu, informeazaEVZ.

Telenovela perpetua a datoriilor Rompetrol. Obligatiunile Petromidia si "creanta Libia", povesti fara sfarsit. Grupul China Energy Company (CEFC) va cumpara 51% din fostul Rompetrol Group, insa acesta din urma are o poveste intortocheata cu o serie de datorii catre statul roman, respectiv obligatiunile Petromidia si "creanta Libia". Acestea sunt doua datorii diferite si vizeaza doua companii diferite, rafinaria Petromidia si Rompetrol SA, societate de stat care a reprezentat Romania in proiectele petroliere internationale inainte de 1989. Omul de afaceri Dinu Patriciu a cumparat Rompetrol in anul 1998 si a incasat banii din "creanta Libia". Ulterior, in anul 2001, Patriciu a cumparat rafinaria Petromidia din Navodari. Aceasta avea o serie de datorii la stat, iar in anul 2003 acestea, in cuantum de 688 de milioane de dolari, au fost transformate de catre Guvernul Adian Nastase in obligatiuni convertibile pe 7 ani. Intre timp, in anul 2007, grupul kazah de stat KazMunaiGaz a preluat Rompetrol Group de la Patriciu, preluand, astfel, si datoriile, scrieAdevarul.