​Falti, ca-n fabula. Madalin Voicu: "Trebuie sa cant trei ani, ca sa platesc cautiunea de 500.000 de lei!" Magistratii Instantei Supreme au luat in discutie, ieri, contestatia formulata de Madalin Voicu impotriva cautiunii pe care trebuie sa o plateasca pentru a fi cercetat sub control judiciar in dosarul "Partida Romilor" Apararea lui Madalin Voicu a "jucat" pe doua carti miza anularii cautiunii deputatului. Prima s-a bazat pe rationamentul ca procurorii anticoruptie i-au fixat cu buna stiinta o suma "imposibil de platit" pentru a cere apoi arestarea, iar a doua a fost fundamentata pe paradigma tragi-comica a muzicianului care - precum greierele din fabula lui La Fontaine - "a cantat toata vara", fara sa se aleaga cu nimic. Unul dintre avocatii lui Madalin Voicu a declarat in fata instantei ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru instituirea controlului judiciar pe cautiune. "Cautiunea depaseste cu mult posibilitatile deputatului Voicu. Cuantumul este imposibil de platit si a fost instituit pentru a se cere arestarea preventiva", a declarat unul dintre avocati. Pledoaria s-a transformat in retorica atunci cand avocatul a inceput sa sustina ca procurorii merg prea departe cu acuzatiile. "Veniturile lui (Voicu - n.r.) sunt legate artificial de catre procurori de Asociatia Partida Romilor. El a fost dirijor si interpret pentru Partida Romilor, pentru care a luat salariu 2.000 sau 3.000 de lei din 2009. Poti sa iti deturnezi salariul?", a mai spus aparatorul, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum face ISIS bani: speculatiile si manipularea cursului dolarului. Cu toate ca este foarte greu de verificat, din cauza dificultatii de a intra in interiorul teritoriilor ocupate de islamistii in care isi construiesc "califatul", ISIS pare a se confrunta cu tot mai multe greutati financiare. In ultima perioada, islamistii au suferit mai multe pierderi. Bombardamentele aviatiei ruse au distrus infrastructura de transport pe care o foloseau pentru contrabanda cu petrol din Siria si Irak, via Turcia. Se estimeaza ca pierderile se ridica la peste 500 de milioane de dolari pe an. Recent, ISIS a mai primit o lovitura financiara. Guvernul de la Bagdad a decis sa nu mai plateasca lefurile functionarilor din zonele ocupate din Irak, ceea ce reprezinta o alta resursa importanta pierduta. Seful ISIS, Bakr al-Baghdadi obisnuia sa taxeze cu 20-50% veniturile celor care isi primeau lefurile de la Bagdad, ceea ce constituia un venit-cheie pentru functionarea califatului sau, anuntaAdevarul.

Sosesc primii refugiati in Romania. Unde vor fi cazati si care este marea problema pe care autoritatile nu au rezolvat-o pana acum. Un prim lot de cel mult 15 refugiati va sosi in Romania la inceputul lunii martie, in urma repartizarii prin mecanismul cotelor obligatorii de relocare al UE, ei fiind selectati din Grecia si din Italia. In 2016 si 2017, Romania trebuie sa primeasca cel putin 4.180 de refugiati, conform celor doua mecanisme de relocare adoptate la nivelul UE. Primii urmeaza sa fie cazati la Galati. In prezent, in Romania sunt amenajate 6 centre de cazare pentru refugiati si solicitanti de azil, care nu fac fata numarului total de peste 6.200 de imigranti pe care Romania ar trebui sa ii gazduiasca in urmatorii ani, capacitatea lor fiind de doar 1.500 de persoane, conform cifrelor de la Imigrari, obtinute deGandul.

Cum putea fi salvat Complexul Energetic Oltenia. Toti indicatorii complexului anticipeaza insolventa, compania avand pierderi si datorii mari, insa un proces de insolventa asumat din timp si corect administrat "poate sa faca minuni", crede avocatul Remus Borza. Dar cum s-a ajuns la aceasta situatie? Compania Energetica Oltenia (CEO) si Compania Energetica a Huilei (CEH) au fost marcate de dezechilibre majore, asupra carora Gabriel Dumitrascu, fost presedinte al actualului Departament pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului si fost membru in Consiliul de supraveghere de la CEO, sustine ca a atras atentia Guvernului si in 2013, si in 2014. Cele doua societati miniere au aparut prin fuziunea minelor de huila si de lignit cu termocentralele. Dar la CEH fuziunea s-a facut cu subcapacitate miniera, iar la CeO cu supracapacitate miniera, ceea ce a adus impreuna trei producatori de energie si minele de lignit. "Acestea aveau o capacitate instalata de circa 33 milioane tone pe an. Complexurile, consumand la maximum, nu ardeau peste 20 de milioane, asa ca 13-14 milioane induceau o crestere a costurilor fixe, ceea ce facea nesustenabil pretul la tona. Acesta ducea la un pret al energiei de peste 220 de lei/MWh, in timp ce un prag de rentabilitate e la 185-190/MWh", a explicat pentru Romania libera Gabriel Dumitrascu, scrieRomania Libera.

Tot mai multi romani se intorc sa lucreze in tara, dezamagiti de ce-au gasit afara: "Nu merita sa plecam pentru 500 de euro". Santierele din Romania s-au inmultit vizibil in ultimii doi ani, iar constructorii intampina dificultati atunci cand cauta muncitori calificati. In aceste conditii, sunt dispusi sa le ofere in jur de 1000 de euro lunar celor care sunt buni meseriasi. Mihai este seful unei echipe de muncitori din Botosani care ridica un bloc de locuinte pentru tineri in orasul Murfatlar din Constanta. Dupa experienta "strainatatii" spune ca este multumit aici. Mihai Surugiu, sef echipa: Nu stiu daca merita sa plecam pentru 400 - 500 de euro pe afara sa stam cat stam. Mai bine stam sa lucram la noi in tara ca incepe sa mearga treaba si speram sa mearga si mai bine. Eu unul am fost si am lucrat trei luni si m-am retras. Era mult cat dadeam pe chirie pe mancare. Gheorghe este zidar si a lucrat mai bine de un an in Israel unde salariile in constructii sunt ceva mai mari pana la 1200-1300 de euro, anuntaStirileProtv.ro.

Gluma de la Vianu si erodarea autoritatii scolii. Cum a fost posibil ca, mai inainte de a intreprinde o minima verificare, atata lume sa fie cuprinsa de indignare? O minima precautie ar fi trebuit sa-i impiedice pe atatia oameni sa traga concluzii pripite. Inspectoratul scolar a publicat concluziile anchetei sale in cazul liceului Tudor Vianu din Bucuresti. Subiectul e bine cunoscut: e vorba de profesorul de matematica care l-ar fi umilit pe un elev punandu-l sa mearga in genunchi ca sa obtina o marire de nota. In urma anchetei, comisia de investigatie a tras insa concluzia ca totul a fost o simpla gluma, ca acuzatorii au exagerat enorm, ceea ce elevii insisi din clasa cu pricina spusesera de la bun inceput, informeazaDeutsche Welle.