Cultura romaneasca la rascruce. Presedintele Klaus Iohannis a promis o relansare importanta a politicilor publice privitoare la cultura. In acelasi timp insa guvernul se complace in compromisuri si grave erori. Dar ideea care ne-a atras atentia a fost accentul pus pe educatie. Pe buna dreptate, fara o reforma de substanta a scolii, degeaba investesti in arta, muzica si teatru pentru ca nu are cine sa le guste si sa le sustina pe mai departe. Daca guvernul va investi in sali de muzica si teatru, daca va subventiona carti sau expozitii va fi excelent, dar cultura are nevoie si de o piata a culturii care depinde de gustul public, dupa cum are nevoie de instante critice, scrie Deutsche Welle.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Merkel nu are mandat! Mai multi experti constitutionali ii solicita Angelei Merkel sa renunte la actuala politica privind refugiatii. Merkel ar trebui sa-i asculte, afirma redactorul DW, Christoph Hasselbach. Dupa atacurile din Koln se vorbeste din nou despre inasprirea legislatiei in materie de azil. Mai ales solicitantii de azil delincventi ar trebui sa fie deportati mai usor, conform unor propuneri. Criticii unor astfel de idei au subliniat in mod repetat cat de dificila este punerea in practica a expulzarii, chiar si in situatia in care solicitantii au comis ilegalitati sau cererea de acordare a azilului le-a fost respinsa,noteaza Deutsche Welle.

O absurda aventura birocratica de 900.000 de lei: Unde au disparut Caietele Eminescu. La sapte ani dupa publicarea editiei integrale a caietelor poetului, manuscrisele sunt de negasit in formula completa in bibliotecile importante din tara. Facsimilizate cu scopul de a deveni un instrument util de lucru, unele dintre cele mai importante manuscrise ale literaturii romane zac nefolosite, din 2009, in depozitul Bibliotecii Academiei,informeaza Romania Libera.

Campanie de strangere de semnaturi in scoli, pentru sustinerea casatoriei intre femei si barbati. Ce spun BOR si Ministerul Educatiei. Mai multi elevi si profesori din judetele Botosani, Neamt, Bacau si Timis au reclamat, sub protectia anonimatului, ca in scolile in care predau sau invata se strang semnaturi pentru sustinerea initiativei de schimbare a Constitutiei privind casatoria dintre un barbat si o femeie. Totusi, asa cum atrag atentia 19 organizatii non-guvernamentale, initiativa incalca Legea Educatiei Nationale, care garanteaza respectarea independenta elevilor in ceea ce priveste ideologiile, dogmele religioase si doctrinele politice la care adera,relateaza Romania Libera.

Aventurile politistilor spagari, care au aruncat mita pe camp. Doi agenti de la Economic, sector 6, care au fugit cu masina institutiei de un coleg care urma sa-i prinda in flagrant, au aruncat banii la marginea Bucurestiului. Scena ca in filme, intrun caz de flagrant, in care doi politisti de la Sectia 6 din Capitala ar fi primit mita 10.000 de lei de la un cetatean chinez, potrivit procurorilor DNA. Prin urmare, ei ar fi scris pe un calculator suma ceruta. Intalnirea a avut loc in magazinului chinezului, care avea punctul de desfacere in incinta unui complex comercial din comuna Afumati. Inainte de controlul politistilor, sotia chinezului a cerut fiului ei sa baricadeze usa principala, sa traga jaluzelele si sa demonteze camerele de luat vederi din magazin deoarece vine politia,scrie EVZ.

Asociatia 21 Decembrie 1989 cere ajutorul DNA. "Ordonanta de clasare a Dosarului Revolutiei e un fals juridic". Nu este exclus ca procurorii anticoruptie, condusi de Laura Codruta Kovesi, sa intre pe fir pentru a descalci itele Dosarului Revolutiei, mai ales ca vineri Asociatia 21 Decembrie 1989 a solicitat public ajutorul DNA si al CSM. "Aceasta ordonanta de clasare a Dosarului Revolutiei e un fals juridic in intregul ei, prin faptul ca, pe de o parte, procurorii nu au identificat toate victimele aflate in dosar, iar pe de alta parte nu au studiat actele de urmarire penala care s-au derulat din 2004 si pana in 2014. [...] Multe dintre victimele evenimentelor din Decembrie 1989 au fost omise de anchetatori", a spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, pentru EVZ.

Criza de la Chisinau da palpitatii la Bucuresti. Ponta si Basescu se acuza reciproc, Iohannis pica la mijloc: "Dau pe tava Moldova inapoi Rusiei". Criza politica de la Chisinau a dat nastere la mesaje contodente la Bucuresti, intre fostul presedinte Traian Basescu, fostul premier Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis, care a avut prima iesire publica la doua saptamani de la inceputul anului. Ponta l-a atacat pe presedintele moldovean Timofti, spunand ca "este rupt de realitate", dar si pe Klaus Iohannis, scriind pe Facebook ca amandoi "dau pe tava Moldova inapoi Rusiei". Traian Basescu nu s-a lasat mai prejos, exprimand al doilea mesaj de sustinere pentru Timofti in doar 24 de ore si numindu-l pe Ponta un "iresponsabil vesel". Ambii au exprimat insa necesitatea ca Romania sa sprijine Moldova pe drumul pro-european. Klaus Iohannis a declarat ca "nu ma preocupa" scrierile lui Ponta si ca a discutat la telefon cu Nicolae Timofti,relateaza Gandul.

O noua marturie cutremuratoare din lumea gimnasticii: "Eram infometate. Timp de trei luni n-am avut voie la cina!". Cel mai medaliat sport din istoria Romaniei a avut parte de un 2015 "satisfacator", in viziunea presedintelui Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, in timp ce multi dintre iubitorii acestui sport considera ca anul precedent a fost de-a dreptul dezastruos. Dezvaluirile Silvanei Peng au agitat lumea gimnasticii in debutul anului 2016. Dupa ce fiica sa a fost scoasa din lotul olimpic si trimisa la Deva, Silvana Peng sustine ca Asiana este victima unui sistem care a scapat complet de sub control cat timp Octavian Bellu si Mariana Bitang au lipsit de la Izvorani,informeaza Adevarul.