Singuri impotriva tuturor: romanii care au schimbat legi. Patru oameni din societatea civila datorita carora tara se transforma. "Adevarul" a stat de vorba cu patru romani care au reusit in anul 2015 sa modifice legislatia in tara noastra, pornind batalii pentru binele unei comunitati. Datorita initiativelor lor, Romania se transforma. Romania anului 2016 este mai buna datorita unor oameni care au decis sa nu mai asiste pasivi la mersul societatii. "Schimbarea incepe cu tine" spun discursurile motivationale, iar cei patru romani, cu care "Adevarul" a stat de vorba, sunt exemplul cel mai graitor ca implicarea este singura solutie pentru transformarea pe care cu toti ne-o dorim. Debutul semestrului al doilea a insemnat o premiera in sistemul de invatamant romanesc. Incepand de luni, 15 februarie, copiii din familiile defavorizate primesc tichete sociale lunare pentru prezenta zilnica la gradinita. Noua Lege "Fiecare copil in gradinita" ofera un tichet social de 50 lei familiilor cu mai putin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie (sau de 2 ori venitul minim garantat pentru o persoana singura), care isi trimit copiii intre 3 si 6 ani, zilnic, la gradinita. Ministerul Muncii a estimat ca mai mult de 111.000 copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru gradinita, incepand cu aceasta primavara, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Marturii din vremurile in care Fiscul si Antenele "incercau sa se placa reciproc". Un fost sef al Fiscului a fost audiat, ieri, in dosarul in care Dan Voiculescu, fiica sa, Camelia, si directorul Antenelor sunt acuzati de santaj, ultimii doi ascultand marturii de pe vremea cand primeau de la "varful" ANAF documente si solicitari de sprijin in loc de somatii de evacuare Serban Pop, fost sef al ANAF, a apreciat ca relatia pe care o avea cu directorul Antenelor Sorin Alexandrescu era una intre doi reprezentanti ai unor institutii care "incercau sa se faca placuti reciproc". De altfel, fostul sef al Fiscului a recunoscut ca pe vremea lui era o practica uzuala ca el sa bata drumurile intre redactiile ziarelor si ale televiziunilor din Capitala pentru a mentine o relatie buna cu mass-media, acesta fiind si purtator de cuvant. "Ma aflam intr-un mandat post-Blejnar, iar comunicarea era importanta. In fiecare zi aveam intalniri, da, era o practica: am mers in redactie la Adevarul, la Romania Tv si la restaurant cu cei de la Realitatea", a declarat Serban Pop, anuntaEVZ.

Parlamentul, din nou cu picioarele pe Justitie. Parlamentarii romani au bifat un nou episod din lupta impotriva sistemului juridic si a autoritatilor statului pe care il reprezinta pentru salvarea lui Madalin Voicu si a lui Dan Voiculescu. Camera Deputatilor a respins cererile procurorilor de retinerea si arestare a deputatului PSD Madalin Voicu, implicat intr-un dosar de deturnare a 6 milioane de euro din fondurile destinate comunitatii romilor. In schimb, Nicolae Paun, de Partida Romilor, mai putin influent in Parlament, poate fi retinut, fiind implicat in acelasi dosar de fraudare. Totusi, chiar si in cazul acestuia, cererea de arestare a fost amanata de lipsa de cvorum. Tot miercuri, Senatul l-a chemat la ordine pe premierul Dacian Ciolos, pentru explicatii legate de faptul ca ANAF a pus in aplicare o hotarare judecatoreasca prin care cladiri ale trustului Intact au intrat in proprietatea statului. Cu toate ca premierul a oferit explicatii punctuale, bazate pe articole de lege, senatorii s-au aratat nemultumiti de prestatia acestuia, iar Cristiana Anghel a fost evacuata din sala de sedinte, informeazaRomania Libera.

