Rosia Montana a fost declarata sit istoric de importanta nationala. Rosia Montana a fost clasata ca sit istoric de importanta nationala, printr-un ordin al Ministerului Culturii, emis la finalul anului trecut. "La data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmeaza sa apara in Monitorul Oficial, prin care intreaga localitate Rosia Montana pe o raza de 2 kilometri este clasata ca sit in categoria A", a scris ministrul Vlad Alexandrescu pe Facebook. Actul normativ instituie, practic, regimul de protectie implementat in momentul aparitiei legii 422/2001, care, ulterior, a fost modificat. Prin urmare, se revine la asigurarea protectiei unui sit de importanta nationala, ce a suscitat, in ultima perioada, intense dezbateri referitoare la activitatea miniera din zona, scrieGandul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cheltuieli fara noima in sistemul de sanatate, descoperite si reclamate de Curtea de Conturi. Raportul de Audit al Curtii de Conturi privind executia bugetului de stat pe anul 2014 remarca o serie de nereguli grave ale sistemului sanitar. In unele cazuri, au fost sesizati procurorii Spitale mari din tara si din Capitala, Directii de Sanatate Publica Judetene, dar si Ministerul Sanatatii sunt acuzati ca au cheltuit, in mod ilegal, fonduri publice. Astfel, pentru suma de 65.114.000 de lei, desi este trecuta la rubrica "decontari intre institutia superioara si institutiile subordonate privind activele fixe", nu se cunoaste "componenta analitica si natura economica a operatiunilor", sustin inspectorii de conturi. O critica priveste inventarierea generala a patrimoniului Ministerului Sanatatii care s-a efectuat fara a fi respectate prevederile legale. In plus, "un numar de 5.591 de licente perpetue pentru pachete software", in suma estimata de 5.423.000 de lei, primite gratuit de la Ministerul pentru Societatea Informationala, nu au fost transferate unitatilor din subordine spre a fi utilizate", se arata in Raport, anuntaEVZ.

Fostul sef al propagandei rusesti, gasit mort la Washington, se pregatea sa bata palma cu FBI. Moartea misterioasa a fostului sef al propagandei rusesti naste o serie de intrebari in presa americana. Potrivit publicatiei "The Daily Best", fostul ministru rus al Presei si consilier al lui Putin, Mihail Lesin, a murit in timp ce se pregatea sa bata palma cu FBI. Mihail Lesin, poreclit "Buldozerul" pentru cenzurarea criticilor Kremlinului, a murit subit la varsta de 57 de ani. Trupul sau neinsufletit a fost gasit pe 5 noiembrie 2015 in camera unui hotel din Washington. Potrivit unui membru al familiei sale citat de postul Russia Today, el a murit in urma unei crize cardiace. Autoritatile americane au deschis o investigatie asupra mortii sale, iar o concluzie urmeaza sa fie facuta publica abia luna viitoare. Insa presa americana nu are rabdare si incearca sa risipeasca misterul legat de prezenta fostului apropiat al lui Putin intr-un hotel din apropierea sediului FBI. "The Daily Best" scrie ca Lesin, care locuia din 2011 la Berverly Hills, in California, era monitorizat de Departamentul american al Justitiei si FBI si a murit in timp ce se pregatea sa fie inclus in programul de protectie a martorilor in SUA. Fostul sef al propagandei rusesti detinea, cu siguranta, informatii sensibile despre membri din anturajul lui Putin, subliniaza publicatia citata. Mihail Lesin a demisionat in 2014 de la conducerea gigantului Gazprom-Media, invocand motive legate de familie, informeazaAdevarul.

Bugetul de stat, "atacat" in anul electoral. Apropierea alegerilor locale si parlamentare ii determina pe politicieni sa pregateasca noi proiecte cu impact bugetar ridicat. Acestea vizeaza atat propriile privilegii, cat si initiative cu impact social, care pot avea, insa, efect negativ, afectand deficitul bugetar. Parlamentarii nu par deloc impresionati de angajamentul Guvernului Ciolos de a se incadra intr-un deficit bugetar de 2,95% si au pe ordinea de zi in sesiunea urmatoare o serie de proiecte care ar putea majora acest deficit. Astfel, discutiile privind cresterea salariilor alesilor vor fi reluate in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, una dintre marile restante ale sesiunii trecute fiind controversata ordonanta de urgenta privind marirea indemnizatiilor pentru inaltii demnitari. Ordonanta de urgenta prin care au fost majorate salariile a 68 de inalti demnitari, emisa in vara anului trecut de Gabriel Oprea in calitate de premier interimar, a fost respinsa de Senat la 18 noiembrie 2015, dar zace in sertarele Comisiei de munca de la Camera Deputatilor, in conditiile in care este for decizional in ceea ce priveste actul normativ. In contextul dezbaterii acestei ordonante, este readusa in discutie amendarea actului normativ astfel incat majorarile sa fie aplicate si deputatilor si senatorilor, care s-au aratat nemultumiti anul trecut pentru ca nu au fost inclusi printre categoriile de demnitari. Dintre parlamentari, ordonanta ii include doar pe presedintii celor doua Camere si pe membrii Birourilor Permanente, scrieRomania Libera.

Suprafata de care nici nu stiati ca exista pana cand n-a fost impozitata. Taxele pentru case si masini au crescut "din pix". Nici n-a inceput bine anul, ca mii de oameni au luat cu asalt directiile de taxe si impozite din tara ca sa-si plateasca darile. S-au format cozi, s-au impartit vorbe grele, iar cei mai multi au aflat ca darile pentru locuinte si masini au crescut. In plus, persoanele care au in casa sedii de firme trebuie acum sa aduca la primarie o evaluare a proprietatii, facuta in ultimii 5 ani. Cei care au ajuns la ghiseu, au aflat ca mai toate primariile au marit taxele pentru case si masini. "Am pastrat aceeasi cota dar baza impozabila a crescut cu ceva. Pentru cei la care se cunoaste suprafata construita desfasurata, cu 6%. Pentru cei la care nu se cunoaste si se lucreaza cu suprafata utila, cu 25%", spune Adrian Bodo director Directia Fiscala Timisoara, anuntaStirileProtv.ro.

Listele sponsorilor care au dat ISU Bucuresti-Ilfov peste 900.000 de lei. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov a primit sponsorizari in valoare de 909.876 de lei in perioada 2012 - 2014, de la 13 firme, potrivit unui raspuns oficial al institutiei la solicitarea Mediafax, in publicatia proprie a institutiei fiind listati peste 60 de sponsori. In revista editata de ISU Bucuresti-Ilfov, "Dealul Spirii", care apare trimestrial, sunt enumerati sponsorii institutiei. In doar trei numere, nr. 1 din 2012, nr. 8 si nr 9 din 2014, apar 61 de societati comerciale si institutii. Printre acestea se numara mari centre comerciale, trusturi TV, banci, hoteluri si firme de constructii. Contactati de Mediafax, reprezentantii ISU Bucuresti-Ilfov au precizat ca, in perioada 2012 - 2014, institutia a primit sponsorizari in valoare de 909.876 de lei de la 13 firme, care nu au fost insa nominalizate, informeazaGandul.