Entuziasmul cu care autoritatile italiene anuntau expulzarea a 5.000 de romani pana de Craciun nu si-a gasit, se pare, suport in realitate. Potrivit politistilor, de la 1 noiembrie - cand guvernul Prodi a adoptat noul Decret-lege privind expulzarea unor cetateni din state membre UE - au fost trimisi in tara doar 99 de conationali.

Motivele: se aflau pe teritoriul Italiei de mai mult de 90 de zile (perioada legala pe care un cetatean al unui stat membru UE o poate petrece in Peninsula ca turist) si nu au putut demonstra ca au mijloace de subzistenta. Intre timp, guvernul italian a obtinut votul de incredere al Senatului pentru noul decret - e drept cu unele modificari - iar, in aceste zile, il asteapta si pe cel al Camerei Deputatilor, unde raportul de forte ii este favorabil.

Obligat sa-ti anunti prezenta

„Numarul romanilor expulzati ar putea creste cu cateva zeci pana de Craciun. Nu mai mult. Asta, daca tinem cont de faptul ca prefectii din Peninsula - care au sarcina sa-i „contabilizeze” pe indezirabili au anuntat ca au semnat deja ordine de expulzare pentru mai bine de 200 de romani. Numai ca, pe de-o parte cei ce urmeaza sa fie repatriati au la dispozitie 20 de zile pentru a ataca deciziile prefectilor, iar, pe de alta parte, ordinele de expulzare trebuie confirmate de instanta. Recursul prin care este atacat ordinul prefectului atrage suspendarea decizie de expulzare”, sustin surse din politie.

Potrivit noii legi italiene, in categoria celor ce urmeaza sa fie repatriati nu intra in primul rand cei ce comit infractiuni, ci aceia care depasesc perioada de 90 de zile in care pot ramane in Peninsula ca turisti si nu demonstreaza ca au suficiente resurse pentru a se intretine.

Evenimentul Zilei