​Tupeu de judecator corupt: Sunt mai ieftina decat un avocat. Un nou caz de coruptie cutremura magistratura romaneasca. Presedinta Judecatoriei Sfantu Gheorghe, Elena Poiana, si-a vandut integritatea pentru 10.000 de lei. Pentru acesti bani judecatoarea a acceptat sa puna in libertate doi talhari periculosi. Scandalurile de coruptie din justitie par sa nu se mai termine. Un alt magistrat a ajuns sa dea explicatii in fata procurorilor DNA pentru fapte de coruptie. Judecatoarea Elena Poiana, proaspat presedinte al Judecatoriei Sfantu Gheorghe, este acuzata ca a luat spaga de la doi talhari. Concret, Poiana ar fi acceptat banii in schimbul inlocuirii masurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar. Pretul integritatii sale: 10.000 de lei. Fapta de coruptie ar fi fost comisa in august 2015, atunci cand Elena Poiana era judecator la Tribunalul Harghita, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

ANAF trebuia sa negocieze chiriile cu Antena 3. Decizia ANAF de evacuare a televiziunilor din trustul Intact, in termen de cinci zile, din sediile din strada Garlei si de pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti, a starnit o reactie mediatica dura din partea celor cinci televiziuni implicate. De ce statul nu a vrut o negociere in vederea inchirierii sediilor catre posturile tv si exercitarea, din partea acestora, a dreptului de preemtiune la cumpararea imobilelor? Potrivit ANAF, nu ar fi existat insa niciun demers din partea trustului media, in acest sens. Reprezentantii trustului media nu au incercat nicio negociere cu statul roman pentru a ramane in spatiu in schimbul unei chirii, a comunicat ANAF pentru revista Capital. Astfel, televiziunile au la dispozitie doar cinci zile sa evacueze imobilele. In toamna anului 2015, Fiscul a decis scoaterea la licitatie a imobilelor, in urma unei evaluari realizate anterior. Astfel, imobilele din strada Garlei si de pe Bucuresti - Ploiesti erau evaluate la o valoare totala de 32,5 milioane de euro. Presa a scris ulterior, despre decizia Fiscului de a scoate la licitatie mai multe imobile, in dosarul ICA, pentru 15 milioane de euro, anuntaEVZ.

Interceptarile facute de SRI la cererea procurorilor, neconstitutionale. Ce se intampla cu probele din dosare. O decizie a Curtii Constitutionale risca sa arunce in aer dosarele din Romania in care sunt probe obtinute prin supraveghere tehnica de alte "organe specializate" decat cele de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei. Cu alte cuvinte, probe obtinute prin interceptari ale SRI, chiar si cu mandat de la judecator, pot fi considerate nelegale, dupa ce judecatorii constitutionali au decis ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedura Penala, referitor la punerea in executare a mandatului nu respecta legea fundamentala. "In 2014 au fost puse in executare 42.263 mandate de supraveghere tehnica si 2.410 ordonante apartinand structurilor Ministerului public si DNA", se arata in raportul SRI pe 2014, depus la Parlament. Specialistii consultati de Gandul sustin ca in acest moment probele obtinute prin supraveghere tehnica de organe ale statului, altele decat cele prevazute explicit in lege, pot fi considerate nule. Sesizarea la CCR a fost facuta de un grup de turci, iranieni si chinezi care sunt judecati pentru spalare de bani si evaziune fiscala, ei fiind deja condamnati in prima instanta pentru ca ar fi scos 5 milioane de euro din tara, alimentand sistemul neoficial de transfer de bani "Hawalla", informeazaGandul.

