Cum se risipesc banii publici si destinele oamenilor: Primaria m-a facut proprietara peste o statie de tramvai Desi a alocat peste 26 de milioane de euro pentru expropieri la Pasajul Basarab, Primaria Capitalei a ramas fara bani si a decis sa-i inapoieze unei bucurestence terenul de unde fusese evacuata. Numai ca, intre timp, pe locul respectiv se amenajase o statie de tramvai. Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a alocat in 2006 suma de 100 de milioane de euro destinata "exproprierilor" pentru doua obiective majore: Pasajul Basarab si proiectul Esplanada. Pentru pasaj, s-au alocat 26,18 milioane de euro meniti a acoperi despagubirile pentru exproprierea, pe caz de utilitate publica, a circa 5.700 de metri patrati de teren, integral pe Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

In Bucuresti, a nins cu amenzi pentru trotuarele inzapezite. Cine e responsabil de zapada de pe trotuare Copaci cazuti, nameti de 30 de centimetri, drumuri impracticabile. A curs cu amenzi pentru firmele responsabile de deszapezire, iar bucurestenii s-au vazut nevoiti sa iasa cu lopetile in fata blocului, pentru a lua zapada de pe trotuare. Meteorologii trag insa un semnal de alarma si spun ca in acele locuri se va forma ghetus, care va pune mari probleme in special batranilor. Tocmai pentru a preveni astfel de situatii, Politia Capitalei si Primaria Bucuresti vor merge in inspectie si vor aplica amenzi unde este cazul. Ieri, au fost sanctionate cele cinci firme de deszapezire care opereaza in cele sase sectoare din Bucuresti, fiind nevoite sa achite o contraventie de 2.205 lei. Acum, toti cei cinci agenti economici sunt monitorizati de politisti, care tin cont de prognoza meteo, nefavorabila in urmatoarele zile, scrie Adevarul.

Barnevernet, masinaria norvegiana pentru protectia copiilor. Cum functioneaza si cati romani s-au aflat in situatia familiei Bodnariu Nodul gordian in cazul Bodnariu sta tocmai in secretul impus de autoritatile norvegiene asupra a ceea ce au patit de fapt cei 5 copii ai familiei Bodnariu. Nu stim care sunt acuzatiile, iar asta se intampla, oricata revolta ar starni la Bucuresti, pentru protectia celor 5 copii. Insa la fel de bine poate acoperi un abuz al autoritatilor. Statisticile Barnevernet arata ca foarte rar copiii preluati in custodie temporara, asa cum au patit cei ai familiei Bodnariu, ajung sa fie dati spre adoptie, cei mai multi fiind reintorsi in sanul familiei. Cu toate acestea, in 2013, aproximativ 9.000 de copii au fost luati in grija Barnevernet, temporar sau nu. Romanii, ca procent de familii intrate in vizorul Barnevernet, reprezinta o minoritate infima: sub 3 cazuri in 2012, cei mai multi fiind norvegienii, rusii si polonezii. In ultimii 5 ani, in vizorul Barnevernet au existat 6 familii de romani cu 10 minori in total, toti fiind reintorsi in mediul familial, iar in prezent 7 cazuri cu 16 minori sunt in desfasurare, inclusiv cel al familiei Bodnariu, informeaza Gandul.

CFR: Mersul trenurilor, dat peste cap din cauza gerului. Zboruri anulate si intarzieri de cateva ore pe Otopeni Ninsoarea abundenta si viscolul din ultimele ore au ingreunat circulatia feroviara. CFR a anulat zeci de trenuri, cele mai multe, pe rutele Bucuresti-Constanta si Bucuresti-Buzau. Alte garnituri ajung la destinatii cu intarzieri de zeci de minute. Sunt trenuri care au intarzieri si de 100 de minute in Gara de Nord. Cele mai mari probleme se inregistreaza la sosiri. Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfasoara in conditii de ninsoare si viscol cu rafale de vant de 70 peste km/h, care transporta zapada pe sol, anunta EVZ.

Naufragiatii din Marea Neagra au nevoie de un elicopter Autoritatea Navala Romana vrea sa cumpere un aparat de zbor specializat in misiuni SAR (Search and Rescue). In prezent, se bazeaza pe bunavointa unor parteneri. Victimele unui accident in Marea Neagra se pot baza, in prezent, mai degraba pe noroc decat pe autoritatile statului. Autoritatea Navala Romana (autoritatea centrala de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor in domeniul sigurantei navigatiei si al securitatii navelor), nu are la dispozitie mijloace performante de interventie. De fapt, directorul general al ANR, Laurentiu Cazan, a precizat ca in acest moment se bazeaza pe salupe si pe ajutorul partenerilor, informeaza Romania Libera.

Daca ai crede conspiratiile romanilor despre Norvegia, ai zice ca e o tara de monstri demonici Campionatul national de fecalizare a pornit de la cazul romanului caruia autoritatile norvegiene i-au luat copiii de acasa, pentru ca se pare ca-i mai caftea, iar legea din statul nordic interzice sub orice forma violenta fizica in scop educativ. Faptul ca-n spatiul public n-a aparut decat varianta parintilor, fiindca statul norvegian n-a dat detalii despre caz, pe motive de confidentialitate a anchetei si interes al copiilor, n-a oprit comunitatea conspirationisto- antidemonica, cu puternice afinitati daco-crestine, sa fie convinsa mie-n suta ca romanului i-au fost luati copiii cu japca. Nimeni n-a avut rabdare s-astepte finalul anchetei, integral pe Vice.

Protestatarii ameninta ca vor inconjura Parlamentul in ziua investirii guvernului Mobilizare fara precedent la Chisinau. Sambata, atat protestatarii pro-europeni, cat si cei pro-rusi au pledat pentru alegeri anticipate si au scandat lozinci impotriva guvernarii oligarhice. Sondajele arata, insa, ca in cazul alegerilor anticipate, in lipsa unor alternative pro-europene puternice, la putere ar veni masiv fortele pro-ruse. Cele doua tabere au protestat separat, incercand sa blocheze accederea lui Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, in functia de prim-ministru si sa genereze astfel alegeri anticipate. Liderul protestatarilor pro-europeni, Andrei Nastase, a anuntat in cadrul manifestatiei, la care au participat zeci de mii de oameni, ca in ziua in care Pavel Filip va cere vot de incredere Legislativului, manifestantii vor inconjura Parlamentul "si nu vor permite uzurparea puterii de catre gruparile politico-oligarhice", scrie Deutsche Welle.