Majoritatea covârsitoare a copiilor si adolescentilor din judetul Hunedoara au un regim alimentar nociv. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu efectuat de Centrul judetean pentru asistenta psiho–pedagogica (CJAPP) din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara. Psihologii centrului sunt convinsi ca rezultatele sunt valabile si în restul zonelor tarii, unde nu s-au efectuat astfel de cercetari.

Dupa ce au intervievat aproape 400 de elevi din clasele de gimnaziu si liceu ale mai multor scoli din judet, specialistii centrului amintit au ajuns la concluzia ca 74 la suta dintre elevi consuma zilnic alimente de tip fast-food (care sunt bogate în grasimi). Dulciurile au si ele locul lor fruntas în preferintele tinerilor, mai bine de 64 la suta alegând sa consume între 50 si 150 de grame de astfel de produse în fiecare zi. Sucurile îndulcite au acaparat ca si consumatori zilnici 92 la suta dintre copii si adolescenti, fiind vorba de cantitati zilnice între 0,5 si 2 litri. Singura constatare încurajatoare a studiului este aceea ca 72 la suta dintre copii si adolescenti consuma pe zi cel putin o mâncare gatita acasa.

„Anul acesta a aparut o directiva a Uniunii Europene privind alimentatia, dar reglementarile legale din tara noastra se afla înca în dezbateri în parlament. Noi am dorit sa venim cu acest studiu în întâmpinarea demersului general pentru o mai buna alimentatie”, explica Dan Oltean, coordonatorul CJAPP.

Problema alimentatiei este total neglijata în scoli. Doar 3% dintre respondentii sondajului efectuat de CJAPP au spus ca au discutat la scoala despre influenta E-urilor, tot 3% despre piramida alimentelor, 6% despre nocivitatea consumului de dulciuri si 9% despre efectul produselor de fast-food. Din cauza indiferentei scolii, aproape jumatate dintre elevi nu pot spune daca au sau nu o alimentatie sanatoasa.

Integral in Evenimentul Zilei