Un an cu Klaus: inventarul esecurilor inregistrate de Iohannis. Primul an de mandat al lui Klaus Iohannis ne dezvaluie un fapt care, pana sa devina grav, se arata a fi deocamdata ingrijorator: presedintele nu pare sa detina instrumentele adecvate pentru a se lupta cu nesimtirea si cu tupeul politicienilor. In fata unor asemenea provocari, prefera sa paraseasca demn campul de lupta, cu capul semet si cu coada asezata solemn intre picioare. Exact cu un an in urma, cand inventariam primele inadecvari ale presedintelui Klaus Iohannis in noua sa functie, incheiam asa: "Si totusi, in pofida celor de mai sus, cred ca merita sa mai avem un pic de rabdare cu domnul presedinte, macar atata cata are si el cu noi". Acum, a sosit momentul unui prim bilant. Si-a facut si domnul Iohannis unul, pe care l-a prezentat in Parlament pe 16 decembrie anul trecut. Succint, cam trei ar fi realizarile pe care, pe plan intern, presedintele insusi si le atribuie: adoptarea Legii votului prin corespondenta, semnarea acordului pentru finantarea Armatei si inceputul unui alt fel de a face politica, fara galceava si fara scandal. E mult? E putin? Fiecare sa socoteasca asa cum crede, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Pana la urma, "fantomele" lui Biris nu vor plati CASS. Guvernul se pregateste sa anuleze, pentru cateva luni, obligativitatea platii contributiei la sanatate de catre cei care nu realizeaza venituri, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu. Declaratiile de zilele trecute ale secretarului de stat in Finante Gabriel Biris, potrivit carora trebuie scoase la lumina "fantomele" fiscale, si ca nu e normal sa poti trai fara sa fi realizat un venit in ultimele sase luni, au atras atentia asupra unei noutati de care multi uitasera. Anume, ca noul Cod Fiscal a introdus obligativitatea de a depune la Fisc, de catre cei care nu realizeaza venituri, a unei cereri privind plata CASS-ului. Acestia, care au beneficiat de o amnistie in 2015, datoreaza statului plafonul minim de CASS, de 5,5% din venitul minim. Concret, este vorba despre 57 de lei lunar, in cazul salariului minim actual, de 1.050 de lei, si 68 de lei, din mai, cand acest venit creste la 1.250 de lei, de la 1 mai. Potrivit intentiei Executivului, anuntata ieri, aceasta obligativitate ar putea fi amanata, pentru cateva luni, anuntaEVZ.

Ministrul Justitiei nu s-a lamurit inca despre cum scriu detinutii cartile in inchisoare. "Sunt inca in proces de clarificare". Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, miercuri, ca nu a fost finalizat inca procesul de clarificare a modului in care detinutii au elaborate lucraririle stiintifice in penitenciare, urmand sa faca mai multe precizari cand va decide ce masuri va dispune. "Eu cred ca este incorect sa spunem ca Ministerul Justitiei nu ia masuri, am facut public acum cateva zile, la cererea Ministerului Justitiei, a mea personal, s-a dat din partea Administratiei Nationale a Penitenciarelor lista cu lucrarile stiintifice scrise in penitenciar, sunt inca in procesul de clarificare a modului in care s-au elaborat aceste lucrari. Exista o procedura si voi vorbi despre aceste lucruri cand voi decide ce masuri voi dispune", a declarat ministrul Raluca Pruna, la Consiliul Superior al Magistraturii, informeazaGandul.

Record de sanctiuni aplicate magistratilor. Judecatorul Mircea Aron este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Luminita Palade vicepresedinte. Aron si Palade au fost singurii candidati, alegerea lor de ieri fiind o formalitate. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a schimbat conducerea, in urma alegerilor interne care au avut loc ieri. Inainte de acest moment, presedintele in exercitiu Marius Tudose a prezentat bilantul CSM pe anul trecut. O cutuma incetatenita de presedintele Traian Basescu era ca la prezentarea acestui bilant sa participe si presedintele statului, dar ieri Klaus Iohannis nu a fost prezent. Din partea Presedintiei a participat Simina Tanasescu, consilier pe probleme constitutionale. Absenta presedintelui a fost amendata de catre judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM. Acesta a declarat ca si-ar fi dorit ca seful statului sa fi fost prezent la sedinta pentru a-i raspunde direct la intrebari. "A crescut ingrijorator numarul de atacuri la adresa independentei justitiei si as vrea ca si presedintele sa se raporteze la acest lucru", a precizat Horatiu Dumbrava, scrieRomania Libera.

Proiect UE: taxa europeana unica de drum. Un kilometru pe o sosea din Romania va costa la fel de mult ca unul pe autobahn. Comisia Europeana discuta zilele acestea introducerea unui sistem unic de taxe rutiere in toate statele Uniunii, ca urmare a unei dispute cu Germania. Comisarul European pentru Transporturi, Violeta Bulc, a declarat pentru Welt ca deja exista o serie de propuneri care vor constitui baza unui sistem european de taxe rutiere pentru autoturisme si vehicule de transport marfa. Acesta ar urma sa fie aplicat in toate tarile Uniunii care au optat pentru taxe de drum - Finlanda fiind, in clipa de fata, singurul stat unde nu exista niciun fel de asemenea taxe, nici macar la nivel de proiect. Decizia vine ca urmare a unei dispute intre Comisia Europeana si guvernul german, dupa ce Berlinul a anuntat introducerea unei taxe pentru autoturismele care circula pe autobahn incepand din 2016. Taxa va avea o valoare medie de 88 de euro pe an, anuntaStirileProtv.ro.

Cruciada BOR impotriva homosexualilor. Unde se situeaza Romania in chestiunea legalizarii casatoriilor gay. Dupa ce Grecia a recunoscut casatoriile homosexuale, afirmatii ale clericilor romani au adus in discutie aceasta problema si in tara noastra. Unii reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane anunta ca strang semnaturi pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa se interzica o casatorie intre doua persoane de acelasi sex. In pragul Craciunului, crestinatatea a primit un semnal surprinzator din Grecia, tara considerata leaganul ortodoxiei: Parlamentul elen a adoptat legea privind recunoasterea parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex. In acest context, agentia de presa a Bisericii Ortodoxe Romane, Basilica, a transmis marti un fragment din cuvantul Preafericitului Daniel rostit la 16 mai 2014, la intrunirea CROCEU (Comitetul Reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe pe langa Uniunea Europeana) de la Bucuresti, in care Patriarhul deplange starea de criza a societatii: "Familia crestina se confrunta cu criza economica, cu criza morala si cu criza spirituala. Insusi modelul familiei traditionale este considerat de unii ca fiind invechit sau perimat. Traim intr-un context dominat de o mentalitate individualista si secularizanta, care nu cauta sfintirea vietii prin rugaciune, nasterea de copii si cresterea lor in credinta crestina. Astazi creste numarul celor care trateaza casatoria ca fiind un simplu contract sau parteneriat intre doua persoane de gen diferit sau de acelasi gen, informeazaAdevarul.