Senatori din mai multe grupuri parlamentare au initiat, luni, o contestatie la CCR la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, a declarat pentru Agerpres senatorul independent Alfred Laurentiu Mihai.

'Am contestat legea care se afla la promulgare acum la domnul presedinte Iohannis privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Legea are multe probleme de neconstitutionalitate in exprimare. Se intelege ca inclusiv in spatii colective private, de exemplu la dumneavoastra acasa, nu puteti fuma, ceea ce nu este constitutional', a afirmat Alfred Laurentiu Mihai.

Senatorul a adaugat ca, in opinia parlamentarilor care au depus contestatia, legea in forma in care a fost adoptata separa fumatorii in doua categorii: cei care pot fuma in aeroporturi sau cei care sunt in inchisori de maxima siguranta si ceilalti fumatori care nu au voie.

'Bineinteles ca nu au voie decat daca sunt in situatia cu pricina, adica ori se afla in inchisoare si numai acolo pot fuma intr-un spatiu public inchis sau in aeroporturi, in spatii special amenajate, ceea ce nu este constitutional. Practic, este o discriminare, intre fumatori vorbesc. Daca nu s-ar putea fuma nicaieri intr-un spatiu public inchis ar fi corect. Daca legea ar trece in aceasta forma si ar fi votata in Parlament cu unanimitate nu ar fi nicio problema. Plus ca trebuie vazute foarte bine partile de constitutionalitate care noi credem ca au fost incalcate. Noi nu putem sa spunem suta la suta daca avem dreptate sau nu decat dupa ce Curtea va da un verdict', a explicat Alfred Laurentiu Mihai.

Senatorul a precizat ca demersul catre CCR este sustinut de alti 32 de senatori. 'Nu este initiata doar de mine, este initiata impreuna cu colegii mei, suntem 33 de senatori care am semnat aceasta contestatie la Curtea Constitutionala. Au semnat 33 de colegi, nu pot sa va spun acum nume, dar pot sa va spun sigur ca sunt de la mai multe grupuri parlamentare. De exemplu, doamna Anghel (Cristiana Anghel - n.r.) a fost cu mine, a semnat si dansa. Au fost si de la Camera care au sustinut, domnul Fenechiu (Daniel Fenechiu - n.r.) alaturi de care am formulat contestatia. Nu a semnat-o pentru ca e de la Camera si noi am depus-o de la Senat, secretariatul general al Senatului', a completat el.

Alfred Laurentiu Mihai a afirmat ca demersul la CCR nu este impotriva unei legi antifumat, dar trebuie ca un astfel de act normativ sa respecte prevederile constitutionale.

'Este corect sa avem o lege antifumat care sa respecte normativele, directivele europene, este corect sa protejam nefumatorii, sa nu se fumeze in preajma copiilor. Sunt de acord cu toate aceste lucruri, dar nu sunt de acord sa trecem de dragul de a trece o lege nefiind constitutionala', a sustinut senatorul.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie de plenul Camerei Deputatilor, Camera decizionala in acest caz. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi 'pentru', 20 'impotriva' si 26 de abtineri.