In dimineata zilei de luni aparea stirea ca un al doilea bebelus a murit din cauza unor complicatii severe digestive. Ministerul Sanatatii spera ca, in acest timp, nimeni sa nu intrebe nimic, scrie EurActiv.ro.

BebelusiFoto: AGERPRES

Doi bebelusi si-au pierdut viata in urma unor complicatii provocate de instalarea sindromului hemolitic uremic (SHU). In total, 11 cazuri de infectii digestive grave au fost inregistrate. Toate cazurile provin din judetul Arges, dar copiii au fost transferati la spitalul Marie Curie din Bucuresti.

Aici, in dimineata zilei de luni, sase copii erau la terapie intensiva, iar trei faceau dializa si erau in stare grava. Spitalul Marie Curie din capitala emite un buletin zilnic de informare, ceea ce il face cea mai eficienta institutie de comunicare dintre cele implicate in aceasta problema.

Despre ce este vorba?

Bebelusii internati sufera de SHU, care este o complicatie grava in infectiile digestive la copii. In unele cazuri poate fi mortala, in altele se vindeca, dar pot exista urmari pe termen lung. Statistic, cea mai frecventa cauza infectioasa care duce la SHU este bacteria E.coli, a explicat pentru EurActiv.ro un specialist in boli infectioase de la Institutul Matei Bals.

Acesta afirma ca "nu toti cei care acuza diaree au neaparat o infectie cu o tulpina E.coli care duce mai departe la SHU. Iar daca exista o infectie cu o tulpina E.coli periculoasa, nici atunci nu se transforma toate cazurile in SHU. Conform studiilor si depinzand de mai multi factori, statistica arata ca intre 5% si 14% dintre cazuri ajung la aceasta complicatie severa".

Ce este tulpina E.coli periculoasa?

Tulpinile bacteriei E.coli sunt numeroase. Dintre acestea, unele pot elibera o toxina, asa numita toxina Shiga. E vorba, de exemplu, de tulpinile O104:H4 sau O157:H7. Prima dintre acestea a aruncat, in 2011, Germania in haos. (Detalii mai jos).

Conform Center for Disease Control din SUA (CDC), toxina Shiga ataca organismul uman in mai multe zone: sistemul digestiv (provocand diaree cu sange), rinichii (provocand insuficienta renala) sau, in unele cazuri, chiar sistemul nervos.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro