Revolutia l-a prins ofiter activ, angajat ca economist in ministerul apararii ceausist. A continuat apoi ca ofiter in justitia militara pana in 1993, cand a trecut prima oara in rezerva, devenind om de afaceri. In primii ani ai tranzitiei, capitanul Gabriel Oprea s-a asociat cu mai multi cetateni straini in timp ce il frecventa si pe influentul lider al minerilor, Miron Cozma. A fost doar inceputul.

Gabriel OpreaFoto: Guvern

In timp, afacerile l-au propulsat pe Oprea in fruntea "mafiei personale a lui Adrian Nastase", dupa cum il acuza chiar Traian Basescu in 2004. Din business, s-a intors in armata, apoi din nou in rezerva si imediat in politica. PSD l-a numit sef al Rezervelor Statului, prefect de Bucuresti, ministru delegat in guvernul Nastase si l-a trimis in Parlament.

A fost deputat de doua ori si, din momentul in care Basescu l-a reevaluat, Gabriel Oprea a inceput sa joace in liga mare a politicii: vicepremier, ministru de Interne si al Apararii. E peste tot, apare langa cei mai importanti oameni ai momentului si face si desface guverne prin cel de-al treilea mare grup politic din Parlamentul Romaniei, pe care-l conduce cu mana de fier.

A tinut sa aiba si o eticheta academica, astfel ca, din postura sa de profesor coordonator de doctorate, i-a calauzit spre titlul de doctor pe oameni-cheie din serviciile secrete si pe mai multi politicieni care s-au perindat apoi in fruntea ministerelor de Interne si Aparare. Si-a ocupat pozitia in societate pe baza relatiei cu Ministerul Apararii Nationale (MApN). A adunat o avere uriasa, din care sute de mii de euro dispar si apar, fie sub forma unor donatii, fie pur si simplu, fara nicio explicatie.

"Toti oamenii generalului" este un proiect jurnalistic menit sa scoata la lumina trecutul lui Gabriel Oprea si conexiunile acestuia in politica, servicii secrete, justitie, mediul academic si cel de business.