Jumatate dintre elevii din Romania sunt victime ale abuzurilor pe net. Cum trebuie sa reactioneze in caz de cyberbulling. Peste 40% dintre elevii romani sunt victime ale abuzurilor emotionale, si fizice, comise de colegii de scoala. Potrivit unui studiu recent, acest fenomen traumatizant s-a mutat si in mediul virtual si are efecte extrem de grave. Pentru ca lucrurile trebuie sa se schimbe, la Constanta, psihologii si profesorii au decis sa porneasca un program pilot, intr-o scoala in care mai multi adolescenti, au avut astfel de probleme. Psiholog: "Cyberbulling este o continuare a agresiunii care se intampla si in viata reala. Este agresiunea cibernetica." Psihologul incearca sa le explice elevilor de 11 si 12 ani ce inseamna de fapt bullyingul. Este o forma de abuz emotional si fizic des inatalnit in mediul scolar unde anumiti copii ii terorizeaza pe ceilati. Intr-o lume dominata de calculatoarea a aparut insa si cyberbullingul, scrieStirileProtv.ro.

"Toleranta": un concept atat de fluid si nesigur. Camera Deputatilor a respins miercuri legea lui Dragnea, dar liderul PSD promite sa reia initiativa, asigurandu-se ca data viitoare va invinge toate rezistentele. Cel putin e o provocare transparenta. Legea lui Dragnea a picat intr-un chip neasteptat, caci jocurile pareau facute. Majoritatea a cunoscut apoi un moment de deruta, unul semnificativ pentru natura insasi a acestui proiect. Constatand esecul, PSD a cerut cu o insistenta nefireasca ca votul sa fie reluat. Nu mai e nevoie sa spunem ca reluarea unui vot e ceva inadmisibil in practica parlamentara, dar tocmai acest caracter inadmisibil ne arata ca sustinatorii lui Dragnea au o idee corupta sau neclara despre democratie, anuntaDeutsche Welle.

Un fost angajat al ICR mi-a explicat legaturile dintre institut si SRI. Bogdan Jitea este un fost angajat al ICR, care s-a hotarat sa vorbeasca public despre neregulile din interiorul institutiei in care a lucrat timp de opt ani si despre care am scris acum doua zile. Jitea a intrat in rolul avertizorului de integritate - celebrul whistleblower - care, pentru societatea noastra, este o pasare rara. De teama unor sanctiuni, putini sunt romanii care indraznesc sa vorbeasca deschis despre locul lor de munca. VICE: Cat timp ai lucrat in ICR? Bogdan Jitea: M-am angajat in 2007 si mi-am dat demisia in august 2015. Am prins patru mandate: Patapievici, din Marga foarte putin, pentru ca atunci m-am suspendat ca sa-mi termin doctoratul, Zamfiroiu integral si putin din mandatul lui Boroianu. Am fost si vicepresedinte al sindicatului din ICR pe care l-am infiintat in 2013. Integral peVice.com.

Cum se lafaia ministrul Oprea in jacuzzi si limuzina de lux pe banii "Doi si-un sfert". Jacuzzi, canapele, televizoare cu plasma si o limuzina de lux "full option" ar fi fost cumparate din fondurile operative ale DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, pentru a fi folosite de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Sunt acuzatiile facute de procurorii DNA intr-un nou dosar penal deschis pe numele fostului sef de la Interne. Senatorului Gabriel Oprea i se aduc noi acuzatii de abuz in serviciu in dosarul in care fostul sef de la "Doi si-un sfert", chestorul Gheorghe Nicolae, este urmarit penal pentru acte de coruptie. De aceea, procurorii anticoruptie au cerut miercuri, din nou, ridicarea imunitatii fostului sef de la Interne. Concret, Gabriel Oprea (55 de ani) este cercetat pentru ca a semnat pe 13 iulie 2015, in calitate de ministru de Interne, un ordin prin care a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei, (aproximativ 91.000 de euro - n.r.), a fondurilor pentru cheltuieli operative din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI). Pana aici, nimic ilegal. Insa procurorii anticoruptie au dovezi care arata ca demnitarul a aprobat achizitia din acestia bani a unui autoturism de lux Audi A8, pe care l-a folosit numai el desi oficial a fost cumparat pentru asigurarea protectiei demnitarilor. In plus, legea limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie, scrieAdevarul.