Povestea nefardata a Elisabetei Lipa, ministrul Tineretului si Sportului. De pe toloaca din Candesti, in Guvernul Romaniei. Chiar in pragul unui nou an, cand sportul romanesc a alunecat deja intr-un somn bolnav al deziluziei, Elisabeta Lipa - campioana din nastere - incearca sa-l trezeasca la viata. Amintirile ei tonice, de luptatoare, se incheaga, mai jos, intr-o speranta plapanda, dar binefacatoare Evenimentul Zilei: - Ce amintiri aveti din copilarie? Elisabeta Lipa: Sunt nascuta pe malul Siretului, intr-un sat de ucraineni, un satuc mic, asezat, cu oameni harnici, muncitori, respectuosi. Suntem doua fete la parinti, sora mea este mai mare cu sase ani decat mine si, cum eu eram cea mai mica, am devenit baiatul pe care si-l dorisera parintii mei. Nu pot sa spun ca eram o razgaiata, mi-a placut de mica sa muncesc, sa-i ajut pe ai mei, mai ales ca tata a decretat ca eu sunt baiatul lui. Asa ca, ma lua la muncile mai grele, iar pe sor-mea o pastra in bucatarie, la gatit, la spalat, la treburi mai usurele. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

2015: sfarsit de cariera pentru nume grele din politica romaneasca. Victor Ponta, Gabriel Oprea, Sorin Oprescu si Elena Udrea, adica un fost premier, un fost vicepremier, un fost primar general al Capitalei si un fost ministru care a ravnit chiar la functia de sef al statului, sunt cei mai importanti politiceni rasturnati, brusc, in 2015. Pentru multi oameni politici, anul 2015 inseamna sfarsitul. Unii dintre ei pareau de neatins, dar i-a ajuns din urma trecutul penal. Altii pareau intepeniti in functii, dar au fost zguduiti de revolta oamenilor scarbiti de coruptie. Unii cred ca se vor ridica si vor fi si mai puternici, altii isi dau seama ca nu mai e loc de intors. Victor Ponta. Fostul premier a trecut peste anchetele procurorilor DNA, peste mai multe motiuni de cenzura, dar n-a rezistat strazii. Oamenii i-au cerut demisia dupa tragedia de la Colectiv, cazul care a demonstrat ca sistemul corupt ucide. Victor Ponta spera sa-si rezolve problemele cu Justitia si sa faca din nou politica la varf, insa in primavara incepe procesul dosarului "Turceni-Rovinari", in care este acuzat de spalare de bani si fals in inscrisuri. Suspiciunile penale l-ar putea lasa pe Victor Ponta chiar si in afara Parlamentului, daca PSD va respecta criteriile de integritate pentru alegerile din 2016, anuntaAdevarul.

O noua lege antifumat in 2016. Lista tigarilor care vor fi interzise in Romania. Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii atrage atentia asupra ingredientelor pe care le contin tigaretele aflate la raft si interzice produsele din tutun care sunt imbogatite cu arome deosebite ce se diferentiaza de cea a tutunului simplu, fie ca acestea se gasesc in compozitia tigarii sau in filtre, hartie, ambalaj, pentru cele din urma fiind interzis sa contina nicotina. Mai mult, se precizeaza ca producatorii de tigari vor raporta Ministerului Sanatatii date precum emisiile tigarilor si ingredientele folosite in procesul de fabricatie a produselor din tutun. "In acest sens, se interzice punerea pe piata a tigarilor si tutunului de rulat ce au o aroma caracteristica (adica au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil in mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinatie de aditivi, incluzand neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, si care este perceptibil inainte sau in timpul consumarii produsului din tutun), sau care au arome in filtre, hartie, ambalaj, capsule sau in orice caracteristica tehnica care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensitatii arderii", se arata in proiectul de act normativ de pe site-ul ministerului, informeazaGandul.

Politicienii si destinatiile exotice in care fug de lege. America a fost destinatia preferata a mai multor "personalitati" din Romania cautate prin Interpol pentru acte de coruptie. Fostul deputat PDSR Mihai Tanjala (foto medalion), condamnat pentru coruptie si dat in urmarire internationala prin Interpol, va fi extradat din Insulele Cayman, unde fusese arestat in octombrie, dupa ce magistratul-sef al teritoriului a decis in acest sens. Politicianul, fondator al fostei unitatii de informatii a Ministerului de Interne UM 0215 (celebra "Doi si-un sfert") a fost condamnat in 2011 la cinci ani de inchisoare, pentru stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul este actionar. In acest mod, Mihai Tanjala ar fi obtinut peste 500.000 de euro. Fostul deputat a cerut azil politic in Insulele Cayman, conform Mediafax, afirmand ca se teme pentru viata sa in cazul in care ar reveni in Romania. Cererea i-a fost respinsa, scrieRomania Libera.

Proiectele de 200 de milioane de euro care ar urma sa schimbe fata Bucurestiului. Cum ar arata Capitala in 2022. Mai multe proiecte care ar putea schimba centrul Capitalei sunt in atentia autoritatilor locale. Vorbim de construirea mai multor zone pietonale, poduri noi peste Dambovita, dar si piste pentru biciclete. Costurile trec de 200 de milioane de euro, iar termenele de finalizare sunt generoase - pana in 2022. Toate trebuie sa treaca insa de votul consiliului general, care marti le-a respins. Unul dintre proiecte presupune amenajarea unui circuit pietonal, dar si pentru biciclisti, in zona centrala a Bucurestiului. Un traseu cu o lungime de peste 9 km, ce ar trebui sa se intinda de la Piata Romana pana la Piata George Cosbuc si sa fie incadrat de Calea Mosilor si Calea Grivitei. Conform proiectului, piata de flori ar trebui sa aiba cu totul alt aspect. In locul tarabelor vechi de fier ar trebui sa apara spatii comerciale moderne, iar sub piata sa se construiasca o parcare, anuntaStirileProtv.ro.

Romania: Evolutii posibile pentru 2016. Marea schimbare anuntata de instalarea guvernului Ciolos se dovedeste de fapt o schimbare moderata si dominata de multe precautii politice cu orizont electoral. Momentul actual e caracterizat de o anumita nesiguranta. Toti cei care detin informatiile necesare si minima competenta de a analiza admit ca Romania ar putea evolua bine sub raport economic in 2016, cu conditia desigur ca si economia europeana sa avanseze sau cel putin sa nu intre in recesiune. Exista premise bune: guvernul Ciolos a preluat de la guvernul Ponta o situatie robusta si datatoare de incredere. Ministrul economiei, Costin Borc, spunea in interviul acordat DW ca ￯indicatorii macro-economici din Romania sunt foarte buni.￯ Asta inseamana, daca e sa intram putin in detalii, ca anul s-a incheiat cu excedent bugetar, ca inflatia a fost in scadere, ca datoria publica a intrat pe o curba descrescatoare, iar somajul a ramas la cote scazute. Potrivit datelor Eurostat, Romania se afla printre tarile cu cea mai buna situatie macroeconomica, inaintea acelora cu economii puternice din vestul continentului. Daca ar fi luate in considerare numai criteriile nominale, Romania ar putea adera in scurt timp la moneda comuna. De ce nu o face este alta poveste, informeazaDeutsche Welle.