Romania nu va plati nimic fratilor Micula, chiar daca a pierdut definitiv procesul de la Washington. Inca un proces este pe rol la Curtea Europeana de Justitie Fratii Micula au castigat definitiv procesul derulat impotriva statului roman la Tribunalul International de la Washington. Statul roman trebuie sa le plateasca peste 200 de milioane de euro, dar nu va face acest lucru, deoarece Comisia Europeana ii interzice. Un alt proces este in derulare la Curtea Europeana de Justitie. Statul se afla intre ciocan si nicovala, din moment ce tribunalul international obliga Romania la plata despagubirilor, in vreme ce Comisia Europeana considera ca acestea ar fi ajutor de stat ilegal, astfel ca a dispus inghetarea platilor, decizia Executivului comunitar fiind, la randul ei, executiva si obligatorie, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

A murit una dintre cele mai cunoscute scriitoare din Romania. Elisabeta Lasconi avea 59 de ani "A trecut in nefiinta prietena mea Elisabeta. Cunoscuta sub semnatura de Elisabeta Lasconi ca autoare de eseuri, cronici si articole de critica literara, sub numele de Elisabeta Rosca ca emerita profesoara de literatura romana la Colegiul Goethe din Bucuresti si drept Elisabeta Lasconi Rosca pe copertele unor manuale de limba si literatura romana pentru colegiu", a anuntat Denisa Comanescu, directorul general al Humanitas Fiction, duminica seara, pe contul sau de pe reteaua de socializare Facebook, scrie Gandul.

Presedintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop: Este necesara publicarea pe site-urile universitatilor a tezelor de doctorat Profesorul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, a fost ales saptamana trecuta presedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), o institutie importanta in procesul de acordare, analiza si retragere a titlurilor de doctor. Ne amintim ca in anul 2012, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a desfiintat CNATDCU in timpul sedintei in care Consiliul a decis ca fostul premier Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, integral pe Romania Libera.

Microbul referendumului a molipsit Europa Plebiscitul britanic anuntat pentru 23 iunie a reaprins focul care mocnea pe tot continentul: de la Finlanda, in Nord, la Grecia, in Sud, cetatenii cer sa se exprime prin vot asupra conditiilor UE. Bruxelles-ul nu a iubit niciodata democratia directa, dupa ce voturile populare i-au lasat cicatrice adanci: pentru ratificarea Tratatului de la Maastricht, a fost nevoie de repetarea referendumului in Danemarca. La fel, si in Irlanda, pentru Tratatul de la Lisabona. Ca sa evite surprizele neplacute la vot, liderii europeni au modificat termenii tratatului constitutional al UE, pentru a nu fi nevoiti sa organizeze referendumuri in tari ca Franta, Olanda, Cehia, Polonia, scrie EVZ.

Ucraina, la doi ani dupa Maidan In perioada aceasta, in presa din Ucraina, Rusia, dar si din Occident s-a discutat mult pe tema "Ucraina - doi ani de la Maidan". Semnalele care vin nu sunt deloc imbucuratoare. Zona devine tot mai instabila, mai ales din motive sociale si economice. Din pacate, nici conflictul armat nu da semne sa se fi incheiat. In randurile ce urmeaza o sa ma opresc asupra catorva date economice si statistice. Numarul celor care cred ca fenomenul luptei impotriva coruptiei nu s-a imbunatatit, ci s-a inrautatit e tot mai mare: la inceputul anului 2015 era de 36%, acum este de 44%, anunta Romania Libera.

Alegeri SUA 2016: Donald Trump recruteaza muncitori din Romania Donald Trump se lauda in campania electorala ca va reda americanilor locurile de munca ocupate de imigranti, cu toate ca majoritatea angajatilor sai de la Mar-a-Lago Club din Palm Beach, unul dintre cele mai reputate cluburi private din lume, provin din Romania si alte tari rasaritene, ei fiind recrutati cu ajutorul lui Peter Petrina, un new-yorkez de origine romana, relateaza news.ro, preluand New York Times, conform Adevarul.

Comentariu: Sfarsitul unei UE confortabile Acordul de la Schengen presupune libertatea de miscare intr-un spatiu al UE fara controale la frontiere. E cea mai mare realizare a Uniunii Europene. Un lucru fantastic, dar care nu mai poate ramane in vigoare, cel putin deocamdata. Cele mai multe oficii sunt organizate la nivel national. Cand e vorba de obtinerea cat mai rapida de date si prelucrarea acestora, de pilda in legatura cu cei nou veniti, fie ei refugiati sau imigranti economici, atunci institutiile de stat se dovedesc a fi mai eficiente decat cele ale UE, integral pe Deutsche Welle.