Marian Vanghelie: "Mi s-a spus ca n-am sanse in politica din cauza CV-ului. Ca si cum in Romania intereseaza pe cineva CV-ul..." Iesit din arest, fostul primar al Sectorului 5 nu crede in curentul de schimbare al clasei politice din Romania. Intr-o vreme in care politicienii din generatia sa fac un pas in spate, Vanghelie e hotarat sa reziste: "Ma descurc si in arest, si in perioade de razboi, si cu DNA, si fara DNA, si daca vin rusii. Sunt sigur pe mine". In iunie 2016 vor avea loc alegeri locale, iar spre sfarsitul anului vom vota un nou Parlament. Ne aflam in fata unui an electoral considerat decisiv in procesul de transformare a Romaniei dupa 25 de ani de coruptie endemica si tranzitie esuata. Iar pentru a nu repeta greselile trecutului, e nevoie sa le cunoastem, integral pe Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Boala care ucide cei mai multi romani. Trei afectiuni ale lumii moderne care ne scad speranta de viata Viata stresanta, mancarea multa si nesanatoasa si incapacitatea oamenilor de a-si construi relatii trainice atat cu propria persoana, cat si cu cei din jur, fac ca obezitatea, bolile cardiovasculare si depresia sa fie cele mai frecvente boli ale lumii secolului XXI. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ocupa primul loc in topul Uniunii Europene in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de afectiunile cardiovasculare, in timp ce peste 21% dintre romani sunt obezi, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. In ceea ce priveste depresia, numarul persoanelor care vor suferi de aceasta boala va creste in urmatorii ani, fapt datorat, conform specialistilor, dezvoltarii acestei afectiuni in cazul copiilor si adolescentilor. Aceste afectiuni pot fi evitate prin construirea unui regim de viata sanatos, bazat pe o alimentatie corecta, pe relatii interumane solide, sport si relaxare, informeaza Gandul.

Producatorii de tigari vor amanarea termenului de conformare la directiva tutunului Reprezentantii industriei tutunului (British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris Romania) i-au transmis vineri o scrisoare premierului referitor la procesul de transpunere a Directivei 2014/40/UE. Acestia explica faptul ca ei au cerut inca din 2014 transpunerea cat mai rapida a directivei, dar ca acum au nevoie de sase luni pentru conformarea fabricatiei. In cursul intalnirii din 21 ianuarie cu comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentantii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris au solicitat "prorogarea termenului de fabricatie, la sase luni de la data la care legea va intra in vigoare", scrie Romania Libera.

Scandal in lumea culturala. Noua reviste literare si-au suspendat aparitia. Ministrul Culturii, acuzat de scriitori ca refuza sa aplice legea Ion Caramitru, amenintat de Vlad Alexandrescu cu schimbarea din functia de director al Teatrului National. Nicolae Manolescu, umilit la o discutie cu ministrul. Uniunea Scriitorilor din Romania a luat hotararea sa suspende aparitia celor noua reviste ale sale pentru ca Ministerul Culturii nu stie sau nu vrea sa aplice legea care permite subventionarea acestora. Anul a inceput cu scandalul legat de felul cum va fi numit managerul institutiilor de cultura din Romania. Cele mai afectate institutii se pare ca vor fi teatrele, pentru ca, asa cum prevede Ordonanta pregatita de Ministerul Culturii, ar putea sa conduca un teatru, inclusiv Teatrul National, oricine are studii de management, scrie EVZ.

Dan Mihalache si Mihai Gadea, la balul sasilor din Munchen Jurnalistul Grigore Cartianu a postat pe contul de Facebook o fotografie de la Balul sasilor, desfasurat sambata seara in restaurantul Hofbraukeller din Munchen, in care apar Dan Mihalache, seful Cancelariei prezidentiale, si Mihai Gadea, directorul Antenei 3. "Prezenta celor doi a provocat rumoare printre participanti", scrie Grigore Cartianu. "Seful Administratiei Prezidentiale a fost trimisul lui Klaus Iohannis la sarbatoarea sasilor ardeleni din Bavaria. Este insa neclar cum a ajuns acolo directorul Antenei 3: pe cont propriu sau invitat de Mihalache, in delegatia Administratiei Prezidentiale?", se intreaba Grigore Cartianu, integral pe Adevarul.

Cei mai cautati zece traficanti de droguri din lume Ismael "El Mayo" Zambada este o legenda in lumea interlopa din Mexic si nu a petrecut nici macar o singura zi in inchisoare. El Mayo, despre care se crede ca ar avea in jur de 60 de ani, este considerat de multa vreme a fi la fel de important ca El Chapo in cadrul Cartelului Sinaloa, desi duce o viata mult mai discreta. Zambada si Cartelul Sinaloa se ocupa cu traficul unei game foarte largi de narcotice, precum heroina artizanala, marijuana, metamfetamina si asigura siguranta transporturilor de cocaina din America de Sud. Ambii capi au ajuns in prim plan in anii '80, cand lucrau pentru Cartelul Guadalajara. El Mayo a devenit foarte influent in anii '90, cand El Chapo era la inchisoare. Cei doi baroni ai drogurilor s-au aliat din nou dupa prima evadare a lui El Chapo dintr-o inchisoare de maxima securitate, in 2001, si au devenit liderii unei aliante de grupuri din Sinaloa, cunoscuta drept Federatia Sinaloa. Ambii se aflau de aceeasi parte cand Federatia s-a destramat in 2008, integral pe Vice.

Drepturile nelimitate ale refugiatilor: "o absurditate pe catalige"? Criza refugiatilor isi arata efectele politice. Potrivit unui sondaj de opinie comandat de revista Focus, 39,9% dintre germani sunt de parere ca Angela Merkel trebuie sa demisioneze din cauza politicii sale fata de imigratie, 45,2% sustin ca demisia nu ar fi necesara, iar 14,9% nu se pronunta. Criticii cancelarei sunt cei mai numerosi printre simpatizantii AfD (Alternativa pentru Germania) - 64,6%, Die Linke (Stanga) - 45,4%, FDP (Liberali) - 44%, SPD (social-democrati) - 41,3% si ecologisti -30,2%. In schimb, numai 26,6% dintre alegatorii CDU/CSU se pronunta pentru demisia cancelarei. Prin urmare, 40% la 45,2%, reprezinta raportul dintre adversarii si sustinatorii Angelei Merkel, scrie Deutsche Welle.