Liderii PSD au fost chemati de liberali la negocieri pentru Legea bugetului pe 2008. Joi seara, la Vila Lac 1, premierul Tariceanu s-a prezentat cu minstrii Eugen Nicolaescu si Varujan Vosganian si cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, iar de partea cealalta a mesei s-au asezat Mircea Geoana, Titus Corlatean, Constantin Nita si vicepresedintele comisie de buget a Senatului, Viorel Stefan. Liberalii le-au cerut liderilor PSD sa renunte la o parte din cele 716 amendamente pe care le-a depus la Legea bugetului, Varujan Vosganian explicand ca nu se gasesc bani pentru a li se satisface solicitarile. Pesedistii au fortat insa nota, spunindu-i lui Tariceanu ca are un guvern “ultraminoritar” si fara PSD ii este imposibil sa isi treaca Legea bugetului prin Parlament.

Insa esecul negocierilor este pus atat de liberali, cat si de social democrati, pe seama lui Viorel Hrebenciuc, care a sosit si el la Vila Lac 1 si i-a cerut lui Tariceanu, peste capul lui Geoana, sa coopteze PSD la guvernare. “Va bateti joc de noi! Intram la guvernare sau nimic!”, a cerut Hrebenciuc. Geoana i-a dat peste nas, spunandu-i lui Tariceanu ca PSD nu mai vrea la guvernare, scrie Cotidianul.

Evenimentul Zilei sustine ca Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu se agita intens pentru crearea unei aliante intre PSD si PNL. Cei doi lucreaza insa separat la proiectele lor. In timp ce Hrebenciuc este manat de interesul de a aduce PSD la guvernare, Iliescu militeaza pentru o colaborare parlamentara cu PNL pentru „izolarea lui Basescu”. Ion Iliescu a reluat ideea colaborarii cu liberalii dupa oficializarea aparitiei partidului prezidential.

Adevarul relateaza ca surse din PSD au precizat ca in partid nu s-a discutat inca despre propunerea lui Iliescu. Premierul Tariceanu nu si-a informat nici macar apropiatii din partid despre ideea lui Ion Iliescu. „Nu a fost nicio discutie in partid despre o colaborare de acest gen cu pesedistii. Conducerea PNL a decis insa ca nu vom face nicio inţelegere cu vreun partid politic inainte de alegerile parlamentare de la anul", a declarat secretarul general al Biroului Politic Central, Dan Motreanu.