Conducerea Agerpres a inceput un control intern pentru a stabili circumstantele publicarii unui interviu cu ministrul Educatiei, Adrian Curaj, dupa ce reporterul institutiei nu a atins niciuna dintre temele sensibile privind activitatea demnitarului, scrie Euractiv.ro.

Interviul cu ministrul Adrian Curaj a fost publicat duminica de Agentia Nationala de Presa Agerpres, institutie de stat finantata din bani publici.

Reporterul Agerpres nu l-a intrebat pe ministrul Curaj nimic in legatura cu masurile luate in tentativa de a contracara valul de plagiate din mediul academic si nici in ceea ce priveste calitatea sa de membru in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale.

EurActiv.ro a dezvaluit recent ca Adrian Curaj este membru pe viata al acestei academii infiintate de Gabriel Oprea si, mai mult, ca este remunerat in aceasta calitate, cu toate ca el insusi coordoneaza bugetul acestui for.

Surse EurActiv.ro au declarat ca jurnalistul Agerpres desemnat sa realizeze acest interviu ar fi trimis o lista de intrebari la cabinetul ministrului Curaj odata cu solicitarea pentru interviu. Potrivit acelorasi surse, staff-ul ministrului ar fi taiat din lista intrebarile referitoare la temele sensibile, iar interviul a fost realizat pe baza setului de intrebari astfel convenit.

Directorul Agerpres, Alexandru Giboi, a confirmat faptul ca, in 8 ianuarie 2016, reporterul Agerpres a transmis Ministerului Educatiei o solicitare de interviu in care se regaseau "noua-zece-unsprezece intrebari".

"Mai multe nu stiu sa va spun oficial in acest moment (luni dimineata, n.r.). Stiu doar ca reporterul a facut interviul pe respectivul set de intrebari transmis in 8 ianuarie, nu va pot raspunde acum de ce nu si-a actualizat temele de atins de la momentul 8 ianuarie si pana la intalnirea cu ministrul. Vom face o ancheta interna si vom vedea ce anume s-a intamplat. Sunt de acord ca interviul putea fi mai cuprinzator", a declarat Alexandru Giboi, luni, pentru EurActiv.ro.

Giboi a precizat, totodata, ca si-a atentionat subalternii asupra ghidului editorial, punandu-le in vedere si sa revada tehnica realizarii interviului.

Interviul cu ministrul Curaj a fost realizat, conform site-ului agentiei, in 22 ianuarie, de reporterul Roberto Stan, iar editarea acestuia i-a revenit Cristinei Tatu.