Cine a pus adaos comercial la tratamentul cumparat din donatii pentru ranitii din Colectiv. Compania de stat Unifarm a distribuit spitalelor un kit cu medicamente care, potrivit calculelor Romaniei libere, costa mai mult decat cele achizitionate din farmacii, desi produsele au fost luate direct de la producator. Unifarm, compania de stat care a distribuit un kit special de tratament pentru ranitii din clubul Colectiv, evita sa explice clar de ce pretul medicamentelor si unguentelor incluse in respectivul pachet si cumparate direct de la producator, cu reducere, este aproape la fel de mare ca in farmacii. Controversele cu privire la pretul si componenta kitului lunar de tratament pentru tinerii arsi in incendiul din clubul bucurestean au aparut la sfarsitul lunii ianuarie, cand unul dintre raniti, Costi Radoi, a acuzat Unifarm si statul roman ca au inclus in pachet medicamente inutile si scumpe. "Statule, acest kit contine chestii inutile ranilor inchise, cum ar fi betadina, Mepilex-ul, Atrauman-ul, touch hand soap (sapun), Protex (alt sapun), si altele, care nu ne mai sunt folositoare acum, dupa aproape 3 luni dupa eveniment. Astea trebuiau atunci, cand ziceai ca ai de toate, dar n-aveai nimic", a scris Costi Radoi pe contul sau de Facebook, scrieRomania Libera.

A fost identificat vinovatul pentru accidentul dramatic din Bavaria. 11 morti si 81 de raniti dintr-o eroare umana. Accidentul de tren din Germania, soldat saptamana trecuta cu 11 morti si 81 de raniti, printre care si o romanca, a fost provocat de o eroare umana. Anchetatorii au anuntat ca vinovatul, un controlor de trafic feroviar in varsta de 39 de ani, a fost deja inculpat. Individul, al carui nume nu a fost dezvaluit, nu a respectat procedurile. El este anchetat pentru ucidere din culpa, ranire si ''interventie periculoasa in traficul feroviar''. Nu exista indicii ca acesta ar fi consumat alcool sau alte substante interzise in timpul serviciului. Accidentul, produs de coliziunea a doua trenuri care transportau 150 de pasageri, majoritatea navetisti, a avut loc in Bavaria, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Cine decide asupra educatiei, decide asupra viitorului. Legea lui Liviu Dragnea a fost inteleasa gresit, la acest punct el are dreptate. Nu atat limitarea abuzului de presa este tinta ei, cat controlul ideologic instituit asupra educatiei scolare. In ciuda aparentelor, pozitia exprimata de ambasada SUA la Bucuresti foloseste legii lui Liviu Dragnea, caci ii netezeste drumul spre adoptare. Am vazut reactia ambasadorului Hans Klemm care a spus ca SUA se opun "legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertatii de exprimare", citandu-l in context pe presedintele Obama: "Arma cea mai puternica impotriva discursului urii ("hateful speech") nu este sanctionarea sa prin lege, ci coalizarea cat mai multor voci impotriva intolerantei..." Nu reiese cu claritate daca ambasadorul cunostea legea in toate detaliile si consecintele ei, informeazaDeutsche Welle.

Comunitatea din Rosia Montana ii acuza pe ministrii Culturii si Mediului ca nu a fost lasata sa participe la consultarile privind viitorul localitatii. Mai multe organizatii si reprezentanti ai comunitatii locale din Rosia Montana ii acuza, intr-o scrisoare deschisa catre premierul Dacian Ciolos, pe ministrii Culturii si Mediului ca au fost exclusi de la dezbaterile privind viitorul Rosiei Montane. Cei doi oficiali, respectiv Vlad Alexandrescu (Cultura) si Cristina Pasca Palmer (Mediu) sunt acuzati de lipsa de transparenta in conditiile in care reprezentantii comunitatii din Apuseni au fost plimbati de la un minister la altul intr-un adevarat "ping pong", in conditiile in care au venit de la aproape 500 de kilometri distanta. Scrisoarea este semnata de catre liderii Centrului de Resurse pentru Tineret - CERT Apuseni, de catre Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana si Sindicatul Viitorul Mineritului, scrieAdevarul.