Laura Kovesi, facuta dascal "din pix" de Scoala de Studii Politice. Sefa DNA sustine ca nu a predat niciodata la SNSPA, nu are de gand sa faca acest lucru si ca cineva a sters pagina de internet de pe site-ul facultatii, dupa ce informatia a aparut in presa Facultatea de Administratie Publica din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) a sustinut ca, incepand cu acest an, sefa DNA, Laura Kovesi, tine cursuri studentilor de la Administratie Publica. Facultatea a postat informatia pe site-ul propriu, de unde a fost preluata de presa. A doua zi, DNA a dat un comunicat prin care a dezmintit categoric cele sustinute de facultate. Dupa publicarea articolului, rubrica in care Kovesi era prezentata ca si cadru didactic invitat al SNSPA a fost stearsa. Potrivit anuntului initial al facultatii, Kovesi ar preda incepand cu acest an "Drepturile fundamentale la transparenta si buna administrare - instrumente si mecanisme de garantare", in cadrul Masterului de Integritate Publica si Politici Anticoruptie, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum calcula spaga Bulibasa international al romilor de la Iasi: "Ii doi procurori si un judecator. 10 mii de persoana. 30 de mii euro". Bulibasa romilor de la Iasi, Ferdinant Stanescu, a fost monitorizat toata perioada in care a facut "demersuri" ca sa-l scape din inchisoare pe Emil Mance, cunoscut drept "Regele mezelurilor din Salonta". Asa a fost pacalit sa primeasca bani marcati de procurorii anticoruptie. Stanescu se lauda ca este prieten cu fostul ministru de interne Pavel Abraham. Desi se lauda ca este tiganul cel mai bogat din Romania, cu milioane de euro in conturi sau pititi la saltea, Ferdinant Stanescu (52 de ani), bulibasa romilor de la Iasi, nu s-a dat in laturi de la un "mizilic" de 12.000 de euro. Sunt banii cu care Stanescu, autointitulat "Bulibasa international", a fost saltat pe sus de procurorii DNA, in urma cu o luna. Suma era o prima transa din 30.000 de euro pe care Ferdinant Stanescu ii ceruse familiei lui Emil Mance, ca sa-l scape de problemele din justitie. Mance, cunoscut drept "Regele mezelurilor din Salonta",era arestat pentru evaziune fiscala. Bulibasa stia de necazul acestuia, deorece in acelasi dosar mai erau cercetati iubitul nepoatei sale, Daniel Stanescu, zis "Mures", precum si soferul sau. Ferdinant Stanescu, trimis in judecata pentru trafic de influenta, folosea un limbaj codificat atunci cand discuta despre spaga. Bulibasa le spunea banilor "marfa" sau "carne". Detaliile apar in rechizitoriul procurorilor DNA, anuntaAdevarul.

A inceput razboiul pentru viitorii procurori-sefi. Cu mai putin de patru luni inainte de expirarea mandatelor procurorilor-sefi de parchete (cele mai grele fiind DNA si Parchetului General), s-au conturat doua tabere care-si disputa atributia de a face propuneri de persoane pentru un nou mandat. Intr-una din aceste tabere se afla ministrul Justitiei, Raluca Pruna, care are legea de partea sa. In cealalta, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ajutat discret, dar eficient, de catre seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Miza taberei CSM-Tariceanu este schimbarea peste noapte a legii de numire a procurorilor, astfel incat propunerile sa fie facute de catre CSM, si nu de catre ministrul Justitiei, informeazaRomania Libera.

Peste 100.000 de copii vor beneficia de ajutor pentru a merge la gradinita. Tichetele pe care le vor primi familiile nevoiase. Din luna februarie, familiile nevoiase care au copii cu varste intre 3 si 6 ani, vor primi tichete sociale pentru gradinita. Ele reprezinta un ajutor de 50 de lei lunar, acordat daca cei mici merg la gradinita. Iar suma poate fi cheltuita doar pentru mancare si imbracaminte, pentru copii. Adoptarea acestei legi vine dupa ce Asociatia Ovidiu Ro a demonstrat ca acolo unde a fost implementat un astfel de program, a crescut semnificativ numarul copiiilor care merg la gradinita si apoi la scoala. In urma cu cativa ani, in gradinita din satul Iazu, judetul Dambovita, nu erau mai mult de 30 de copii. Gheorghe Ion, director adjunct al Scolii Gimnaziale Cojasca: "Am reusit sa inscriem in anul scolar 2014-2015 un numar de 180 de copii. Copiii au o frecventa aproape zilnica." Pentru a incuraja familiile sarace sa isi trimita copiii la gradinita, statul le ofera lunar tichete sociale de 50 de lei. Suma poate fi folosita de parinti ca sa le cumpere celor mici imbracaminte, rechizite, produse de igiena si alimente, scrieStirileProtv.ro.

Cine si cum decide cu privire la pensiile speciale? Si cu privire la toate celelalte lucruri? Curtea Constitutionala a invalidat legea pensiilor speciale pentru primari si alesii locali, dar nu poate invalida pensiile speciale pentru deputati si senatori cata vreme pe acestea nu le contesta nimeni. Curtea Constitutionala a invalidat pensiile speciale pentru primari si consilieri locali in urma unei contestatii a guvernului Ciolos. Argumentatia va fi publicata mai tarziu, dar, din declaratiile facute de presedintele Curtii, Augustin Zegrean, se poate deduce ca, in esenta, pensiile speciale au fost invalidate in numele egalitatii de tratament si a eliminarii privilegiilor sociale. Dar e o diferenta de principiu intre pensiile membrilor consiilor locale si cele ale membrilor Parlamentului? Sau, daca pensiile primilor au fost invalidate, nu ar trebui invalidate si pensiile speciale ale deputatilor si senatorilor? In fine, cum se face ca o lege e neconstitutionala si alta, foarte asemanatoare, este pe deplin constitutionala? Integral inDeutsche Welle.

Sechestru de 8 milioane de euro pe averea lui Nicusor Constantinescu si a lui Cristian Zgabercea. Tribunalul Constanta a decis, astazi, instituirea sechestului asigurator asupra bunurilor detinute de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, de Cristian Zgabercea si a altor doua persoane judecate in dosarul finantarii ilegale a unor fundatii culturale. Decizia este executorie, cu drept de apel odata cu fondul. Sechestrul asigurator pe numele celor patru inculpati si a fundatiilor Fantasio si Thalia, este instituit pana la concurenta sumei de peste 32 milioane de lei, solicitata de partile civile in vederea repararii presupuselor pagube. In solutia emisa de Tribunalul Constanta se arata ca partile civile sunt ANAF cu 152.180 de lei, Consiliul Judetean Constanta si Judetul Constanta cu 31.856.740 lei si 5000 de lei pentru partea civila Felicia Taicutu, fost director in CJ Constanta, concediata de Nicusor Constantinescu. Prin decizia Tribunalului Constanta, lui Nicusor Constantinescu i se pune, astfel, sechestru pe un autoturism ARO, un autoturism Land Rover, cota de 1/3 din salupa tip gama 630 cu motor atasabil si un numar de actiuni la noua firme, printre care Conpress Group si Xenoti SRL (Hotel Flora din Mamaia detinut impreuna cu Radu Mazare). Se instituie sechestru asigurator asupra sumelor de bani, in orice moneda, aflate in conturile inculpatilor si casetelor inchiriate in numai putin de sapte banci, doua dintre ele fiind in strainatate, informeazaEVZ.