Atentie, soferi! Vi se pregateste un nou Cod Rutier. Agresivii care isi sicaneaza colegii de trafic risca retinerea permisului Soferii "agresivi'' ar putea fi sanctionati cu 6 pana la 8 puncte amenda si chiar suspendarea permisului, potrivit unui nou proiect de Cod Rutier depus la Senat. Printre manevrele care vor aduce amenzi usturatoare se numara schimbatul succesiv al benzilor pentru depasirea coloanelor, claxonatul excesiv sicondusul pe trotuar. 40 de alesi din toate partidele au elaborat un proiect al unui nou Cod Rutier prin care propun definirea si sanctionarea sofatului agresiv, pe care il considera sursa principala de accidente, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Harta salariilor in 2016. Unde se gaseste in Romania cel mai usor de munca Bucurestiul ramane si in 2016 orasul in care iti poti gasi cel mai repede de munca si castiga mai mult. Potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza, castigul mediu net va fi in acest an in Capitala de 2.813 lei. Capitala este urmata in topul castigurilor medii lunare de judetul Ilfov cu 2.363 de lei, cu 7% mai mult decat in 2015. In top 5 urmeaza Clujul cu 2.166 de lei, , in crestere cu 7,8%, Timisul cu 2.136 de lei. cu 7,5% mai mult decat anul trecut, si Argesul cu 2.050 de lei, cu 7,3% in plus fata de 2015. Locul din Romania unde se va castiga cel mai putin in 2016 va fi judetul Harghita, cu un salariu mediu net estimat de 1.317 lei, integral pe Gandul.

Analiza: Cum ne aparam de Rusia lui Putin? Cea mai grava amenintare la adresa Romaniei in acest moment o reprezinta politica agresiva a Kremlinului fata de Europa, sprijinita tacit sau explicit de tot mai multi lideri europeni, dispusi mai degraba sa se adapteze la noua politica a lui Vladimir Putin decat sa o infrunte. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat strategia rusa, una complexa, incluzand mijloace politice, militare, informationale si de propaganda, are drept scop destabilizarea ordinii liberale mondiale pe care Rusia o percepe drept "americana". In lipsa unei riposte coerente din partea Vestului, Romania risca sa ramana izolata, alaturi de Polonia si statele baltice, intre Rusia si complicii ei europeni, scrie Romania Libera.

Mircea Basescu afla astazi sentinta in dosarul sau. Declaratiile contradictorii ale omului care i-a luat banii lui Bercea Mondial Mircea Basescu este judecat, alaturi de Marian Capatana, in dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Pe parcursul procesului, suma pe care tiganii din clanul Bercea sustin ca i-ar fi dato lui Capatana pentru fratele fostului presedinte a fost modificata in cateva randuri. Acest lucru face destul de greu plauzibil denunturile lor, in care sustineau ca parte din bani urmau sa ajunga la insusi Traian Basescu, pentru a fi favorizati in afacerile lor, anunta EVZ.

Ghidul falsificatorului de carduri care a golit conturile bucurestenilor de Craciun si de Revelion Un falsificator de carduri care abia intrase in bransa hackerilor a fost prins, in noaptea de 1 spre 2 ianuarie de politistii si procurorii de la Combaterea Crimei Organizate imediat ce scosese dintr-un bancomat aproape 12.000 de lei cu un card fals. In momentul in care a fost capturat, Bobi Constantin Ciulin (34 de ani) din Constanta avea asupra sa 32 de carduri bancare, dintre care 14 carduri neinscriptionate (blank), 18 carduri falsificate si contrafacute si mai multe chitante de retragere. In fata procurorilor DIICOT, Bobi a recunoscut tot, inclusiv faptul ca cei 60.000 de lei pe care autoritatile i-au gasit la locuinta lui in timpul perchezitiilor erau bani pe care i-a scos fraudulos din conturile unor persoane, integral pe Adevarul.

Cum ne va afecta legea anti-fumat In Romania, 4 oameni mor in fiecare ora din cauza fumatului, iar 50% dintre fumatorii de acum vor muri de boli legate de fumat daca nu renunta. Acesta este unul dintre argumentele proiectului de lege anti-fumat, care se asteapta sa intre in vigoare in 2016. Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului national STOP FUMAT, explica pentru cititorii Romania Libera de ce era absolut necesara o astfel de lege. Magdalena Ciobanu: Daca aceasta lege ar fi adoptata, atunci numarul persoanelor cu infarct ar scade, chiar foarte repede, in primele sase luni. Din experienta altor tari stim ca, in ce priveste numarul persoanelor cu astm care se spitalizeaza, de asemenea, scade dupa 6-9 luni de la implementa legii. Deci, o lege care este facuta pentru binele, pentru sanatatea cetatenilor acestei tari este tergiversata.

Electoratul german de centru aluneca spre dreapta Mai bine de 600 de atacuri asupra adaposturilor destinate refugiatilor, popularitatea in crestere a partidelor si miscarilor de dreapta cum ar fi AfD si Pegida, inmultirea mesajelor pline de ura in internet - toate acestea demonstreaza ca Germania nu este numai o tara ospitaliera pentru imigranti. In plus, se poate constata o noua recrudescenta a xenofobiei. Daca in 2011 s-au consemnat 18 atacuri asupra caminelor si locuintelor pentru refugiati, in 2015 au fost peste 600. Dar Germania are si o alta fata. Mii de voluntari, de la scolari la pensionari, ii ajuta pe refugiatii sirieni, irakieni si afgani, integral pe Deutsche Welle.