Cum au decis trei militieni, de capul lor, sa-i captureze pe sotii Ceausescu. De multe ori, istoria este facuta de personaje marunte. Jocul intamplarii pune in mana unor oameni obisnuiti fraiele marilor cotituri ale unor destine de tari si natiuni. Nici evenimentele din decembrie 1989 nu au facut exeptie. Pana cu o zi inainte, cei mai puternici oameni din Romania, Nicolae si Elena Ceausescu au fost ridicati si dusi la Militie de un echipaj obisnuit, asa cum putem vedea patruland pe orice strada din Romania. Raportul subofi terilor de militie din Targoviste, care i-au capturat pe sotii Ceausescu, pentru a-i preda armatei, asa cum a fost el reprodus, fara modificari, in cartea generalului MI Ion Suceava, "In numele adevarului", aparuta in anul 1991 la Editura Venus, este senzational din acest punct de vedere. Daca facem abstractie de numele celor doi, raportul subofiterilor care au pus capat fugii cuplului Ceausescu pare un document banal, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Mii de revolutionari vor incasa indemnizatii de pana la 4.500 de lei pe luna! Printre ei - parlamentari, actori, cantareti si lideri ai lumii interlope. Dupa 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, statul roman a redeschis conducta cu bani publici pentru o serie de revolutionari controversati, introdusi, mai nou, sub titulatura de "luptatori cu rol determinant". Pe lista celor care vor incasa indemnizatii lunare se afla parlamentari, actori, cantareti, sportivi, dar si personaje din lumea interlopa. Peste 2.700 de revolutionari vor primi certificate cu titlu de "luptatori cu rol determinant" in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si vor incasa, din bani publici, indemnizatii lunare cuprinse intre 2.600 si 4.500 de lei pe luna. Asta in conditiile in care un veteran de razboi este rasplatit cu 135 de lei lunar, iar salariul unui profesor debutant abia depaseste 1.200 de lei. Totul vine ca urmare a unei Ordonante de Urgenta emise, in decembrie 2014, de Guvernul Ponta, prin care s-a hotarat o noua runda de verificari in randul revolutionarilor si instituirea unui nou tip de indemnizatie. Verificarile s-au facut, insa, cu ingaduinta si printre beneficiari se numara, si de aceasta data, persoane a caror contributie la Revolutia din 1989 este cel putin indoielnica, anuntaAdevarul.

Spiritul Craciunului, agent electoral pentru politicieni. Primarii si presedintii de consilii judetene ofera copiilor, in decembrie, dulciuri si jucarii dubioase, pentru voturile din vara ale parintilor. Zeci de mii de copii din scoli si gradinite primesc in fiecare an de Craciun pachete cu dulciuri si jucarii de la primari si presedinti de consilii judetene. Asa se intampla pe tot cuprinsul Romaniei. De cele mai multe ori, in spatele gestului frumos de a darui se ascunde o miza electorala. Politicienii au nevoie de voturile parintilor. Romania libera a vrut sa afle daca aceasta cutuma romaneasca apare si in alte tari ale lumii. In Anglia, copiii nu primesc daruri de la administratia locala. "A fi primar aici e mai mult un titlu onorific", ne-a explicat Andreea, care traieste de cativa ani in Regatul Unit. De fapt, mama prietenului ei este primar intr-un orasel de langa Manchester si nimeni nu considera acest lucru extraordinar. Problemele administrative ale comunitatii tin de consiliul local. Inclusiv celebrele ajutoare sociale ("benefits"), pentru care Anglia este atat de cautata de straini, informeazaRomania Libera.

