UPDATE Proiectul Legii antifumat a fost contestat la Curtea Constitutionala de 33 de senatori
'Am contestat legea care se afla la promulgare acum la domnul presedinte Iohannis privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Legea are multe probleme de neconstitutionalitate in exprimare. Se intelege ca inclusiv in spatii colective private, de exemplu la dumneavoastra acasa, nu puteti fuma, ceea ce nu este constitutional', a afirmat Alfred Laurentiu Mihai.
Senatorul a adaugat ca, in opinia parlamentarilor care au depus contestatia, legea in forma in care a fost adoptata separa fumatorii in doua categorii: cei care pot fuma in aeroporturi sau cei care sunt in inchisori de maxima siguranta si ceilalti fumatori care nu au voie.
'Bineinteles ca nu au voie decat daca sunt in situatia cu pricina, adica ori se afla in inchisoare si numai acolo pot fuma intr-un spatiu public inchis sau in aeroporturi, in spatii special amenajate, ceea ce nu este constitutional. Practic, este o discriminare, intre fumatori vorbesc. Daca nu s-ar putea fuma nicaieri intr-un spatiu public inchis ar fi corect. Daca legea ar trece in aceasta forma si ar fi votata in Parlament cu unanimitate nu ar fi nicio problema. Plus ca trebuie vazute foarte bine partile de constitutionalitate care noi credem ca au fost incalcate. Noi nu putem sa spunem suta la suta daca avem dreptate sau nu decat dupa ce Curtea va da un verdict', a explicat Alfred Laurentiu Mihai.
Senatorul a precizat ca demersul catre CCR este sustinut de alti 32 de senatori. 'Nu este initiata doar de mine, este initiata impreuna cu colegii mei, suntem 33 de senatori care am semnat aceasta contestatie la Curtea Constitutionala. Au semnat 33 de colegi, nu pot sa va spun acum nume, dar pot sa va spun sigur ca sunt de la mai multe grupuri parlamentare. De exemplu, doamna Anghel (Cristiana Anghel - n.r.) a fost cu mine, a semnat si dansa. Au fost si de la Camera care au sustinut, domnul Fenechiu (Daniel Fenechiu - n.r.) alaturi de care am formulat contestatia. Nu a semnat-o pentru ca e de la Camera si noi am depus-o de la Senat, secretariatul general al Senatului', a completat el.
Alfred Laurentiu Mihai a afirmat ca demersul la CCR nu este impotriva unei legi antifumat, dar trebuie ca un astfel de act normativ sa respecte prevederile constitutionale.
'Este corect sa avem o lege antifumat care sa respecte normativele, directivele europene, este corect sa protejam nefumatorii, sa nu se fumeze in preajma copiilor. Sunt de acord cu toate aceste lucruri, dar nu sunt de acord sa trecem de dragul de a trece o lege nefiind constitutionala', a sustinut senatorul.
Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie de plenul Camerei Deputatilor, Camera decizionala in acest caz. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi 'pentru', 20 'impotriva' si 26 de abtineri.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
este ok ca vecini sa fie deranjati si intoxicati de fum? am trait asa 5 ani de zile fara sa pot face nimic, am izolat baia, am stat cu geamurile inchise vara, i-am rugat pe vecinii de jos sa fie mai atenti unde fumeaza, degeaba. Daca fumatorii ar fi avut un miim de respect fata de ceilalti si in primul rand fata de ei, nu ar fi fost necesara aceasta lege.
La un articol referitor la pensiile speciale e un commentator care insista ca acele sume nu sint din fondul de pensii...
Si totusi, "noi" pentru ce paltim?
PS: M-am lasat de fumat acum 3 ani
Dar te intreb: un om singur, la el in casa, singur pe un varf de deal. Are voie sa fumeze? Pentru ca legea spune mai degraba nu. Daca e posibil sa ii vina postasul sau nepotii in vizita, este deja "spatiu in folosinta comuna".
E o problema dificila, dar legea asta e la fel ca toate legile romanesti: proasta. Nu poate ramane asa.
Și în plus pentru un nefumător mirosul e foarte ușor de observat. Pentru cineva care fumeaza și al cărui apartament miroase oricum a fum probabil nu se simte daca intră fum de la altcineva.
Fumul intră prin aerisirile din baie sau bucătărie. Dacă ești la un etaj superior și se fumează la etajele de jos, e dezastru.
De multe ori a trebuit să țin hota și ventilația din baie pornite zi și noapte ca să nu intre prin ele fum de la vecini.
Dacă mai vrei să deschizi cumva și un geam, ghinion. Ca fumătorilor le place să fumeze pe geam.
Și când sunt în mașină la semafor, evident că fumatorii din mașinile din jur trebuie să fumeze cu geamul deschis și cu țigara ținută afară pe geam. Fumul intră la mine în mașină chiar dacă am geamurile închise, dacă e un semafor mai lung deja trebuie să trec ventilația pe recirculare.
Și mai avem fumătorii care fumează la intrarea în magazine, pentru că în interior nu au voie. Ocazie cu care toți cei care intră în magazin trebuie să treacă printr-un nor de fum. E și mai plăcut când intrarea în magazin se face printr-o parcare subterană, unde fumul se acumulează din cauza tavanului.
Și mai avem și spațiile pentru fumători amenajate prin diverse locuri, cum ar fi food court-urile din mall-uri. Teoretic sunt izolate de restul incintei. Practic fumul se răspândește peste tot în jurul spațiilor respective. Dupa ce manânci în AFI Cotroceni la etaj îți miros hainele câteva zile a fum.
E până la urmă o problemă de bun simț, la fel ca problema cu cei care ascultă muzică la maxim sau țin câini care latră în continuu la bloc. Sau care dau găuri în pereți la 3 dimineața.
De îndată ce îmi voi permite o să mă mut la casă. La o distanță rezonabilă de alte locuințe, pentru că din pacate în Romania bunul simț e pe cale de dispariție. Și, bonus, nici nu va mai trebui să stau cu stresul că pot deranja vecinii.
n.b.: a se sesiza si aspectul ecologist al problemei :)
Am plecat!