Generalul Vlad Iulian, fostul sef al Securitatii, confirma Lovitura de Stat din decembrie 1989. Problematica ce a fost pusa in discutia noastra este evident vasta si ar fi foarte greu sa facem chiar si o sumara trecere a ei in revista. Ne-ar trebui pentru aceasta multe ore. Cu atat mai mult cu cat dorim sa va venim in intampinare cu cat mai multe date in posesia carora noi suntem. Eu, prin natura functiei pe care o aveam in decembrie 1989, m-am aflat in centrul evenimentelor din acea luna. Ca sa nu mai vorbesc despre ceea ce institutia pe care am condus-o atunci mi-a furnizat cu anticipatie. Deci sunt foarte multe si foarte importante date. Totodata, tin sa mentionez ca noi nu ne consideram ca fiind singurii depozitari ai adevarului. Aflandu-ne in anumite locuri si in anumite pozitii, poate ca stapanim mai bine evenimentele pe care le-am observat din acele puncte in care ne aflam. Dar este tot atat de adevarat ca, in ceea ce ma priveste, prin natura functiei pe care o aveam, trebuia sa cunosc si ansamblul situatiei. Cu modestia care se impune, trebuie sa va marturisesc ca am reusit intr-o buna masura sa fac acest lucru, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Regele Asfaltului, dezvaluiri la Curtea Suprema: cum isi incasa banii de spaga Darius Valcov. Omul de afaceri Theodor Berna, care controleaza societatea comerciala Tehnologica Radion, a fost audiat astazi timp de patru ore de magistratii Curtii Supreme, intr-unul dintre dosarele fostului ministru de Finante, Darius Valcov. Theodor Berna este unul dintre principalii denuntatorii din acest caz de coruptie. Timp de patru ore el a aratat ca isi mentine declaratiile date la DNA si a dat detalii inedite despre cum a fost negociata mita, cum se dadeau banii si ce primea in schimb. "Il cunosc pe domnul Valcov din anul 2009. Era primar la Slatina. Am vorbit cu dansul si am participat la trei licitatii pentru introducerea de apa si canalizare din zona judetului Olt. Erau pregatite caietele de sarcini si i-am zis ca as vrea sa castig macar un contract. Caietele de sarcini erau deja intocmite. La intalnirea pe care am avut-o mi-a spus ca va face tot ce va putea pentru ca eu sa castig licitatia. Eu i-am propus ca pe parcursul derularii contractului sa-i ofer un comision de 20%", si-a inceput declaratia Theodor Berna, anuntaAdevarul.

Un an cu Klaus Iohannis presedinte. Cum arata "Romania lucrului bine facut". La un an de zile dupa ce a devenit presedinte, Klaus Iohannis a "bifat" principalele solicitari ale propriului electorat: inlocuirea lui Victor Ponta din functia de premier si promulgarea legii votului prin corespondenta. Insa, schimbarea premierului nu a fost rodul actiunilor sefului statului, ci al manifestatiilor de strada. In schimb, sprijinul opiniei publice nu a fost suficient in cazurile care nu au depins direct de Iohannis. Noua legea a votului prin corespondenta are numeroase lipsuri, iar promisiunea ca parlamentarii nu vor mai face scut in fata colegilor cu probleme penale a fost realizata doar partial. Klaus Iohannis a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie 2014 in fata lui Victor Ponta (PSD) cu 54,43% din voturile exprimate, fata de cele 45, 56% ale lui Ponta, desi in primul tur diferenta a fost de 10% in favoarea social-democratului. Rezultatul a fost schimbat de scandalul legat de modul in care premierul Ponta a gestionat votul romanilor din strainatate, dupa ce mii de oameni nu au reusit sa voteze, informeazaRomania Libera.

Unde va mai fi interzis fumatul, in afara de spatiile publice. Clarificarile oferite de initiatorul legii. Fumatul va fi interzis in preajma copiilor. Chiar daca noua lege ne permite sa ne aprindem o tigara pe strada sau pe plaja, acolo unde sunt copii nu trebuie sa se fumeze. O spune explicit initiatorul legii, care si-a propus ca prin modificarile aprobate sa elimine riscul de imbolnavire a copiilor. Concret, fumatul va fi interzis in toate locurile de joaca, inclusiv cele din parcuri, in restaurante, la piscine, in curtile scolilor, spitalelor si primariilor. In plus, nu se va mai fuma absolut deloc in spatii publice inchise. Interzicerea tigarilor in spatiile publice a impartit lumea in doua tabere. Fumatorii se simt exclusi din viata publica, scrieStirileProtv.ro.

DW: Dogmele patriotice si diplomatia fara autoritate. Aici in Romania se sustine cu aplomb o anomalie convenabila. Caci britanicii au dreptate sa spuna ca e nefiresc sa acorde ajutoare sociale oricarui nou sosit, cata vreme acestea provin din bugetele proprii. Nu am vazut in politica si in presa romaneasca nicio opinie favorabila sau cel putin neutra fata de incercarea Marii Britanii de a reforma Uniunea Europeana. Exista aici un consens puternic, aproape dogmatic, cu privire la faptul ca englezii sunt nationalisti, egoisti, daca nu cumva rasisti si ca solicitarile lor sunt in mod necuvenit antieuropene. Chiar si comentatorii profesionisti de nivel inalt impartasesc dogma publica cu privire la eroarea britanica. Un exemplu remarcabil, fiind vorba de unul dintre cei mai buni analisti de politica externa din Romania, este Valentin Naumescu, care scria deunazi ca politica premierului Cameron ar fi "punctul culminant al acestei lungi istorii a santajului si duplicitatii britanice in relatia cu Uniunea Europeana", anuntaDeutsche Welle.

Proiecte europene, nefinalizate de apropiatii lui Mazare si Constantinescu, platite din banii constantenilor. Pentru terminarea proiectelor castigate la licitatii "legale" de firmele de casa ale fostilor mai-mari ai urbei, nefinalizate la termen, autoritatile trebuie sa-si stoarca buzunarul public Cel mai mare proiect cu finantare europeana al Consiliului Judetean (CJ) Constanta, in valoare de 16, 5 milioane de euro, a fost sistat din cauza faptelor de coruptie constatate de procurorii DNA, vizand obtinerea ilegala de fonduri, spalare de bani, evaziune fiscala si constituire de grup infractional. CJ va inapoia la UE, cel mai probabil, banii cheltuiti pe proiect. Pe langa acestia, pentru ca nu au finalizat 12 proiecte europene, atat primaria cat si CJ Constanta se vad nevoite sa le termine cu bani din bugetul propriu, insumand aproape 10 milioane de euro. Proiectul privind restaurarea cetatii Capidava din judetul Constanta a fost sistat, in urma cu o saptamana, desi lucrarea este realizata in proportie de peste 80%. Lucrarea are valoarea initiala de 74 milioane de lei, reprezentand 10% din bugetul judetului Constanta pe 2015. Procurorii DNA Constanta au obtinut arestarea lui Constantin Dima, administratorul SC Mara Construct SRL, firma detinuta de fina lui Nicusor Constantinescu, informeazaEVZ.