180 de milioane de dolari au zburat din conturile TAROM fara sa le vada nimeni. Compania si-ar fi permis doua Boeing 737 noi. Gaura de 180 de milioane de dolari la una dintre cele mai mari companii de stat din Romania. Managementul privat al Tarom, sustine ca suma a disparut din conturi, fara nicio explicatie, intre 2008 si 2012. Acum incearca sa afle, unde s-au dus banii, in conditiile in care in acest an pierderea operatorului aerian va fi de 10 milioane de dolari. Suma de 180 de milioane de dolari este foarte importanta pentru compania Tarom. Ca sa intelegeti, mai exact, este ca si cum de pe pista au disparut brusc doua avioane Boeing 737 nou noute. Asta in conditiile in care Tarom are in prezent 23 de avioane multe dintre ele destul de vechi. Sefii companiei Tarom sustin ca in 2008 in conturile companiei erau aproape 1 miliard de lei noi. Incepand cu 2009, banii au inceput sa se topeasca. Cu cate 200, 300 de milioane de lei anual. Asa se face, spun managerii privati, ca in 2012 mai erau in jur de 200 de milioane de lei noi, scrieStirileProtv.ro.

Cu ce metode murdare s-a dus batalia pentru putere in USL si in PSD. Documentul incendiar cu care era santajat Mircea Govor, arestat la domiciliu pentru coruptie. Nume de cod: "Oierul". Vicele Consiliului Judetean Satu Mare era amenintat cu un act din perioada Securitatii, in care scria ca liderul judetean PSD frecventa un grup cu o alta orientare sexuala, de unde aducea informatii la politia politica.Anchetele procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au scos la iveala lupta crancena pentru putere care se ducea in judetul Satu Mare. Liderul local PSD, Mircea Govor, arestat la domiciliu pentru mai multe fapte de santaj si coruptie, conducea cu mana de fier organizatia judeteana. Principalii parteneri politici la conducerea judetului erau fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, si presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, ambii fosti liberali, trecuti, intre timp, la ALDE. Desi, oficial, USL functiona foarte bine la Satu Mare, in culise, intre Govor si Silaghi se ducea o lupta pentru intaietate in judet, anuntaEVZ.

Islamizare prin migrare. "Jur pe Allah ca doar pentru acest tel am venit aici". Un musulman de origine siriana care a intrat anul acesta in Europa profitand de valul de refugiati care aveau ca destinatie Germania a admis, intr-un interviu acordat unui post arab de televiziune, ca scopul sau nu a fost sa fuga din calea razboiului sau sa scape de teroarea instituita de gruparea jihadista Statul Islamic (ISIS). Telul sau a fost si ramane cu totul altul: "islamizarea" Europei prin convertirea cetatenilor ei la islam. Barbatul se declara oricand gata "sa-si vanda tara" si "chiar parintii" pentru a atinge "paradisul", convertind europeni la islam, care, la randul lor, ii vor "islamiza" pe altii. "Jur pe Allah ca doar pentru acest tel am venit aici. Am observat ca sunt curiosi si dispusi sa cunoasca islamul prin noi", a adaugat barbatul, informeazaAdevarul.

Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene: Romania a cheltuit un milion de euro pentru proiecte care au costat 300.000 in alte state. Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a explicat intr-un interviu pentru "Romania libera" ca tara noastra a pierdut fonduri europene din cauza lipsei de organizare, de planificare si de strategie. S-au pregatit de trei ori mai multe proiecte decat puteau fi finantate, cheltuindu-se bani si energie, fiindca nu au existat politici sectoriale unitare. Pe de alta parte, in absenta unei stabilitati la nivelul autoritatilor de management, directorii au fost schimbati pe banda rulanta, politicul prevaland profesionalismului. Aura Raducu considera ca prioritatea sa este realizarea unui contract public national pentru proiecte mari de infrastructura, astfel incat sa putem accesa mai usor si mai eficient fondurile europene. Aceasta a precizat ca la jumatatea lunii ianuarie va fi publicat un calendar al finantarilor pentru 2016 si 2017. Ministrul Fondurilor Europene subliniaza necesitatea construirii bugetului national pe aceleasi principii ca ale UE, adica tinandu-se cont de politicile de dezvoltare si nu de necesitatile fiecarui minister in parte, scrieRomania Libera.